Ce sanse are Monica Macovei sa duca un nou partid in Parlament

Luni, 08 Iunie 2015, ora 07:47
5733 citiri
Ce sanse are Monica Macovei sa duca un nou partid in Parlament

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, nu a renuntat la politica. A pornit o noua ofensiva pentru alegerile din 2016 prin partidul nou infiintat, M10, cererea fiind depusa la tribunal saptamana trecuta.

Ce sanse are aceasta noua formatiune sa intre in Parlamentul Romaniei? Doamna Macovei a reusit sa stranga 4,5 procente din voturile romanilor in noiembrie 2014 si asta din pozitia de independent, cea mai ingrata postura a unui politician roman - una lipsita de speranta din cauza legislatiei ce avantajeaza exclusiv partidele parlamentare.

In toamna, europarlamentarul a reusit sa creeze o campanie pe Facebook care a strans in jurul domniei sale un numar mare de tineri si, mai ales, de persoane care nu votau din cauza dezamagirilor provocate de politicieni.

Tot valul de simpatie creat pe Facebook i-a fost transferat lui Klaus Iohannis in turul al doilea si l-a ajutat enorm in lupta cu Victor Ponta. S-a scris destul de putin despre mutatiile provocate in politica romaneasca de discursul anticoroptie al Monicai Macovei. Dar timpul nu e pierdut.

PSD nu si-a invatat lectia alegerilor prezidentiale, iar partidul a ramas inghetat in vointa politica a domnului Ponta care, printr-o conjunctura favorabila si lipsa de solutii din partea Opozitiei, a profitat de luni bune in fruntea Executivului.

Dar acest timp actualul sef al PSD il consuma intr-un razboi de gherila cu cererile de arestare ale procurorilor, incercand sa supravietuiasca politic, desi el insusi este atins de scandalurile de coruptie care macina partidul.

Toate masurile populiste, toate incercarile de a recuceri si de a seduce alegatorii par fara raspuns pana in acest moment. Sondajele arata in continuare o stagnare a lui Victor Ponta in ce priveste increderea publicului, in jur de 24 de procente conform unui sondaj din luna mai a acestui an si o crestere fara precedent a increderii in institutiile de aplicare a legii.

Eu cred ca Monica Macovei si M10 pot profita de aceasta degringolada la nivelul partidului de guvernamant. Pe de alta parte, se observa multe tendinte ciudate si in interiorul PNL. De exemplu, declaratiile domnului Teodor Atanasiu impotriva celor veniti din PDL sau straniile absente de la vot ale unor senatori liberali in cazul Dan Sova, in opinia mea, sunt rezultatul unui simptom de neadecvare in randul liberalilor.

Dupa parerea mea, cu cat PNL va fi perceput ca un partid nepregatit sa se reformeze, cu atat va pierde voturi spre unul sau mai multe partide mai mici adaptate la noua realitate din Romania, cea in care cetatenii doresc anihilarea tuturor privilegiilor date de functiile politice si de cele publice.

Profitand de acest context si de curentul de opinie puternic impotriva coruptiei si a coruptilor, M10 poate intra in Parlament. In opinia mea, poate trece pragul de cinci procente in 2016.

In societatea noastra e nevoie in aceste zile de un partid cu o doctrina orientata spre apararea institutiilor de aplicare a legii, de un partid cu reprezentanti incoruptibili, care sa aduca in Parlamentul Romaniei discursul impotriva coruptiei.

Astfel se poate salva si aceasta institutie fundamentala intr-un stat democratic, una care nu se mai bucura de multa vreme de niciun fel de incredere in randul cetatenilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Monica Macovei M10, #M10 parlament , #justitie