Ziare.com

UDMR contraataca: Poate ar trebui ca PDL sa scape de Macovei...din PE

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:28

   

UDMR contraataca: Poate ar trebui ca PDL sa scape de Macovei...din PE
Deputatul UDMR Marton Arpad spune, in replica la acuzatiile pe care i le aduce Monica Macovei, ca poate ar fi bine ca "PDL sa scape de ea, din Parlamentul European", si ca fostul ministru nu poate uita "dragostea pentru statul politienesc".

Deputatul UDMR a explicat ca amendamentul sau care exclude demnitarii din categoria functionarilor publici se refera la o delimitare clara a diferitelor categorii definite prin lege.

"Exista o definitie a functionarilor publici in Codul Penal. In Constitutie, dincolo de functionarii publici, mai apar multe alte categorii, de la primari la magistrati, categorii reglementate separate prin trimitere la legi speciale care contin inclusiv sanctiuni separate. Ce face acest articol al meu? Acum se spune ca merele, perele si prunele sunt mere. Eu spun ca merele sunt mere, eu asta propun, adica sa dam o definitie a functionarului public incluzand aici si acele societati comerciale cu capital majoritar de stat in care angajatii au o activitate cu caracter de functionar public", a explicat Marton Arpad propunerea sa de modificare a Codului Penal.

El a adaugat ca il mira lipsa de reactie a societatii civile. "Pe mine ma mira, de exemplu, ca societatea civila nu a sesizat pana acum faptul ca este inclusa in categoria functionarilor publici si statul vrea sa puna laba pe ea", a declarat deputatul PDL.

Cat priveste criticile pe care i le aduce Monica Macovei: "Aceasta este viziunea mea, poate gresesc, acesta este doar un amendament din sute alte amendamente, care poate sa fie respins si gata. Ce face rau Romaniei este amploarea pe care o da acestui amendament Monica Macovei. Parerea mea este ca dansa se razboieste cu morile de vant. Probabil ca de vina este dragostea ei pentru statul politienesc, dragoste de care nu poate sa scape. Probabil Monica Macovei regreta ca a disparut statul politienesc. Circul creat de ea si distorsionarea adevarului sunt un pericol, poate ar trebui ca PDL sa scape de ea...din Parlamentul European", a raspuns Marton Arpad acuzatiilor care i-au fost aduse de Monica Macovei pentru unele propuneri de modificare a Codului Penal.

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Lavente, initiatorul unui alt amendament criticat de Macovei, a declarat vineri, ca "demersul nostru nu a fost inteles bine".

"Eu nu ascult ce zice Monica Macovei. In Comisiile Juridice din Parlament sunt suficienti specialisti care or dezbate aceste lucruri. Eu cred ca nu a fost inteles foarte bine demersul nostru. La eliminarea demnitarilor din definitia de 'functionar public' intrebarea este ce dorim sa facem in Codul Penal. Trebuie sa facem o delimitare intre functionarii publici de cariera si demnitari. De exemplu, europarlamentarii unde intra? Esenta la functionarii publici este ca ei nu pot sa faca politica si ma intreb, acum, europarlamentarii fac politica? O alta intrebare este cum facem, de exemplu, daca un consilier local vrea sa candideze pentru postul de viceprimar. El nu poate sa participe la vot daca il includem in functionarii publici", a declarat Mate Andras Levente.

In ceea ce priveste inserarea cuvantului "nejustificat" la folosul material obtinut de un functionar public, Mate Andras a spus ca esenta este verificarea "fiecarui banut". "Esenta era sa interzic castigarea vreunui ban in urma calitatii de demnitar. Esenta acestui << nejustificat >> este sa justifici fiecare banut", a precizat el.

Monica Macovei a acuzat doi membri UDMR

Eurodeputata PDL Monica Macovei critica unele modificari ale parlamentarilor UDMR prin care incearca sa creeze un statut special pentru parlamentari in chestiuni legate de Codul Penal si spune ca are impresia ca Uniunea tradeaza interesul Romaniei de a fi un stat de drept.

Fostul ministru al Justitiei comenteaza pe blog propunerile UDMR prin care parlamentarii, ministrii, alti demnitari, sa nu mai poata fi anchetati si condamnati pentru luare de mita si alte infractiuni de coruptie sau care aduc pagube materiale statului. Macovei avertizeaza ca asemenea initiative vor costa Romania in plan european.

"Doi parlamentari UDMR (si cine o mai fi in spatele lor) pun insa piedici grosolane, care ne pot costa pe toti cei care vrem in Schengen si care vrem sa traim intr-o tara normala, a noastra si nu a 'lor', in care, daca avem coruptie politica, sa avem si politicieni la inchisoare (desigur, prin judecati drepte, rapide si pe baza de probe)", scrie Monica Macovei pe blog.

"Ieri, la postul Realitatea TV, am auzit un reprezentant al UDMR spunand ca 'luarea de mita nu poate fi comisa de un parlamentar' (!). Ba da, si parlamentarii pot lua mita sau comite trafic de influenta, pentru a modifica legi, a angaja persoane, a 'rezolva contracte' si multe altele. La fel si ministrii, si ei pot lua mita, dupa cum am vazut in atatea cazuri".

