Monica Macovei, atacuri dure la Udrea si Melescanu. Merg pana la dizolvarea Parlamentului! Va crea o forta politica noua? Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:38
35227 citiri
Monica Macovei, atacuri dure la Udrea si Melescanu. Merg pana la dizolvarea Parlamentului! Va crea o forta politica noua? Interviu video

Daca nu voi fi eu presedinte, s-a terminat cu tot ce vedem acum, politicienii din toate partidele nu vor sa fie cercetati si vor folosi instrumentul "presedinte". Nu voi coabita cu nimeni, voi desemna un premier care are aceleasi principii ca mine, discut, negociez pana la o limita, spune Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Monica Macovei nu a exclus posibilitatea ca dupa prezidentiale sa apara o noua forta politica: "Tot acest entuziasm si capital uman creativ care e langa mine se va reflecta in ceva organizat".

Monica Macovei a emis o propunere radicala pentru reformarea clasei politice: parlamentarilor inactivi sau care voteaza altfel decat vrea electoratul care i-a votat sa le poate fi intrerupte mandatele.

Cititi in interviu cum se va raporta Monica Macovei la clasa politica si cum va apara independenta DNA in cazul castigarii prezidentialelor, dar si ce crede despre Elena Udrea, Victor Ponta, Teodor Melescanu si Klaus Iohannis.

Spuneti mereu ca sunteti singura dintre candidati care il poate invinge pe Victor Ponta. De ce singura? Ce atuuri aveti?

Trecutul meu, ce am facut pentru Romania. Eu ce am promis am facut si pe plan intern, si pe plan extern, spre deosebire de Ponta care a mintit. Eu am replica pentru Ponta. Eu vorbesc, am verb, am ce spune in timp ce dl Iohannis, de pilda, e coplesit de o discutie cu Ponta. Deci cine se gandeste la vot util in turul I pentru Iohannis greseste. Sa se gandeasca la cum va fi disputa cu Ponta in turul al doilea.

Intre mine si Ponta diferenta e ca intre alb si negru. E un om care minte, care tine baronii in spate, conduce un partid care de 25 de ani minte poporul. Eu vin cu un trecut curat, cu ce am facut pentru Romania: justitie, anticoruptie, DNA, declaratii publice de avere si de interese.

Dar dna Udrea, de ce nu l-ar putea invinge pe Victor Ponta?

Poporul roman s-a saturat sa fie mintit, pacalit si inselat, sa i se calce demnitatea in picioare si ma indoiesc ca va vrea sa voteze un candidat precum dna Udrea. Ma intreb de unde are acesti bani? Nu cred ca a fost de-a lungul anilor un exemplu de integritate, cinste, moralitate, de seriozitate pentru electorat.

Cum va finantati campania fara o masinarie de partid?

Prin contributii financiare si in munca de la cei care vor sa sprijine aceasta campanie. Toti lucreaza pro bono. Asta e ceva ce nu s-a mai intamplat. Oamenii imi spun ca e pentru prima data cand vor da un vot pozitiv.

Vor un candidat independent pe care sa-l voteze, nu mai vor partide care sunt la putere de 25 de ani in toate combinatiile. Asta e un avantaj al meu, ca nu am in spate o masinarie de partid, care nu lucreaza intotdeauna corect.

Cum veti securiza corectitudinea votului fara masinarie de partid?

Legea ii discrimineaza pe candidatii independenti, care nu au reprezentanti in sectiile de vot, dar vor fi observatori care vor fi atenti. Daca sondejele vor arata niste cifre va fi greu sa vina cu ele pe jumatate.

Deci nu va temeti de frauda? Ati fost unul dintre cei care au ridicat problema voturilor fraudate la referendumul de demitere a presedintelui.

Stiu ca se fraudeaza la vot. Dar nu ma infricoseaza acest lucru. Eu tot voi merge inainte tocmai pentru ca asta vreau sa schimb. Haideti sa schimbam jocul, sa transformam Romania!

Care sunt principalele chestiuni care trebuie schimbate in Romania?

