Macovei: Protestele pe Rosia Montana sa continue! Interviu

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 08:06
4593 citiri
Macovei: Protestele pe Rosia Montana sa continue! Interviu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre nou-infiintatul "Guvern Alternativa" al PDL, in care se va ocupa de Justitie, dar si despre protestele de strada fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana.

Macovei, un opozant al proiectului, spune ca oamenii trebuie sa iasa in strada pana cand vor fi siguri ca Puterea a renuntat definitiv la el, amintind ca sunt multe pericole si ilegalitati legate de aceasta exploatare.

Fostul ministru al Justitiei a vorbit si de un alt tip de proteste care ar putea aparea - actiuni de strada organizate de PDL in cazul in care USL ar incerca sa puna mana pe justitie si sa desfiinteze DNA si ANI.

Citeste interviul acordat Ziare.com de europarlamentarul PDL Monica Macovei:

Ce vreti sa aduceti cu Guvernul Alternativa al PDL si de ce ati ales sa faceti parte din el?

Guvernul Alternativa o sa aduca o pozitie mai structurata, oamenii din Cabinetul Ponta, ministrii, secretarii de stat, vor fi marcati om la om, ca pe terenul de fotbal, de catre specialisti, de catre oameni care se pricep pe lucrurile respective.

E un lucru firesc, se face in multe state democratice, asta nu inseamna, ca sa fie clar, ca aceste persoane din Guvernul Alternativ vor fi si ministri in mod obligatoriu intr-un viitor Guvern.

Eu am Justitia, mi se pare ca era de asteptat, ma ocup de justitie si anticoruptie din 2005 incoace si voi continua sa monitorizez situatia din Justitie si politica USL, care e anti-justitie independenta. "Impreuna pentru coruptie", asa as defini ceea ce face USL acum.

E foarte important sa mentinem independenta judecatorilor si procurorilor. Numirea prietenului lui Ponta, Nitu, ca procuror general, n-a fost deloc un semn bun pentru independenta justitiei. Nu-ti numesti prietenii procurori generali!

Trebuie sa ferim justitia de Ponta, care se amesteca in dosare, avem exemplu frauda de la Bacalaureat, frauda la referendum, declaratii inainte de sentinte definitive.

De asemenea, trebuie sa ferim DNA si ANI de Antonescu si de Dragnea. Antonescu spunea ca nu e la putere cat timp DNA si ANI functioneaza, are intentii de desfiintare.

Trebuie sa ne opunem si sa construim aceasta opozitie, inclusiv cu actiuni si proteste de strada.

Va ganditi sa organizati proteste de strada?

Daca situatia ajunge intr-un asemenea hal, sigur ca da.

Vreau sa aparam oamenii si institutiile performante din justitie, avem judecatori si procurori performanti si ei sunt atacati. Trebuie aparati, iar numarul lor trebuie sa creasca in viitor.

Un alt obiectiv care intra in aceasta monitorizare e "fata coruptiei in justitie". Vreau sanctiuni foarte drastice impotriva magistratilor corupti.

Daca se intampla sa preluati guvernarea, va fi si una dintre chestiunile pe care veti incerca sa le implementati?

Voi incerca sa fac lucrurile astea si acum. Reamintesc ca am infiintat DNA in 2005, care are un birou de anticoruptie pentru magistrati. Avea si PNA-ul dinainte, facut de Nastase, dar nu imi amintesc sa fie judecatori si procurori condamnati, dar acum sunt.

Aici rolul CSM trebuie sa creasca - nu numai organele penale rezolva problema, ci si alte chestiuni: abateri disciplinare, hotarari contradictorii, hotarari nemotivate. Trebuie verificate si declaratiile de avere, de acolo rezulta tot felul de indicii care pot duce la sanctiuni.

E important ca justitia sa fie curata, ea va curata si celelalte sectiuni.

E sub presiune Justitia?

Da. Ponta, Antonescu, Dragnea si altii pun presiune pe justitie. La frauda de la Liceul Bolintineanu, Ponta a oprit ancheta.

