Care e interesul real al Romaniei?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Mai 2009, ora 18:25
5521 citiri
Care e interesul real al Romaniei?
Foto: Cotidianul

Anul trecut, Comisia Europeana ne lansa un avertisment foarte serios. Raportul pe Justitie a fost dur, iar reprosurile precise: stagnarea anticoruptiei, lipsa reformelor, Parlamentul - factor de obstructionare a anchetelor.

Eram insa prea fericiti vazand ca bulgarii au ramas fara bani europeni pentru a intelege ca ne asteapta aceeasi soarta daca nu luam masuri rapide.

Si iata ca acum este foarte probabil sa se intample exact acest lucru. A descoperit asta si Mircea Geoana, liderul partidului care s-a facut zid in jurul puscariabililor sai, acelasi Mircea Geoana care nu intelegea de ce atata graba cu adoptarea noilor Coduri: "Exista, in acest moment informatii coerente si solide care anunta pericolul ca, dupa Raportul CE pe Justitie din luna iulie, sa existe riscul unei taieri a fondurilor europene pentru Romania".

De la Bruxelles, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray a lasat sa se inteleaga ca, intr-adevar, riscul exista, dar decizia nu a fost luata.

Si poate ca Mircea Geoana nu ar fi avut aceasta revelatie nici acum, daca nu l-ar fi impins nevoia de a-i lua fata presedintelui Traian Basescu, care, a aflat el, urmeaza sa critice in scris Parlamentul si Guvernul pentru intarzierile din Justitie.

Monica Macovei, inamicul public numarul 1

Dar cine-o fi de vina pentru raport si efectele lui? Cei care blocheaza procesele cu imunitati si proceduri parlamentare interminabile, cei care au incercat sa elaboreze un Cod Penal cu dedicatie, absolut inacceptabil din perspectiva anticoruptiei, cei care au crezut ca pot fraieri Comisia Europeana?

Nicidecum! De vina este Monica Macovei, cea care a indraznit sa spuna recent un lucru de bun simt: daca Romania nu merita banii europeni, atunci mai bine sa nu-i primeasca: "Nici eu nu v-as da bani dv. daca nu as fi sigura ca-i folositi corect(...)Daca politicienii, judecatorii, CSM-ul nu rezolva problemele, atunci cred ca trebuie sa folosim presiunea externa, asa cum am folosit-o pentru orice schimbare reala din 1990 pana acum. Vreau sa avem garantia ca banii nu se duc in buzunarul lui Ionescu, ci spre binele comunitatilor si dezvoltarea tarii".

Ce oroare, "gest ostil la adresa intereselor romanesti"!, a sarit ca ars Mircea Geoana.

Chiar asa, care or fi adevaratele interese romanesti?

In opinia Monicai Macovei, adevaratul interes al romanilor este sa scape de coruptie pentru ca "oamenii nu pot trai bine intr-un stat in care exista coruptie". E cineva care poate contesta acest lucru?

Mancarea e mai scumpa din cauza coruptiei, platim mai mult pe gaze si energie din cauza coruptiei, murim pe strazi din cauza soferilor care au primit permise pe baza coruptiei etc.

Singura cale

Experienta de dupa aderarea la UE ne-a aratat ca in Romania nu exista vointa politica anticoruptie, pentru ca in Romania clasa politica este ea insasi profund corupta.

Asadar, singurele progrese au fost facute, scrasnit si chinuit, sub presiunea Comisiei Europene. Si daca aceasta este singura reteta eficienta, ea trebuie din nou aplicata. Nici bolnavului de cancer nu-i place chimioterapia, dar altfel nu are nicio sansa.

Care este interesul romanilor in opinia lui Mircea Geoana? Sa se pacaleasca singuri, cu iluzia ca-i pacalaesc, de fapt, pe europeni, sa ramana cu coruptia si efectele ei pe cap pentru a asigura indestularea unei clasei si clientelei politice, intangibile deasupra legii.

Oare cine vrea binele Romaniei, nepopulara Monica Macovei sau patriotul, nevoie-mare, Mircea Geoana?

Monica Macovei a spus un lucru de bun simt, singurul in totala concordanta cu interesele romanesti. Ea este astfel in divergenta inclusiv cu Traian Basescu, care, prin sustinerea noi forme a Codului Penal, sacrificase anticoruptia doar, doar va scapa fara sanctiuni europene.

Si totusi, fostul ministru al Justitiei si-a asumat onestitatea unui diagnostic dur, atitudine total impopulara mai ales pentru un candidat, fapt care ar trebui salutat, nu ponegrit.

Daca am mai avea cativa astfel de politicieni intransigenti si corecti pana la duritate, Romania n-ar mai avea nevoie de sperietoarea europeana pentru a-si face singura bine.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Raport CE justitie, #interesele Romaniei, #fonduri Uniunea Europeana, #Monica Macovei Justitie , #justitie
Comentarii