O sa ma refer la atributiile presedintelui, in primul rand la mentinerea Romaniei pe directia vest, si in principal parteneriatul cu SUA si cu NATO. Asta avand in vedere situatia geopolitica. Avem un razboi la granita si sansa noastra de independenta si democratie este in aceste parteneriate in principal.

Atunci cand esti cap de pod cum e Romania, trebuie sa ceri partenerilor occidentali interesati in metinerea democratiei sa investeasca in Romania militar, politic si economic. Asa au facut SUA in Israel si in Coreea de Sud. Este o oportunitate extraordinara pentru Romania si din punct de vedere economic: veniti si investiti in Romania pentru a intari tara, iar acest lucru creeaza locuri de munca. Asa trebuie jucata aceasta situatie si asta as fi cerut de la inceputul conflictului din Ucraina.

Ponta s-a dus la Washington si a spus ca mentinem directia vest, dar Dusa este in China.

Fotografiile cu Barack Obama au fost o lovitura de imagine?

Irelevanta. Va arat poze cu duiumul de genul acesta. Chiar el spunea ca e simplu sa rezolvi o poza. Nu e credibil, nu-l crede nimeni, ma tem pentru viitorul Romaniei pentru ca relatiile cu China si Rusia ne pot afecta statutul de tara democratica.

Veti chema investitorii. Dar un investitor vine sa faca bani, ceea ce depinde de masurile Guvernului in principal. Are nevoie sa gaseasca o legislatie si o politica in domeniul economic care macar sa nu-i puna piedici si sa fie stabila. Ce ar putea presedintele Macovei sa faca pentru ca investitorul pe care il cheama in Romania sa gaseasca aici un mediu economic in care sa poate functiona si apelul sa aiba o finalitate practica?

Sa nu se mai schimbe legile, daca e totusi nevoie, sa se schimbe rapid, sa existe consultare, sa se termine cu birocratia, companiile trebuie infiintate intr-o zi, iar la ghiseu totul sa se rezolve cu un click sau cu un zambet si, sigur, infrastructura si autostrazi. Cu prejudiciile de la Voiculescu, Microsoft si Siveco facem sute de km de autostrada pe an fara sa avem nevoie de mai mult.

Dar presedintele nu are atributii in aceste domenii.

Cer Guvernului. Daca stabilesti ca obiectiv de politica externa ca e nevoie ca in Romania sa se investeasca masiv, e treaba Guvernului sa faca aceste lucruri.

Cereti, dar fara o forta politica partenera, care sa va sustina ideile, se poate? Vedeti o asemenea forta?

Discutam despre aceasta forta politica dupa alegeri. Deocamdata avem Guvernul Ponta.

Si l-ati putea determina sa va puna in aplicare viziunea?

Voi incerca, discut cu toata lumea, adun pe toata lumea la masa, am trecut 40 de legi prin Parlamentul European asa. Trebuie sa fac asta in interes national. Vin alegeri in 2016. Niciun roman nu vrea la rusi, sa tina PSD minte acest lucru!

Iar presedintele poate consulta populatia prin referendum. Eu vreau sa introduc votul electronic si prin corespondenta si pentru romanii din diaspora si pentru cei din Romania. Sa se voteze de acasa, din club, din discoteca, din concediu.

Forta referendumului ar trebui sa fie mare. Dar concret am vazut ce s-a intamplat cu acela din 2009 pentru unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

O sa insistam si il punem in aplicare. Nu lasam vointa populara calcata in picioare.

Cum veti reusi acest lucru, concret? Doriti sa creati o forta politica noua, care sa va sustina?

Poate se va crea o forta politica. Sigur ca da. Nu vreau sa vorbesc despre asta acum. Nu e momentul.

E totusi foarte important, cred. Am vazut ce s-a intamplat dupa ce Traian Basescu nu a mai avut in Guvern un partener.

Tot acest entuziasm si capital uman creativ care e langa mine se va reflecta in ceva organizat.

V-ati putea baza pe fostul dvs partid, pe PDL, pe ACL?

Se vedem ce atitudine vor avea, nu am tinut nicio relatie cu PDL. Eu ma bazez pe oameni.

Politica se face cu partide.

