Corespondenta de la Strasbourg: "Multi politicieni din Romania s-au bucurat. Nu, domnilor, nu dispare MCV"

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 20:37
13186 citiri
Corespondenta de la Strasbourg: "Multi politicieni din Romania s-au bucurat. Nu, domnilor, nu dispare MCV"
Foto: Flickr / Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a adoptat recent o initiativa legislativa in vederea crearii unui instrument - Raportul european cu privire la democratie, statul de drept si drepturile fundamentale - care sa fie aplicat la nivelul intregii Uniuni.

Acesta va avea rolul sa inlocuiasca instrumente de monitorizare ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus Romaniei si Bulgariei. Dar scapa tara noastra de MCV?

Europarlamentarul Monica Macovei spune ca "deocamdata nu se intampla nimic, MCV ramane la locul lui" si ca "astfel de rapoarte nu au neaparat o consecinta. Adica Comisia sau Consiliul poate sa nu trimita nimic. Sau poate sa trimita ceva cu totul schimbat".

Mai mult, europarlamentarul i-a declarat corespondentului Ziare.com de la Strasbourg ca va solicita in scris Comisiei si Consiliului sa mentina raportul MCV.

"Este un raport facut la initiativa unui europarlamentar, exista astfel de rapoarte, e vorba de europarlamentarul Sophie in't Veld, din Olanda, din ALDE. Acest raport cere Comisiei ca, intr-un an de zile, sa propuna un pact pentru stat de drept, democratie si drepturile fundamentale, pe baza Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene", a declarat europarlamentarul.

Potrivit Monicai Mocovei, acesta a mai fost invocat de cateva ori, nu s-a aplicat, "dar prevede suspendarea drepturilor unui stat membru atunci cand sunt incalcari grave si repetate ale statului de drept, ale drepturilor omului samd".

"Cu o anumita procedura, se pot suspenda drepturile acelui stat, inclusiv dreptul de a vota in Consiliu. Nu s-a ajuns la asta. Asta este cadrul legal in care ne miscam. Si in 2012 s-a pus problema cu Articolul 7 din Tratat. S-a pus si cu Ungaria, de exemplu, dupa ce s-a facut majoritatea foarte mare a lui Fidesz, cu schimbarea Constitutiei samd. Dar nu s-a ajuns niciodata pana la capat.

E un raport care a fost adoptat de plen si care cere acest pact. Intr-o anexa din raport, in articolul 5, se propune Comisiei si Consiliului ca acest pact sa alinieze si sa completeze mecanismele existente, dar din pacate spune clar ca se va inlocui MCV pentru Romania si Bulgaria. Si mai spune ceva, ca va inlocui raportarea anticoruptie, care se face la fiecare doi ani, pentru toate statele membre, dupa o decizie a Comisiei din 2012. Spun 'din pacate', pentru ca nici macar nu trebuiau sa apara astea aici, pentru ca n-au nicio legatura cu drepturile fundamentale. Dimpotriva, dreptul la o societate necorupta putea fi numit un drept fundamental, dreptul la stat de drept, la lege, la justitie, toate astea exclud coruptia", a completat Macovei.

Ea a precizat ca, atunci cand s-a adoptat decizia Comisiei pe MCV, in 2007, acest articol 7 din Tratatul UE exista: "Deci nu e nicio contradictie intre ele. Pe langa articolul 7, s-a pus si MCV, nu trebuie scos MCV".

"Este deci o propunere dintr-o anexa a acestui raport, care cere Comisiei sa vina cu o propunere, peste un an de zile. Deocamdata nu se intampla nimic, MCV ramane la locul lui, mecanismul de raportare anticoruptie pentru toate statele membre ramane la locul lui si o sa vedem cu ce propunere vine Comisia", a mai declarat eurodeputatul.

"MCV a avut beneficii uriase"

Macovei este de parere ca MCV a avut beneficii uriase pentru societatea romaneasca, pentru institutiile anticoruptie si judiciare din Romania, le-a ajutat sa mearga inainte.

