Monica Macovei despre arestari, catuse si raspunderea lui Ponta. "Inapoi acasa, la Moscova!" Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 06:40
16169 citiri
Monica Macovei despre arestari, catuse si raspunderea lui Ponta. "Inapoi acasa, la Moscova!" Interviu video
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca alegerile anticipate nu sunt neaparat cel mai necesar lucru in acest moment, ci, in primul rand, Victor Ponta ar trebui sa isi dea demisia din fruntea Guvernului.

Printre motivele enumerate de europarlamentar pentru care Ponta ar trebui sa isi dea demisia se numara si lipsa de reactie la declaratiile ambasadorului Rusiei la Bucuresti: "Ne jigneste pe noi ca romani si e ambasador in tara noastra, la Bucuresti. Inapoi acasa, la Moscova! Sa trimita un ambasador care sa respecte macar de fatada Romania".

Totodata, in interviul acordat Ziare.com, Monica Macovei a vorbit si despre avalansa de arestari preventive, dar si despre actiunile Fiscului din ultima perioada: "Toata lumea trebuie sa picheteze sediile ANAF si ale PSD, pentru ca e masura dispusa de Ponta. In urma cu un an si jumatate, doi, Ponta spunea ca va crea o structura speciala antifrauda la ANAF care sa se ocupe de primele 1.500 de averi ale tarii. Ati vazut vreun rezultat?".

Asistam la o adevarata furtuna penala. Sunt voci care acuza legislatia penala si aplicarea ei de catre DNA ca fiind abuziva mai ales in privinta arestarilor preventive. Vedeti asemenea abuzuri?

Legislatia nu e abuziva. Nu vad nicio aplicare abuziva. Trebuie sa fie clar, procurorii pot retine numai 24 de ore, iar decizia e luata de judecatori pe baza probelor. In multe dosare vedem si public probele. Nu sunt inventate. Vedem discutii reale, vedem bani...

Exista totusi reprosul ca noua legislatie a inlocuit indiciile temeinice cu suspiciunea rezonabila, ceea ce poate provoca o doza de arbitrariu.

Este un text luat din documentele internationale. In fapt e acelasi lucru. Judecatorul cantareste situatia. Cand se arestreaza preventiv, fapta e foarte grava. Si coruptia este o fapta foarte grava. La fel spalarea de bani, frauda. Vedem si prejudiciile. Uneori prejudiciul e mai mic, dar functia e foarte mare si e cu atat mai rau. Inseamana ca poti sa faci asta oricand, pentru oricat.

Arestul preventiv se decide daca exista motive: de exemplu, cel lasat in libertate ar putea influenta martorii, ar putea distruge probe etc. Vedem motivarile judecatorilor.

Exista si controversa denunturilor asociate cu delatiunea.

A spune ca cineva a comis o fapta penala si a veni cu probe e obligatoriu pentru demnitatea umana. A ascunde e rau. Sa stiti ca, in toate statele democratice, cei care cred ca se intampla o infractiune spun acest lucru. Ar trebui sa ne chinuie constiinta daca nu o facem.

Denuntul este o forma juridica practicata in toate statele democratice. Si nu orice sesizare este un denunt. Daca denunti si spui mai departe increngatura, daca vii cu probe, acesta este denuntul. Fara probe este doar o sesizare. Intotdeauna vrei sa ajungi cat mai spre varful piramidei. Asa lucreaza si antimafia in Italia.

Este totusi normal ca un denuntator sa scape de urmarire penala, asa cum s-a intamplat recent cu domnii Pescariu si Florica, in dosarul Microsoft?

Exista si aceasta posibilitate. La un moment dat, poate nu poti proba si preferi sa obtii tot ce trebuie, condamnare, confiscare, chiar in aceste conditii. Asta se intampla demult in alte tari. La noi e o noutate, pentru ca a fost introdus denuntul in Codul de Procedura Penala.

Sunt voci politice, judiciare, dar si ale societatii civile care acuza un zanganit al catuselor prea intens si incatusarea uneori nu neaparat necesara, ci mai mult demonstrativa...

