Dincolo de Ridzi

Sambata, 11 Iulie 2009, ora 14:31
2849 citiri
Dincolo de Ridzi
Foto: Alexandragrin

Indiferent ce turnura juridica va lua cazul Ridzi, nu exista niciun motiv pentru ca d-na ministru sa ramana in functie. Chiar daca nu va fi vorba despre raspundere juridica, raspunderea politica este indubitabila. Chiar daca, pana la urma, prezumtia de buna credinta a Monicai Iacob Ridzi nu va fi rasturnata, incompetenta sa este dovedita cu varf si indesat.

Cu alte cuvinte, chiar daca d-na Ridzi nu a bagat banii in propriul buzunar sau in cel al unor clienti/prieteni politici, faptul ca 730 de mii de euro au fost risipiti fara ca domnia sa sa fi avut habar cum ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru ca dl. Boc s-o da afara din Guvern. Sau competenta nu este un criteriu esential in echipa actualului premier?

La fel de adevarat este insa ca daca ne vom concentra exclusiv pe cazul Ridzi, vom pierde din vedere contextul, ansamblul, adica un intreg sistem de practici, complicitati si imoralitati, sistem in cadrul caruia Ridzi devine doar un punct, nici cel mai mare, nici cel mai negru, ci doar cel mai vulnerabil.

Iar pana cand acest sistem nu va fi asanat sau, cel putin, redus de la nivelul de regula, cum e acum, la cel de exceptie, linsarea, pe deplin meritata de altfel, a ministrului Ridzi nu va avea decat valoarea unei vendete politice cu bataie spre Cotroceni.

Din pacate insa, sistemul este, cel putin deocamdata, bine protejat de toata lumea, de la colegii, la adversarii d-nei Ridzi. Primul semn de intrebare il ridica insasi ancheta comisiei special creata pentru acest caz.

Adevarul partial al comisiei

Eu nu-mi amintesc ca vreodata o comisie parlamentara sa-si fi facut treaba atat de repede. Ancheta fulger a durat 4 zile si s-a incheiat cu concluzii certe ale majoritatii, ba chiar cu verdicte juridice.

Este foarte ciudat cum parlamentarii au reusit sa inteleaga atat bine tot ce s-a intamplat fara sa fi vorbit, de exemplu, cu reprezentantii firmelor pe care MTS le-a platit pentru organizarea evenimentelor din 2 mai. Poate tocmai pentru ca una dintre ele are legaturi stranse cu familia Voiculescu si astfel scandalul s-ar fi extins rapid catre zona PSD +PC?

Totodata, membrii comisiei au tot plans, zi de vara pana in seara, ca nu ar fi primit documentele solicitate de la MTS, unele dintre acestea, calificate chiar de ei, drept esentiale. Cum au putut sa traga concluziile fara acele documente?

Si inca vorbim despre concluzii de o mare precizie, pentru ca membrii comisiei nu s-au multumit sa spuna ca au constatat o folosire defectuoasa a banului public si suspiciuni care trebuie cercetate inclusiv penal. Ei au facut chiar incadrari juridice - delapidare si abuz in serviciu. In aceste conditii este credibila afirmatia deputatului PD-L care pretinde ca ancheta ar fi fost blocata atunci cand ea ameninta sa se extinda catre sistem.

O singura masura

Sa zicem ca, totusi, comisia a vrut sa faca din cazul Ridzi un inceput de bun augur in materie de instransigenta si celeritate. Foarte bine! Atunci asteptam cu interes o atitudine similara in privinta ministrului Nicolae Nemirschi, si el in ancheta parlamentara. Singur, ministrul Mediului este scolit in republica Mazare, deci are abilitati de sifonare net superioare d-nei Ridzi, insa afacerea sa este la fel de puturoasa.

Proabil ca musca Nemirschi de pe caciula PSD a dictat si atitudinea soft a social democratilor vis a vis de Monica Iacob Ridzi. Si daca reprezentantii sai tot au votat raportul final in cazul Ridzi, ma intreb de ce PSD nu a fost la fel de intransigent cu suspiciunile penale care planeaza asupra lui Adrian Nastase, pe care, dimpotriva, il apara cu cerbicie de anchete penale.

La randul lor liberalii, vocali nevoie mare in scandalul Ridzi, ar trebui sa fie la fel de fermi si in cazurile din propria ograda si, Salva Domnului!, sunt o multime. Chiar asa, ce se mai aude cu Loganurile de lux ale lui David, cu Posta lui Chiuariu, cu caltabosul lui Remes, cu anumite rambursari de TVA pentru care a fost acuzat Vosganian sau cu Sterling-ul lui Tariceanu? N-ar fi oare normal sa vedem tot atata vigilenta si promptitudine si in aceste cazuri?

Cat despre PD-L, n-ar fi rau ia aminte si la alti reprezentanti ai sai, de exemplu Elena Udrea sau, poate, Adriean Videanu. Zidul in jurul d-nei Ridzi sa fie oare si un zid preventiv pentru unele cazuri, potential, chiar mai grele?

Iar in privinta lui Traian Basescu, pana in decembrie, risipirea, daca nu chiar fraudarea banului public nu erau nici pe departe aspecte minore, asa cum califica acum cazul Ridzi.

Institutii pentru sifonarea banului public

Si daca tot zicem ca ne luam la tranta cu risipa banului public ar fi absolut necesara nu numai evaluarea activitatii unor persoane, ci si evaluarea utilitatii unor ministere.

Eu inca nu vad la ce foloseste ministerul Tineretului si Spotului, dar sunt sigur ca banii alocati functionarii acestuia ar fi putut fi folositi mult mai eficient atat in folosul tinerilor cat si al sportului.

Dupa cum nu inteleg, in continuare, ce rost are ministerul Turismului, in afara de cel, mai mult decat evident, de promovare a imaginii d-nei Udrea care-si face o campanie desantata pe bani publici (pe vas, pe cal, la Sulina, cu picioarele in apa, cu pletele in vant etc.). Dovada a ineficientei totale a acestui minister este chiar gradul de ocupare de pe litoral, de exemplu, mai scazut decat in anii neblagosloviti cu genialele campanii marca Udrea.

Dupa cum astept in continuare cu nerabdare desfiintarea padurii de agentii guvernamentale perfect inutile, o masura mereu promisa si mereu amanata de la instalarea actualului guvern, tocmai pentru ca in fruntea tuturor acestor institutii parazitare au fost plantati clientii celor doua partide si este greu sa fie lasati fara obiectul muncii.

Toate aceste institutii inutile exista tocmai pentru a sifona banul public, iar cat timp ele vor nu vor fi eliminate nu se poate vorbi despre un demers credibil de combatere a deturnarilor si drenarilor, indiferent cati ministri vor fi pusi la zid si cate ordonanate de imagine vor fi adoptate in sedinte extraordinare de guvern.

Si tare ma tem ca, partidele si demnitarii nu doresc, de fapt, sa atace insusi sistemul, candva i se spunea ticalosit, pentru ca toata lumea nu vrea decat sa beneficieze de el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal Monica Iacob Ridzi, #rezultate Comisie ancheta, #incepere urmarire penala, #sistem ticalosit , #stiri Monica Iacob Ridzi