Da, dar in acest moment sunt candidat independent si lumea trebuie sa creada, pentru ca e adevarul. Abia apoi voi vedea ce posibilitati de coalitie am pentru a pune in practica un proiect. Primul capitol din strategia mea politica e despre reforma clasei politice si primul punct este ca presedintele este angajatul romanilor, nu stapan peste tara. Romanii isi angajeaza un presedinte, isi angajeaza senator, deputat.

Propun ca parlamentarilor inactivi sau care voteaza altfel decat vrea electoratul care i-a votat sa le poata fi intrerupte mandatele. Este inadmisibil sa ceri votul si apoi 4 ani sa nu te uiti la ce vor oamenii care te-au ales sau sa faci invers decat vor ei. De asta avem 5 milioane de alegatori care nu se duc la vot si lor le spun: haideti cu mine ca impreuna castigam!

O sa facem majoritate. Trebuie sa pleci de la ceva, ce vrei, unde vrei sa ajungi si apoi iti cauti mijloacele. Sunt determinata si nu ma las. In 2006 credeati ca va intra vreun ministru la inchisoare? Se poate.

Traian Basescu a impus 10 ani un model prezidential. Ce veti pastra din acest model, ce veti schimba?

Voi fi un presedinte moderator, voi atrage atentia de cate ori se incalca legea, cartonasul rosu ca pe stadion. Voi insista foarte mult ca in spatiul public limbajul sa fie civilizat serios, fara glumite, golanii, minciuni, sa tratam romanii cu respect si decenta inclusiv prin limbaj.

I-ati cerut presedintelului Basescu sa convoace un referendum pe tema imunitatii demnitarilor. Ce imunitati vreti sa dispara?

Orice imunitate care priveste o fapta penala. Sa ramanem cu imunitate doar pentru opinii politice. Mai ales in contextul anchetei care priveste 9 fosti ministri din 4 guverne este clar ca e nevoie de eliminarea imunitatii. Iata ce reactie au avut parlamentarii Puterii. Au decis sa isi ia vacanta. Nu se va vota nici pe ridicarea imunitatii ceruta de DNA si blocheaza referendumul cerut de mine, pentru ca in procedura de declansare presedintele trebuie sa informeze Parlamentul, dar nu are pe cine informa.

CCR s-a pronuntat asupra acestei chestiuni. Exista o decizie a CCR din iunie 2011 care spune ca materia imunitatilor intra potrivit art 152 al 2 in zona nerevizuibila a Constitutiei.

Cel mai simplu este sa schimbi chiar articolul care prevede ca nu se pot schimba imunitatile. Daca poporul zice da, poporul e suveran, potrivit primului articol din Constitutie.

Dar in alte tari exista imunitate dincolo de declaratiile politice?

Sunt tari si tari. In Germania, de exemplu, parlamentarii au, dar la inceputul fiecarei sesiuni in Bundestag se da o hotarare prin care se stabileste ca orice cerere de ridicare a imunitatii ar veni se admite automat, fara verificare. Dureaza cateva ore. In Belgia se decide in 48 de ore fara sa se uite nimeni in dosare si probe. Face Parlamentul Romaniei asa? Daca se comporta altfel decat in democratii, le scoatem imunitatea.

V-a dat presedintele Basescu un raspuns pana acum?

Nu. Dar eu insist.

Cand presedintele Macovei va desemna premierul, care vor fi criteriile de alegere?

Fiti siguri cu totii ca voi desemna un premier care are aceleasi principii ca si mine. Vrem sa transformam Romania, sa nu se mai fure, sa fim tratati cu decenta, cu demnitate, vrem educatie, sanatate, economie, locuri de munca, o tara in care sa zambim cand mergem pe strada pentru ca nu mai suntem umiliti.

Si daca legislativul, alcatuit din partidele pe care le calificati recent drept o cangrena in cea mai mare parte a lor, va refuza refuza propunerile, veti merge pana la dizolvarea Parlamentului?

Categoric. Categoric.

Si consultarile ce rol vor avea?

Cat timp niciun partid si nicio alianta nu are peste 50%, potrivit Constitutiei, presedintele poate desemna drept candidat orice persoana din orice partid parlamentar sau sustinuta de un partid parlamentar. Nu mai avem USL cu peste 50%.

