Macovei cere CSM sa sanctioneze magistratii care intarzie marile dosare de coruptie

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 15:08
1611 citiri
Macovei cere CSM sa sanctioneze magistratii care intarzie marile dosare de coruptie
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a transmis, duminica, o scrisoare deschisa presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, prin care ii semnaleaza faptul ca magistratii intarzie sa dea verdicte rapide in dosarele de mare coruptie, si nu numai, fapt care atrage dupa sine neincredere in Justitie.

"In virtutea responsabilitatilor mele de eurodeputat si membru al Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, dar si in urma numeroaselor sesizari primite de la cetateni romani sau articolelor din presa, ma adresez dumneavoastra si plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a va aduce in atentie problema lipsei de celeritate in judecarea dosarelor de mare coruptie (si nu numai), a lipsei de incredere in justitie, precum si necesitatea unei schimbari rapide si profunde a Inspectiei Judiciare in vederea responsabilizarii magistratilor", scrie eurodeputata PDL, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Monica Macovei atrage atentia ca "presa si societatea civila au relatat constant ca judecarea unor dosare de coruptie, frauda si alte infractiuni este tergiversata cu anii, cel mai adesea prin amanari repetate si termene foarte lungi, existand pericolul ca multe dintre ele sa ajunga la prescriptia raspunderii penale".

"Un exemplu recent il constitutie dosarul Rompetrol, in care Tribunalul Bucuresti a constatat, la 21 octombrie 2011, ca pentru doua din faptele penale pentru care sunt acuzati inculpatii raspunderea penala s-a prescris. Dosarul se afla in instanta din septembrie 2006, adica de 5 ani. Daca ne uitam la statistici, peste 20 de dosare de coruptie sau frauda sunt in instanta de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt in instanta de mai bine de 2-3 ani. In niciunul dintre acestea nu avem o hotarare in prima instanta", mai scrie europarlamentarul PDL.

Macovei cere CSM sa ii sanctioneze pe magistratii care tergiverseaza procesele

In consecinta, Monica Macovei ii cere lui Horatius Dumbrava ca CSM sa isi asume un rol proactiv in rezolvarea acestor probleme, sa ii verifice pe magistratii care tergiverseaza aceste dosare, iar daca e cazul sa ii si sanctioneze.

"Cazurile de implinire a termenelor de prescriptie a raspunderii penale in cursul procedurilor judiciare trebuie sa fie analizate cu celeritate si in mod individual, iar magistratii care au contribuit la imposibilitatea infaptuirii justitiei din cauza implinirii termenelor de prescriptie trebuie sanctionati. Increderea in justitie va continua sa scada daca nu veti proceda rapid la aceste verificari si sanctionari", mai noteaza eurodeputata.

Monica Macovei mai cere Consiliului Superior al Magistraturii sa elaboreze si sa aplice un plan eficient de masuri si actiuni pentru restructurarea Inspectiei Judiciare si reforma mecanismului disciplinar pentru magistrati.

"De asemenea, CSM sa elaboreze si sa aplice un plan de masuri privind verificarea si consolidarea integritatii magistratilor, care poate incepe cu sanctionarea celor care nu si-au depus la termen declaratiile de avere si de interese, masura ce nu necesita nici o modificare legislativa, ci doar actiunea dumneavoastra si sa elaboreze si sa urmareasca aplicarea unui plan de masuri de imbunatatire a celeritatii proceselor care au ca obiect cazuri de coruptie la nivel inalt", mai scrie fostul ministru al Justitiei.

Monica Macovei sustine ca "increderea cetatenilor si integritatea magistratilor sunt fundamentale pentru buna functionare a sistemului judiciar".

"Comisia Europeana va elabora peste doar cateva luni un nou raport privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV care, in contextul amanarii unei decizii privind aderarea la spatiul Schengen, capata o importanta covarsitoare. Asa cum am mai spus, solutiile sunt la indemana dumneavostra si a Consiliului Superior al Magistraturii", conchide europarlamentarul PDL.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Macovei scrisoare deschisa CSM, #tergiversare dosare mari coruptie , #europarlamentar