"Oricine exercita puterea publica poate lua sau da mita, poate face trafic de influenta, asta de cand lumea. Concret, parlamentarul Marton Arpad-Francisc a propus eliminarea din definitia 'functionarului public' a persoanelor care 'exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura' (adica eliminarea art. 175 litera b din noul Cod penal). Asta ar insemna ca aceste persoane nu vor putea fi anchetate si condamnate pentru luare de mita si alte infractiuni de coruptie sau care produc pagube materiale. Acestia ar fi mai presus de lege, violand egalitatea in fata legii. Reamintesc ca una din cerintele intrarii Romaniei in UE a fost lupta impotriva coruptiei politice; sa stie si UDMR, coruptia politica este coruptia comisa de politicieni", noteaza europarlamentarul.

A doua propunere criticata de Macovei apartine deputatului Mate Andras Levente, care doreste ca infractiunea de "conflict de interese" sa fie de facto dezincriminata.

"Face asta prin propunerea de a adauga cuvantul 'nejustificat' la folosul material obtinut in urma unui act facut in conflict de interese. In propunerea deputatului Levente, textul ar suna asa: 'Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica'".

"De exemplu, daca la licitatia facuta de un primar castiga firma lui, a sotiei sau a unei rude, folosul patrimonial nu poate fi 'justificat' ori 'nejustificat', el este un folos patrimonial si atat, constituind un element al infractiunii de conflict de interese (este de fapt scopul infractiunii). Un astfel de folos patrimonial (in bani) nu este niciodata 'justificat'".

"Deputatul Levente propune si o alta modificare la definitia infractiunii de conflict de interese, reducand aria persoanelor care beneficiaza de folosul patrimonial, reducand astfel sfera de aplicare a infractiunii de conflict de interese. Si sa nu uitam, prin scoaterea din definitia functionarului public a parlamentarilor, ministrilor, a altor persoane care exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura - asta fiind propunerea dlui Marton, descrisa la pct 1 - niciuna dintre aceste persoane nu va putea fi anchetata, sanctionata ori condamnata pentru conflict de interese. Deci s-au scos si de sub aceasta infractiune!", acuza Monica Macovei.

"Liderii UDMR repeta de cate ori au ocazia ca ei sunt "un partener de incredere", ca "nu tradeaza niciodata". Asa sa fie, dar sa nu tradeze interesul Romaniei de a fi un stat de drept. Mie mi se pare ca asta fac, dar poate ma insel. Astept dezmintiri, in primul rand prin retragerea rapida a celor doua propuneri si scuze publice fata de opinia publica", conchide europarlamentarul PDL.

Sursa: rNews

Articol citit de 1602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UDMR-istii bat campii tot mai des,vor sa-si protejeze mafiotii

Au frisoane la ideia ca vor iesi din parlament si cauta sa adreseze electoratului un discurs tot mai radical,pentru a nu fi handicapati de partidul lui Tokes!
UDMR este biloiul legat de piciorul actualei coalitii!
Cand vor fi scosi de la guvernare ,romanii isi vor putea recupera politica nationala,debarasand-o de santajul unui mini partid al unei minoritati!Teo

 

 

ddd

niciodata nu am simpatizat-o pe Monica Macavei,dar de data asta trebuie sa recunosc ca pune problema in mod just. udmr-isti au facut aceste propuneri ptr. ca se stiu cu musca pe caciula,si va veni timpul sa dea socoteala pentru relele facute la toti locuitorii tarii, indiferent de etnie.Drepturile pe care le tot cer ei ,sint de fatada, ca sa-i mai duca inca odata cu presul pe etnicii maghiari , care ,isi duc si ei viata ca si romanii, adica foarte rau, de la o zi la alta.

 

 

Pentru santajul UDMR trebuie sa multumim lui Antonescu si PNL

Care au refuzat sa coopereze la guvernare cu PDL,care-i oferise lui Somnorila un post bun de dormit:cel de prim vice presedinte al guvernului,post cu mult peste posibilitatile sale intelectuale!
Arogantul si inconstientul Antonescu a pretins postul de premier(desi era minoritar ,fara a mai vorbi de posibilitatile sale mintale!)
Asa a ramas PDL la cheremul santajului UDMR pentru a putea avea majoritate parlamentara si guverna tara!Teo

 

 

De ce va este frica, UDMR-istilor, de Macovei? Daca nu ati furat, nu

... ati spaguit si mintit, daca sunteti nepatati, de ce va este frica de Macovei?

 

 

Majoritatea sfidata din 1990

Stau si ma intreb cum putem fi atat de ingusti la minte si sa lasam o minoritate sa schimbe printr-un joc viclean si pervers buna organizare a unui stat.Sant cei mai perversi parteneri de cand au intrat in Transilvania si pana acum.Poate a venit timpul sa fie lasati la o parte si sa stea in opozitie pe vecie.Mi-as dori ca la viitoarele alegeri PDL sa nu mai fie nevoit sa copteze la guvernare aceasta natie minoritara (perversa si perfida)din Romania.

 

 

Frequently asked questions:

De ce le e frică să dea socoteală?
De ce vor legi care să-i "ierte" dacă iau mită?
Au luat deja mită sau au de gand să ia de-acum?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor