Barroso urecheaza Romania - vezi reactiile politicienilor romani

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:28
4560 citiri
Barroso urecheaza Romania - vezi reactiile politicienilor romani
Foto: Arhiva

Romania a iesit cu imaginea sifonata in urma raportului pe Justitie al Comisiei Europene si a dojenilor venite din partea presedintelui intitutiei, Jose Manuel Barroso. Reactiile politice din ambele tabere nu au intarziat sa apara.

Daca Opozitia da vina pe actiunile Guvernului Ponta care au dus la aceasta situatie, Puterea acuza implicatiile presedintelui suspendat Traian Basescu si dezinformarea liderilor europeni. Ba unii merg mai departe si spun ca Basescu e "slujitorul" lui Barroso.

Opozitia: CE n-are incredere in Ponta, guvernul lui si Antonescu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirma ca USL a reusit sa distruga in doua luni toate progresele din ultimii cinci ani.

"Comisia Europeana ne-a transmis foarte clar ca nu are incredere in actualul guvern, in Ponta, in USL si in presedintele interimar Antonescu. Planul lor de decapitare a institutiilor statului, de suspendare a presedintelui (decizii luate prin ordonante de urgenta, hotarari ilegale si prin incalcarea Constitutiei), amenintarile la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale si a celor care ancheteaza si judeca politicieni au pus Romania in pericol.

In 5 ani de zile, de cand am intrat in UE, Romania nu a mai avut un raport pe justitie si anti-coruptie atat de prost, iar riscul este ca acesta sa alimenteze opiniile celor care cred ca nu ar fi trebuit sa intram in Uniunea Europeana in 2007", spune Monica Macovei intr-un comunicat de presa.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi (PDL) a comentat ca raportul CE a oglindit corect progresele facute de Romania in justitie.

"Realitatea trista este ca involutiile din ultima vreme, seria de abuzuri prin Ordonante de Urgenta si alte mijloace neconstitutionale care au decapitat statul roman si au aruncat Romania in instabilitate politica, au ingrijorat Comisia Europeana. M-a durut sufletul, ca roman, constatand ca domnul Barroso personal a pus degetul pe aceasta rana", a comentat Teodor Baconschi.

Fostul ministru de Externe a reamintit ca Victor Ponta si Crin Antonescu "au transmis semnale de euroscepticism" in ultimele zile, prin declaratii precum "nu suntem colonie" sau "nu ne trebuie Uniunea Europeana".

"Acest tip de atitudine ii ingrijoreaza pe toti romanii care inteleg ca Romania nu are alta sansa de a se dezvolta decat in sanul Uniunii Europene(...) Romania de astazi, Romania USL, este privita cu neincredere. S-au comis gesturi nu doar precipitate, dar si in afara cadrului legal, inclusiv de a schimba regulile jocului in timpul jocului", a mai spus Baconschi, precizand ca se refera la organizarea referendumului din 29 iulie.

Si presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca atat declaratiile lui Barroso, cat si raportul pe Justitie reprezinta un "vot de blam" pentru Guvernul Ponta si actiunile sale si ale majoritatii USL.

Puterea: "Problema lui Barroso - ca subalternul lui, Basescu, ar putea sa plece de la Cotroceni"

Prim-ministrul Victor Ponta a spus, dupa publicarea raportului pe MCV, ca documentul este echilibrat, iar Romania va indrepta deficientele constatate.

"In calitate de prim-ministru, consider acest raport echilibrat, un raport din care Romania trebuie sa traga concluziile necesare in privinta continuarii in a asigura o justitie corecta si eficienta, de a continua lucrurile bune constatate de CE si de a indrepta atat deficientele structurale si deficientele manifestate in timp, cat si observatiile primite in urma crizei politice din ultimele saptamani de la Bucuresti", a declarat premierul.

Victot Ponta a mai spus ca isi asuma intreaga responsabilitate, ca prim-ministru, ca raspunsurile trimise Comisiei Europene la cele 11 cerinte vor fi puse in practica.

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, totodata fost ministru de Justitie, considera ca, de fapt, problema presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu este justitia din Romania, ci ca Traian Basescu ar putea pleca de la Cotroceni.

"As vrea sa observam ca, pentru prima oara, este un raport care are doua parti. In cinci ani de monitorizare, are doua parti distincte: un raport politic si un raport tehnic (...) Potrivit raportului politic, problema justitiei romanesti este ca Traian Basescu va fi demis prin referendum pe 29 iulie. Acest raport politic este despre partea intunecata a politicii europene.

Cei care fac actiuni criminale fata de poporul lor - Basescu, Udrea, Boc - sunt utili. (...) Problema domnului Barroso nu este justitia din Romania, ci ca subalternul lui, Basescu, ar putea sa plece de la Cotroceni", a declarat Chiuariu intr-o conferinta de presa in care a subliniat ca prezinta pozitia USL fata de raportul pe justitie.

"Domnul Barroso uita sa ne spuna cum colegii de partid ai domnului Basescu au modificat Legea referendumului astfel incat demiterea sa devina aproape imposibila. Domnul Barroso uita de interceptarile din dosare, care apar imediat in presa, dar cum ele sunt uitate in sertarele DNA. Uita ca justitia nu se poate face de catre magistrati cu salarii taiate.

Domnul Barroso uita ca nu are a se amesteca onorata Curte Constitutionala in treburile interne ale Parlamentului, asa cum nici Parlamentul nu se amesteca in regulile de functionare interne ale Curtii. E tot parte a principiului separatiei puterilor pe care Comisia il invoca, dar nu intelege cum sa-l aplice", a adaugat fostul ministru al Justitiei.

Exista insa si membri ai Executivului Ponta care au interpretat mesajul lui Barroso ca pe unul pozitiv. Mircea Dusa, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, a spus ca presedintele Comisiei Europene a spus, de fapt, ca Romania s-a indepartat de pe marginea prapastiei datorita actiunilor Guvernului Ponta din ultimele doua saptamani.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Barroso Romania, #Barroso raport MCV, #Barroso Ponta Antonescu, #Monica Macovei raport MCV , #europarlamentar