Monica Macovei, cu anticoruptia la urne. De ce nu are sanse? (Opinii)

Sambata, 09 August 2014, ora 11:17
5464 citiri
Monica Macovei, cu anticoruptia la urne. De ce nu are sanse? (Opinii)
Foto: Facebook/Monica Macovei

Europarlamentarul anului 2013 si-a anuntat candidatura pentru pozitia de presedinte al Romaniei. Monica Macovei, probabil ministrul de Justitie de a carui performanta a depins, intr-o mare masura, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a intrat in cea mai mare confruntare politica a carierei. Dar ce sanse are?

In opinia mea, sansele politicianului membru PDL de a ajunge in turul doi tind catre zero. Si asta atat din considerente de perceptie a mesajului ei politic de catre electorat, cat si din considerente tehnice.

Monica Macovei, chiar daca face parte dintr-un partid politic, in aceasta campanie va fi mai singura ca un independent. Nimeni din Alianta Crestin Liberala nu o va sprijini.

Mesajul ei politic e perceput greu de electorat pentru ca, pe de-o parte, politicienii corupti au atacat-o continuu in ultimii zece ani, iar acum o ataca si mai abitir.

Pe de alta parte, electoratul de dreapta nu prea mai intelege relatia dintre Monica Macovei si Traian Basescu.

Faptul ca nu mai sunt de aceeasi parte a baricadei e, intr-un fel, perceput in cel mai bun caz ca o incalceala politica.

Din punct de vedere tehnic, Monica Macovei nu poate avea oameni in toate sectiile de votare, iar reprezentantii marilor partide pot anula din plin voturile obtinute de aceasta sub diferite pretexte. In Romania, candidatii independenti nu au nicio sansa.

Cu toate acestea, cred ca Monica Macovei ar fi un presedinte bun, unul care ar reusi sa domoleasca hotia si sa alunge coruptia. As fi vrut ca si electoratul sa fie pregatit pentru un astfel de presedinte. Din pacate, nu e. Si asta se vede mai ales din relatia ei cu Vasile Blaga, presedintele PDL, si din raceala cu care e tratata chiar de catre colegii de partid.

Castigarea unei astfel de curse politice se bazeaza pe o organizare precisa si extinsa a modului de transmitere a mesajului, pe un discurs puternic si pe intelegeri cu partenerii politici, dar si cu inamicii.

E greu sa castigi daca nu ai in spate un partid mare. Iar minuni, la un astfel de nivel, se intampla rar. Poate ca Monica Macovei nu si-a propus sa ajunga in turul doi, ci doar sa devina actor principal al politicii romanesti.

Din punctul meu de vedere, doamna Macovei are capacitatea de a aduce la vot oameni care nu au mai votat de ceva vreme. E vorba de persoane tinere, care inca mai cred intr-o societate morala, in actul de justitie si care s-au saturat de coruptie.

Acesti oameni sunt extrem de dezamagiti de clasa noastra politica. Pentru ei, Monica Macovei poate reprezenta o speranta. Candidatura europarlamentarului PDL seamana, daca vreti, cu candidatura lui Nicusor Dan la Primaria Capitalei din vara anului 2012. Era un outsider ce deranja pe toata lumea, nefiind sprijinit de nimeni si care a strans sapte procente din voturile bucurestenilor, bazandu-se doar pe o campanie online.

Va exista un public pentru mesajul doamnei Macovei, iar competitia directa va fi cu Cristian Diaconescu, candidatul Partidului Miscarea Populara. Cumva, de voturile celor doi va depinde rezultatul final al alegerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Monica Macovei candidat Cotroceni, #Monica Macovei candidat prezidentiale, #Monica Macovei sanse prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014