Vad ca si CSM vrea sa discute asta, sa vada cum e in alte tari. Ma mir ca nu stie fiindca au facut schimburi de experinta pe multe milioane, fonduri Phare, ca sa vada cum functioneaza sistemul juridic in alte tari. Nu e vorba de DNA, de judecatori, ci de masuri judiciare cu un scop.

Potrivit legii, care e veche, orice persoana arestata este imobilizata. Pentru ca in acel moment de soc nu stii cum reactioneaza omul. Scopul imobilizarii este ca el sa nu evadeze, dar si sa nu faca rau altora sau propriei persoane. Se imobilizeaza cu catuse. Gasim alta solutie eficienta? Va fi aplicata. Imobilizarea o fac cei care il pazesc, e sarcina lor, nu a judecatorilor si procurorilor.

Se condamna, dar nu se confisca pentru acoperirea prejudiciilor. Nu e degeaba atunci?

Nu e degeaba, dar trebuie sa recuperezi banii furati de la romani. Sarcina confiscarii sumelor de bani, bunurilor, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva revine ANAF, unde directorul e numit politic. ANAF confisca intr-o masura foarte mica si e vina lui exclusiva.

Dar nu vorbim doar de hotarari de condamnare. Marii datornici sunt tot in sarcina ANAF. Ce vedem astazi e foarte rau pentru Romania. ANAF a impanzit pietele, micile magazine, strazile, tarabele, dau amenzi mari micilor producatori pentru sume uneori ridicole. Uneori e vorba decat cativa lei.

Dar nu se duc dupa marii datornici de milioane. Se duc dupa acesti oameni care isi incropesc cu greu o afacere mica, de obicei de familie. Pentru aceste sume le inchid afacerea, le ingheata conturile, ii imping in faliment si toti raman fara slujbe. In loc sa-i incurajezi sa mai angajeze pe cineva, tu le inchizi afacerea. E inadmisibil.

Trebuie sa reactionam, sa nu stam sa fim calcati in picioare. Nu vorbesc decat de manifestatii pasnice, dar oamenii trebuie sa spuna NU.

Toata lumea trebuie sa picheteze sediile ANAF si ale PSD, pentru ca e masura dispusa de Ponta. In urma cu un an si jumatate, doi, Ponta spunea ca va crea o structura speciala antifrauda la ANAF care sa se ocupe de primele 1.500 de averi ale tarii. Ati vazut vreun rezultat? Ce face acum aceasta unitate? Se duce dupa cei care au deschis un mic magazin ca sa nu stea cu mana intinsa.

Daca gresesc trebuie iertati?

Daca i-ai prins cu ceva, le confisti, ii amendezi proportional. Dar trebuie sa ai o prioritate. Care e prioritatea ANAF, nu sunt marii evazionisti, marile averi netaxate, marii datornici? Cat recuperezi de la un mare datornic, milioane de euro, nu recuperezi de la toate micile magazine.

In toata tara, apar cu masinile noi, negre cu geamuri fumurii, si se duc peste acesti oameni si marii datornici stau la plaja.

Cand va intra "in paine" procurorul european si cum va fi el desemnat?

Sper sa inceapa activitatea in cursul lui 2016. Oficiul procurorului european include 25 de procurori din statele membre - procurorul sef plus procurori din statele membre. De la noi ar putea fi procurorul sef DNA sau cel care se ocupa de antifrauda pe fonduri europene.

Procurorul sef va fi desemnat, potrivit rezolutiei PE, printr-o competitie deschisa. Din mai multe nume un grup de experti, judecatori, procurori din state membre il va alege pe cel mai bun. Va fi o audiere, urmata de un vot al Parlamentului European.

Ce relatie va exista intre acest oficiu si parchetele nationale?

Vor lucra impreuna. DNA va lucra mai bine si mai usor cu sprijinul procurorului european. Biroul procurorului european va avea camere de 4-5 procurori si acestia trebuie sa confirme terminarea unei anchete privind fondurile europene, orice intelegere cu cel cercetat si sa decida instanta competenta, in cazul infractiunilor transfrontaliere.

Daca nu se lucreaza intr-un dosar o anumita perioada de timp, daca este tinut in sertar, se poate dispune, pe criterii foarte clare, schimbarea procurorului care lucreaza in acel dosar.