"In Bulgaria nu e aceeasi situatie, Bulgaria a vrut de la inceput sa scoata MCV, nici n-a vrut sa-l aiba, si ei s-au opus mereu MCV-ului, nici nu l-au folosit ca sa-i ajute sa mearga inainte. La ei e plinde coruptie, de crima organizata, dar la ei nu sunt anchete si nu sunt condamnari. E foarte diferit de Romania.

Deci MCV pentru Romania a avut beneficii foarte mari, pentru bunul mers al societatii si al institutiilor anticoruptie si juridiciare si trebuie mentinut pana la indeplinirea tuturor conditiilor prevazute in MCV. Pana se va decide ca nu mai este nevoie, ca asta a fost ideea de la inceput - indepliniti conditiile in mod ireversibil, atunci il scoatem. Pana atunci, nu", considera eurodeputatul.

Monica Macovei mai crede ca "extinderea MCV ar fi benefica pentru toate statele UE, pentru ca in cele mai multe exista coruptie, dar nu exista corupti, cum se spunea la noi pe vremuri".

"La noi se investigheaza coruptia si avem si condamnari. In multe alte state, exista coruptie, dar nu se investigheaza. Populatia cere acelasi stil de ancheta ca si la noi. Romania se da exemplu si altor tari. Pe langa Bulgaria, Moldova, mai sunt si Slovenia, Slovacia, Cehia, Croatia. In Cehia, la Praga, turistilor li se ofera un ghid al coruptiei. Statele post comuniste nu investigheaza coruptia.

Chiar voi solicita in scris Comisiei si Consiliului sa mentina MCV, in paralel cu acest mecanism pentru respectarea drepturilor fundamentale. Sunt total de acord ca trebuie respectate drepturile, dar mentinem mecanismele anticoruptie care s-au dovedit benefice si functioneaza. Nu numai sa mentinem MCV pentru Romania si Bulgaria, dar sa il extindem si pentru alte tari", a completat Macovei.

"Nu, domnilor, nu dispare MCV!"

In final, eurodeputatul a transmis si un mesaj politicienilor din tara.

"A fost parerea unui europarlamentar, dar e adevarat ca votata de majoritarea Parlamentului. Si mai vorbim cel mai devreme peste un an. Pana atunci, ramanem cu MCV si cu rapoartele MCV. Presupun ca multi dintre politicienii din Romania s-au bucurat foarte mult, or fi crezut ca dispare MCV. Nu, domnilor, nu dispare MCV!", a conchis Macovei.

Ce este MCV-ul si unde stam fata de Bulgaria

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus Romaniei si Bulgariei monitorizeaza progresele inregistrate de cele doua state membre UE in cadrul unor reforme judiciare si in lupta impotriva coruptiei.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Sofia si Bucurestiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o conditie prealabila aderarii lor la UE, pe 1 ianuarie 2007. Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, Romania a inregistrat in ultimii ani rezultate mai bune decat Bulgaria. Cel mai recent raport prezentat de Comisia Europeana lauda evolutiile luptei anticoruptie din Romania, insa, ca anul trecut, critica Parlamentul pentru franele puse in calea ofensivei Justitiei.

Premierul Dacian Ciolos considera ca "recunoasterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniata mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizari de catre Comisia Europeana", iar ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca "exista premise destul de clare ca intr-un orizont de timp apropiat (raportul - n.red.) sa nu mai fie necesar". Si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis ca, in timpul mandatului sau, va fi pus capat Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ce vizeaza Romania si Bulgaria.

Cu toate acestea, mai multe state membre se opun ridicarii MCV-ului. Desi raportul nu are, oficial, nicio legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, tari precum Finlanda, Olanda si Franta s-au opus aderarii Romaniei la Schengen, invocand printre altele problemele de coruptie prezentate in MCV.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Monica Macovei MCV Romania, #Monica Macovei PE Romania , #europarlamentar