Le Monde: Monica Macovei, vedeta drepturilor omului

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:04
7219 citiri
Le Monde: Monica Macovei, vedeta drepturilor omului
Foto: Le Monde

"Monica Macovei, aparatoarea iconica a libertatilor romanilor" este titlul unui articol elogios la adresa fostului ministru al Justitiei, aparut in presa franceza, care incepe cu momentul-cheie al unei convorbiri telefonice cu Traian Basescu.

"Era in seara zilei de 25 decembrie 2004, iar mireasma bucatelor traditionale de Craciun umplea casuta din Breaza, un sat romanesc la poalele Carpatilor. Un singur zgomot a deranjat linistea iernii, cel al unui telefon mobil care suna cu numar necunoscut, drept care Monica Macovei nu a raspuns. Era Craciunul, care se face in familie, departe de agitatia Capitalei", incepe jurnalistul de la Le Monde povestea extrem de laudativa despre Monica Macovei.

"Monica spala vasele, telefonul suna din nou. Pana la urma raspunde. 'Buna ziua, doamna Macovei, sunt presedintele Traian Basescu', aude, la celalalt capat. 'V-am sunat ca sa va propun sa preluati portofoliul Justitiei', mai spune vocea. Monica Macovei ramane muta. 'E o gluma?' intreaba femeia. 'Stiu ca v-am luat prin surprindere, dar am nevoie de un raspuns rapid, maine trebuie sa anunt numele noului ministru al Justitiei. Pot sa va sun din nou intr-o ora?', mai spune Traian Basescu, dupa care inchide.

Barbati sarind cu bocancii pe Monica Macovei (Opinii)

Monica Macovei se apuca sa sune la prieteni, la mama sa, care o sfatuiesc sa accepte. Dupa catva timp, telefonul suna din nou. "Domnule presedinte, nu stiu ce sa va raspund. Nu putem discuta pe aceasta tema?", intreaba aceasta. "Treceti sa ma vedeti, sunt in biroul meu", raspunde presedintele. "Dar sunt la 100 de kilometri de Bucuresti!". "Nu ma misc de aici, va astept", vine raspunsul.

Cateva ore mai tarziu, Monica intra pe poarta Cotrocenilor si se trezeste fata in fata cu un presedinte imbracat in blugi. Traian Basescu castigase alegerile prezidentiale promitand romanilor sa-i scape de coruptie. "Domnule presedinte, daca accept postul, am nevoie de independenta totala. Vreau sa-mi aleg singura echipa si sa evit presiunea partidelor politice", spune Monica. "Veti avea tot ceea ce doriti", raspunde Basescu, pregatit sa faca orice pentru a o avea in guvern pe vedeta drepturilor omului din Romania, dupa cum se exprima ziaristul de la publicatia franceza.

Dupa ce a obtinut diploma in Drept la Universitatea Bucuresti, in 1982, Monica Macovei a devenit procuror, o meserie "sensibila" pentru regimul comunist. In anii 1991, dupa caderea lui Nicolae Ceausescu, pleaca la Budapesta, unde obtine diploma de drept constitutional la Universitatea Europei Centrale. Apoi a facut mai multe stagii de pregatire in Statele Unite si in Europa, la Birmingham si Salzbourg, specializandu-se in respectarea drepturilor omului.

Macovei: Sunt cea mai credibila, sunt cosmarul lui Ponta, Nastase, Antonescu si Voiculescu!

In 1997, isi abandoneaza meseria de procuror si devine avocatul reprezentantei locale a Comitetului Helsinki. In aceasta calitate, apara jurnalisti si opozanti ai regimului lui Ion Iliescu. In 1999, Consiliul Europei o insarcineaza cu stabilirea unui nou sistem juridic in Kosovo. Doi ani mai tarziu, a primit aceeasi sarcina, de aceasta data pentru Bosnia-Hertegovina. "Cerberul drepturilor omului" a devenit astfel un simbol pentru militanti.

Propunerea presedintelui a lasat-o cu gura cascata insa. "Nu am visat niciodata ca voi ajunge ministru, mi-era un pic teama. Toata noaptea m-am agitat intrebandu-ma ce sa fac", spune Monica Macovei.

Operatiunea "Maini curate"

Odata instalata in fruntea Justitiei, Macovei a inceput reforma radicala a sistemului judiciar. Principalul sau obiectiv era combaterea coruptiei prin toate mijloacele, oferirea de puteri sporite procurorilor si garantarea independentei, arata Le Monde.

In ciuda sustinerii totale de care a beneficiat din partea presedintelui, Monica Macovei a plecat din Guvern, in 2007. Un an mai tarziu primeste titlul de "Femeia anului" din partea Parlamentului European.

La inceputul anului 2009, telefonul suna din nou cu numar ascuns. "Buna ziua, Monica, voi propune candidatura ta pentru Parlamentul European. Vei avea sarcina de a apara Romania la Bruxelles", i-a spus presedintele, care castigase un nou mandat de cinci ani.

Monica a acceptat si a devenit europarlamentar.

Inamicul public numarul 1

La 20 iunie 2012 se intampla ceva. Fostul premier socialist Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare. Contraofensiva clasei politice nu se lasa asteptata. La 3 iulie, impotriva presedintelui este declansata procedura de destituire.

"Este o lovitura de stat", declara, atunci, Monica Macovei. Dupa un circ institutional interminabil, Curtea Constitutionala decide ca Traian Basescu ramane presedinte. Dupa alegerile din decembrie 2012, la putere ajunge coalitia formata din social-democrati si liberali, iar Monica Macovei este declarata "inamicul public numarul unu". USL depune plangere penala impotriva sa, acuzand-o de "defaimare si subminarea economiei nationale".

Astazi, Monica Macovei traieste departe de viata politica, intr-un apartament de doua camere din Bucuresti, impreuna cu fiul sau de 18 ani. Aceasta mama divortata, in varsta de 54 de ani, nu a parasit niciodata modestul apartament, nici macar atunci cand era ministru, se incheie articolul din Le Monde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Macovei Le Monde, #Macovei familie, #Macovei propunere Basescu ministru , #europarlamentar