Aberatiile unui divort de toape (Opinii)

Joi, 12 Mai 2011, ora 23:34
7605 citiri
Aberatiile unui divort de toape (Opinii)
Foto: Antena 1

Divortul sotilor Columbeanu ar fi trebuit sa fie o chestiune privata, iar principala lor preocupare ar fi trebuit sa fie protejarea fetitei, a carei traumatizare nu poate fi oricum complet evitata, dar, printr-o conduita corespunzatoare, poate fi diminuata. Sigur ca interesul presei era de asteptat, avand in vedere mediatizarea anterioara pe care cuplul o cumparase pe bani grei, dar cine vrea sa-i puna bariera poate, asa cum au dovedit alte cupluri aflate in situatii similare.

Ei bine, divortul acesta a incetat sa mai fie o chestiune privata tocmai pentru ca sotii si, mai ales Irinel Columbeanu, nu au vrut sa fie privata. Niciunul dintre ei nu a facut niciun pas fara a alerta ziaristii. Un card de camere i-a insotit la fiecare infatisare la judecator, un card a urmat-o pe Monica Columbeanu la fiecare asalt asupra vilei din Izvorani, dar si pe Irinel Columbeanu in fiecare dintre descalecarile lui pe la diverse autoritati, de la protectia copilului, la politie.

Placerea lor de a-si spala rufele in public este pana la urma o optiune personala, care tine de educatie si conditie. Dar sunt doua aspecte care fac divortul columbenilor o chestiune de interes public, care merita tratata cu toata seriozitatea.

In primul rand, este absolut inadmisibil felul in care amandoi parintii isi folosesc copilul ca pe o arma in razboiul de discreditare/jumulire pe care il duc unul impotriva celuilalt. Toate filmuletele de pe Internet, toate dezvaluirile legate de viata personala a copilului, toata publicitatea facuta in jurul sau, asaltul permanent al presei, pe care il resimte in mod inevitabil, sunt forme de agresiune la care Irina este supusa de proprii parinti.

Sigur, chipul ii este intotdeauna ascuns in reportaje TV, dar identitatea nu. Copilul acela traieste printre alti copii, care vad reporterii, care aud discutiile parintilor si care cu siguranta ca in sadismul lor inconstient, specific varstei, ii arunca in fata adevaruri ingrozitoare, rostite de parinti unul despre altul, de tata despre bunica, de matusa despre tata si asa mai departe.

Si mama si tata pretind ca mor de dragul copilului. Miliardarul a varsat chiar lacrimi in fata camerelor TV, dar in fond nimeni nu da dovada de mai mare insensibilitate si cruzime la adresa acestei fetite a carei viata a fost pusa pe taraba si a devenit materie prima pentru cele mai sordide ziare de scandal.

Cred ca in fata unei astfel de atitudini, autoritatea statului ar trebui sa actioneze rapid si foarte dur, chiar printr-o decadere a ambilor din drepturile parintesti, cel putin pentru o vreme, pana cand se racoresc si incep sa realizeze ca sunt totusi parinti, nu doar doua hiene inclestate intr-o batalie pe viata si pe moarte. Asta ar trebui sa constate in primul rand inspectorii pentru protectia copilului, care zi de zi vin sa mai verifice ceva in preajma Irinei, o atentie care devine si ea o forma de haituire a copilului.

Vedem apoi ca Irinel Columbeanu, in furia lui nemasurata de mascul caruia i-a scapat din gheare prada, incearca sa implice in scandal si doua dintre cele mai importante institutii ale statului. A depus memorii si la Guvern, si la Parlament si, cel putin deocamdata, iata ca macar Comisia pentru Drepturile Omului a cazut in plasa mediatica intinsa de smecherul om de afaceri si a anuntat ca va analiza cazul in proxima sedinta.

Adica s-au terminat problemele tarii, someaza demnitarii si, plictisiti la maximum de perfectiunea ce-i inconjoara, si-au gasit in sfarsit de lucru, nu-i asa? Ce treaba are cel dintai for al tarii sa se amestece in lupta dintre doi toparlani, sa coboare in balacareala lor, transmitand mesajul ca daca ai bani si notorietate ai si institutiile statului la picioare? Caci sunt sute de cupluri in tara asta care-si disputa prin toate mijloacele custodia copiilor, dar niciunul dintre ele nu a ajuns in atentia comisiei pentru drepturile omului.

Si ce poate decide aceasta comisie in mod concret? Nimic. Efectul este altul: o mare presiune pusa pe cei care instrumenteaza speta la toate nivelurile in interesul lui Irinel Columbeanu caci comunicatul sefului comisiei, Nicolae Paun, nu lasa nicio indoiala de partea cui este. Presedintele comisiei a dat deja verdictul: Monica Columbeanu nu avea dreptul de a obtine custodia Irinei, intrucat nu are un domiciliu corespunzator, iar faptul ca fetita este lasata, in acest moment, in grija altor persoane este un abuz. Asa o fi, dar cu ce drept se pronuta si daca tot e atat de sigur, la ce mai e buna audierea partilor, saptamana viitoare?

Constatam asadar ca institutiile statului care ar trebui sa actioneze nu o fac, in timp ce altele, care nu au nicio treaba cu cauza se inflameaza nepermis. Este si acesta un simptom al unui sat aberant si disfunctional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#divort Columbeanu, #custodie Irina Columeanu, #Irinel Columbeanu divort, #Monica Columbeanu , #divort
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnu' Racaru ... te intreb si eu , omeneste : ce a facut Monica incaColumbeanu ?! Adica ce-ar fi trebuit sa faca ea sa nu o spurci dumneata si restul ?