Ministrul Justitie, Robert Cazanciuc, credeti ca are vreun rol independent sau face doar ceea ce ii spune Ponta?

N-as comenta acum, sa-l vedem ce face. Cu frauda la Bacalaureat a dat si el declaratii nepotrivite. A spus ca l-a sunat premierul sa intrebe ce se intampla, el l-a sunat pe procurorul general, care l-a sunat pe procurorul de caz. Ati auzit de asemenea lucruri inainte de guvernarea USL?

Are Guvernul Alternativa o pozitie comuna pe Rosia Montana?

N-am discutat cu ceilalti colegi, am vazut ca au declaratii publice impotriva proiectului, cel putin pe neconstitutionalitatea legii. Eu ma opun proiectului din toate punctele de vedere. E neconstitutional ca s-a facut prin lege, dar m-am opus si pe vremea cand se vorbea de un contract, nu stiam ca o sa vina Ponta cu un argument ca sa scape de raspundere.

Al doilea argument - sunt foarte multe ilegalitati, de la primul moment - 1995. Minvest Deva, compania de stat, ca sa-si gaseasca un partener extern, a publicat anuntul de licitatie a doua zi dupa ce deja se facuse parteneriatul.

Sunt si multe ilegalitati legate de schimbarea perimetrului de exploatare, de licenta de exploatare, avizele nu s-au dat. In opinia mea, trebuie totul luat de la capat, potrivit Legii minelor - si cea veche, si cea noua - au fost termene 30, respectiv 60 de zile in care trebuiau sa ia avizele necesare, asa ca licenta de exploatare nu mai e valabila.

In plus, riscurile cianurii - suntem in sudul Europeni, nu in nord, unde e mai inghetat, si traim in Romania, unde e un mare grad de neglijenta. Zona e si una cu grad seismic, nu foarte mare, si orice risc de fisura e daunator.

In al treilea rand, exista o metoda alternativa, costa mai mult, dar fara riscuri. Ar trebui si sa exploatam cu o companie care nu comite ilegalitati.

Despre protestele de strada ce spuneti, pot sa zguduie Guvernul Ponta?

Categoric. Asta e democratia, cand oamenii ies in strada si isi spun parerea - oamenii astia se vor duce la vot si vor influenta votul. Foarte bine fac!

Ma bucur ca societatea e foarte vie, vad dupa modul cum a reactionat la Rosia Montana. Stiti ca poporul inert e cel mai mare pericol al democratiei. M-a bucurat foarte mult faptul ca am vazut o populatie vie, care a iesit in strada pentru ceva cu care nu avea legatura directa cu ei.

Trebuie sanctionati politicienii care mint. De exemplu, Adina Valean (europarlamentar PNL, sotia lui Crin Antonescu -n.red), a facut o audiere publica in Parlamentul European, in care a adus-o pe doamna avocat Sova (mama vitrega a ministrului Marilor Proiecte, Dan Sova-n.red) din partea Rosia Montana Gold Corporation ca acestia sa prezinte proiectul in favoarea companiei.

Acum spune ca nu e bun proiectul. Oamenii trebuie sa stie cum ii mint politicienii, pentru a-i sanctiona la vot. Cine te minte o sa te minta intotdeauna.

Crin Antonescu s-a dat de partea protestatarilor, initial era favorabil proiectului...

Am aceeasi parere - sunt politicieni care "se dau" dupa valul public si mint. Daca ai spus ca esti impotriva, fie ai crezut, fie n-ai crezut.

Oare oamenii normali ii cred pe Antonescu, Ponta si Adina Valean?

Protestele de strada trebuie sa continue pana e evident, cu dovezi, ca acest proiect se opreste. Am avut o faza, dupa prima duminica, atunci cand Ponta a spus ca "strada a invins" si, dupa cateva ore, am aflat ca nu a fost asa, proiectul e in Parlament, Ponta nu l-a retras, desi putea.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Monica Macovei proteste justitie Rosia Montana, #Macovei justitie Guvern Alternativa , #justitie