Ati spus ca veti asigura independenta DNA pana la capat. Dar la un moment dat mandatul dnei Kovesi va expira, iar propunerea pentru viitorul procuror sef va veni de la ministrul Justitiei. Poate dl Cazanciuc. Daca va veni cu o propunere cu care nu sunteti de acord?

O refuz.

Si pe a doua?

Si pe ea si tot asa, explicand public de ce este de neacceptat propunerea.

Pana la urma asa nu se blocheaza sistemul?

Pana la urma DNA va ramane independent. Pot sa resping de oricate ori si voi explica de ce resping. Daca nu voi fi eu presedinte, s-a terminat cu tot ce vedem acum, cu recuperarea banilor furati de 25 de ani. Politicienii din toate partidele nu vor sa fie cercetati si vor folosi instrumentul presedinte, puterea lui de a accepta o numire sau o revocare a unui procuror sef. Va aduc aminte ce a a spus Ponta: daca nu avem controlul politic asupra DNA.....

Dar si dl Iohannis va fi marioneta partidelor, a fost propus de Ponta si de Voiculescu premier in 2009, nu a avut nicio problema. I s-a parut moral? L-ati auzit criticand cele intamplate in 2012, in "martea neagra"?

Oare nu se poate termina si cu dvs presedinte? Daca va vine la promulgare o lege de desfiintare a DNA, o data o puteti trimite inapoi, a doua oara nu mai puteti. De aceea, va tot intreb pe ce forta politica va veti baza. Intr-un razboi presedinte - majoritate, presedintele are putine sanse sa castige.

Voi vedea pe cine ma pot baza fara sa renunt la principii. Nu voi coabita cu nimeni. Discut, negociez, pana la o limita. Sunt oameni in partide, sunt partide care vor sa faca asta, isi schimba atitudinea. Voi face tot ce imi sta in putinta sa fac o majoritate cat mai curata pana la alegeri si sa promovez aceste idei.

Trebuie schimbata legea care introduce ministrul Justitiei, om politic, in circuitul de numire a procurorilor sefi si propunerea sa vina direct de la CSM?

Nu trebuie schimbat nimic. CSM este format din 19 persoane care voteaza secret si in care nimeni nu raspunde. Propunerea de procuror sef al DNA si procuror general trebuie asumata de o persoana. Daca e proasta si lucrurile merg prost, stii cine e vinovat. E mai usor sa schimbi un ministru, CSM nu poti sa-l schimbi. Unde nu exista raspundere, lucrurile nu merg.

Ati pastra modelul presedintelui de a propune sefii serviciilor secrete din zona Opozitiei?

E o regula buna, democratica.

L-ati pastra pe dl Maior in fruntea SRI?

Din cate stiu despre dansul pana acum, da.

Ati socat zilele trecute aparand intr-un studiou de televiziune cu un cartus in mana. Ce ati vrut sa transmiteti?

Era un cartus din Sarajevo, unde am stat 3 ani si au murit oameni. Mesajul a fost: dragii mei, trebuie sa luptam pentru pace si democratie si respect pentru drepturile omului, pentru ca acolo unde ele sunt incalcate se naste conflictul.

Este Romania intr-un asemenea pericol?

Avem un razboi la granita de est. Pacea si democratia nu sunt date pentru totdeauna. Suntem intr-un moment in care trebuie sa fim atenti, in care avem declaratii urate si primejdioase la adresa Romaniei, ma refer la Putin. Si avem un fost sef SIE candidat la functia de presedinte, care a strans semnaturi cu ajutorul unei fundatii proruse.

Dl Melescanu spune ca nu dl Dogaru i-a strans semnaturile, daca la acesta va referiti.

Asa a spus dl Dogaru. Atunci cine a strans semnaturile? In timp ce era seful SIE, strangea semnaturi in secret. Daca e adevarat ce zis dl Dogaru, presedintele unei fundatii proruse, avem o mare problema. Si intreb: dl Melescanu pe cine a servit cat a fost seful SIE, Romania sau o alta putere?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Monica Macovei candidat prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014