Dupa cazul Sova s-a vorbit despre dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate, nu doar in strada, ci si de la varful PNL. Sunt anticipatele o solutie fezabila si de dorit in acest moment?

Cert e ca Ponta nu mai are ce sa caute cu atatea probleme penale in Guvern. Ultimul a fost Valcov. Acum l-a pus pe Teodorovici care are si el probleme, plus ca performanta lui e pe minus la fonduri europene. Nu avem nici pana astazi master planul, planificarea multianuala aprobata de CE ca sa folosim banii europeni.

Ponta e primul care trebuie sa-si dea demisia. Si trebuie numit alt premier. Se pot face si anticipate, dar pregatite de cine? De Dragnea care e trimis in judecata pentru frauda electorala? In primul rand, sa-si dea demisia, sa fie numit alt premier. Guvernul isi poate schimba compozitia fara anticipate. Important e sa plece Ponta.

Ca sa nu mai spun ca trebuie sa raspunda si pentru lipsa de raspuns atata timp fata de ambasadorul Federatiei Ruse care face doi intelectuali romani "badarani". Ne jigneste pe noi ca romani si e ambasador in tara noastra, la Bucuresti. Inapoi acasa, la Moscova! Sa trimita un ambasador care sa respecte macar de fatada Romania.

Ati pus bazele unui partid nou, M10. Sunteti pentru finantarea partidelor de la buget?

Sunt pentru finantare mixta. Cred ca finantarea de la buget e o solutie, dar nu totala. Chiar daca iti vin bani de la buget, si azi partidele primesc asemenea bani, sacosele tot vor circula. Asta e problema, sa oprim sacosele. Iar sacosa dinainte de alegeri e rasplatita apoi printr-un contract peste pretul pietei, printr-o functie publica din care omul scoate bani prin coruptie.

Daca spui ca numirile politice se opresc la nivel de secretar de stat s-a incheiat discutia, pentru ca nu mai numesti tu, Guvern, sefii de agentii si atunci mai si reduci numarul acestora.

Cum va veti finanta M10?

Partidul va exista abia dupa hotararea judecatoreasca. Va fi finantat prin contributiile membrilor si donatii transparente, cum am finantat si campania prezidentiala. Am vazut ca se poate. Au venit de la cetateni finantari mici si multe.

Deci mizati pe donatii mici si multe?

Da. Sigur ca ma bucura mai mult si cele mai mari.

Donatiile mari au un pret, dupa cum spuneati...

Nu cu sacosa. Sunt oameni care chiar vor ceva nou si sa traiasca intr-o altfel de tara. Dar mai trebuie sa schimbi ceva care sa faca sacosa in mare masura inutila. Trebuie sa schimbam regulile campaniei electorale: fara afise pe toti stalpii.

Pot fi interzise?

Da, prin lege. Duceti-va in Italia, nu mai zic de Germania. Sunt panourile publice unde se pun afisele, A3 de regula. Doar acolo, nu in tot orasul. Daca nu te uiti pe aceste panouri, nici nu stii ca e campanie. La noi e un dezmat de bani si pentru asta vin multe sacose.

In ce stadiu sunteti cu strangerea de semnaturi pentru noul dvs partid, M10?

Foarte avansat. Mergem pe legea actuala care cere 25 de mii de semnaturi din 18 judete.

M10 este in acest moment un partid de lider. Dar un lider care sta mult timp la Bruxelles. Poate fi construit un partid de la distanta?

Eu vin des in Romania, dar si de acolo sunt in permanenta corespondenta cu ei, prin telefon, prin e-mail. A trecut vremea cand totul se stabileste prin intalniri fizice. Noi votam electronic. Sunt oameni care se ocupa in tara, sunt numiri interimare pentru a incepe, apoi vor fi si numirile definitive.

Aveti organizatii locale?

Ale partidului inca nu, pentru ca partidul inca nu e. Dar exista oameni care se ocupa de asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Monica Macovei europarlamentar M10, #confiscari ANAF, #arestare preventiva catuse, #procuror european DNA , #europarlamentar