Monica Macovei: Faptele de coruptie nu sunt grave pentru judecatori

Joi, 09 Februarie 2012, ora 08:11
2062 citiri
Monica Macovei: Faptele de coruptie nu sunt grave pentru judecatori
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, arata ca, pana la raportul din vara, Romania trebuie sa raspunda criticilor europene si ca una dintre principalele critici ale raportului interimar pe Justitie prezentat miercuri este legata de activitatea CSM.

"Se reproseaza CSM refuzul de a lua o decizie de indepartare de pe o functie de conducere a unui judecator cercetat penal pentru fapte de corupti", afirma fostul ministru al Justitiei.

Intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, europarlamentarul Monica Macovei ii critica pe judecatorii care dau pedepse cu suspendare pentru corupti, afirmand despre acestia ca "nu considera aceste fapte de coruptie ca niste fapte grave. Aceasta atitudine trebuie schimbata".

In plus, Macovei este de parere ca magistratii cercetati penal ar trebui sa ramana fara pensiile speciale.

"Ar mai trebui sa se adauge in lege posibilitatea ca magistratii cercetati penal sa ramana fara pensii speciale. De ce sa se pensioneze in timp ce sunt cercetati penal?", se intreaba fostul moinistru al Justitiei.

Dintre noutatile raportului intermediar elaborat in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare, Monica Macovei subliniaza: "cresterea numarului de trimiteri in judecata din partea DNA si a hotararilor de condamnare. 158 de condamnari finale in 2011, fata de 85 in 2010.

Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) exista aprecieri pozitive pentru ca a inceput sa accelereze procesele de coruptie, adica sa dea termene rapide, ca sa le finalizeze".

Totodata, europarlamentarul PDL cere responsabilizarea clasei politice care blocheaza anchete penale si amana nepermis de mult cateva legi esentiale pentru viitorul Romaniei.

"Sper ca in noul Guvern sa fie una dintre prioritati pentru ca este clar ca raportul din iulie 2012, care se va uita pe toata aceasta perioada, va analiza exact ce ne spune in acest raport intermediar sa facem. Toate acestea se vor urmari de catre Comisie pentru raportul din iulie", a mai spus Macovei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Monica Macovei raport Justitie, #Monica Macovei CSM, #Monica Macovei inrterviu , #europarlamentar