Monica Macovei a afectat independenta Justitiei - CSM o reclama la CNA si Parlamentul European (Video)

Joi, 17 Martie 2016, ora 15:24
4125 citiri
Monica Macovei a afectat independenta Justitiei - CSM o reclama la CNA si Parlamentul European (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior Magistraturii o acuza pe Monica Macovei ca a adus atingere independentei Justitiei si a dispus sesizarea Parlamentului European, precum si a Consiliului National al Audiovizualului.

Decizia a fost luata, joi, de plenul CSM, ca urmare a unor declaratii facute de europarlamentarul Monica Macovei la sfarsitul lunii ianuarie, intr-o emisiune la B1 TV, atunci cand i-a catalogat pe membrii Consiliului drept "mafioti".

CSM si-a insusit astfel raportul Inspectiei Judiciare, care a constatat ca "prin afirmatiile lipsite de suport factual s-a urmarit acreditarea ideii potrivit careia Consiliului Superior al Magistraturii este o institutie nefunctionala, nociva, lipsita de responsabilitate in exercitarea atributiilor legale, in special in cadrul procedurilor de numire in functii a magistratilor, care escamoteaza derapajele profesionale ale magistratilor, neindeplinindu-si corespunzator rolul de instanta de judecata in domeniul disciplinar".

"In acelasi registru, au fost facute afirmatii denigratoare in legatura cu responsabilitatea si integritatea membrilor alesi ai Consiliului si fata de o parte importanta a magistratilor romani, fiind sustinuta ideea existentei in sistemul judiciar roman a foarte putini judecatori disciplinati, a unor judecatori corupti si incompetenti, precum si a unor procurori santajabili de catre factorul politic.

Gravitatea afirmatiilor rezulta indeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, doamna Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al Justitiei. Manifestarea dreptului la libera exprimare prin afirmatii neintemeiate si nefondate nu se poate circumscrie libertatii de opinie, intrucat afecteaza independenta institutiilor sistemului judiciar, prestigiul Consiliului Superior al Magistraturii, increderea si autoritatea de care organele judiciare si institutiile sistemului judiciar trebuie sa se bucure intr-o societate democratica", se arata intr-un comunicat al CSM, remis Ziare.com.

Monica Macovei: CSM e o cooperativa de ascuns ilegalitati

Plenul Consiliului a constatat ca afirmatiile Monicai Macovei si comentariile moderatorului emisiunii "Xpress" "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare si au adus o grava atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Inspectia Judiciara: Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

La sfarsitul lunii ianuarie, Monica Macovei a catalogat Consilul "ca un fel de Mafie a Justitiei".

"Si sa stiti ca in toata Europa Centrala si de Est, in CSM, in general, este un fel de mafie a Justitiei si ei acopera tot ce se intampla rau in sistem. In fine, au mai fost si perioade bune si persoane ok. Dar sa ne intoarcem. Cat de bun ar fi CSM-ul, chiar daca toti ar fi facuti din aur, toti integri si curati, nu este normal ca un grup de 19 oameni care voteaza colectiv si secret si au raspundere colectiva, care inseamna zero raspundere, sa faca aceste propuneri. Nu conteaza cum sunt membrii CSM, asta e alta discutie. Sunt cum i-a ales colegii lor, da? Ca si asta trebuie sa ne spuna ceva. Oricum, nu un organ colectiv si cu vot secret trebuie sa faca aceasta propunere", a spus Macovei, invitata la postul B1 TV.

D.R.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Monica Macovei independenta justitie, #CSM reclama Macovei Parlamentul European , #europarlamentar