Inspectia Judiciara: Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:28
4751 citiri
Inspectia Judiciara: Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

Inspectia Judiciara (IJ) a constatat ca independenta procurorilor a fost afectata de declaratiile facute de Monica Macovei, conform carora premierul Victor Ponta, procurorul-sef al Romaniei si sotia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinaria Petrotel Ploiesti.

Inspectoii judiciari au stabilit ca Monica Macovei a adus atingere independentei sistemului prin faptul ca a acreditat ideea ca procurorul general al Romaniei ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de "Lukoil".

Declaratiile Monicai Macovei

"Trebuie sa se cerceteze ceea ce se scrie in presa ca Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpusi sau alte bunuri. Familia Nitu lucreaza impotriva justitiei, lucreaza cu politicul. Sotia sa a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstructionarea justitiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin si este tradare nationala", este afirmatia facuta de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari sa intocmeasca acest raport.

Macovei, despre dosarul Lukoil: Pana acum, Ponta a ales hotii. Acum a ales Putin

In legatura cu acelasi dosar, Inspectia Judiciara a mai efectuat un raport, cu privire la afirmatiile premierului Victor Ponta, care spunea ca Guvernul nu intervine in justitie in cazul Petrotel-Lukoil, dar ca sustine salvarea locurilor de munca ale angajatilor si plata salariilor catre acestia, cerandu-i ministrului Justitiei sa transmita tuturor, in mod corect, acest mesaj.

"Imi doresc ca, ori de cate ori este vorba de locuri de munca, sa avem o pozitie foarte clara, de salvare a acestora. Vreau sa spun inca o data - si il rog pe ministrul Justitiei sa transmita corect ceea ce am spus - e foarte bine ca justitia sa isi faca datoria, ca cei care au pagubit statul sa plateasca si sa recuperam prejudiciile.

Ii felicit pe toti procurorii si judecatorii care ne ajuta sa ii pedepsim pe cei vinovati. In acelasi timp, trebuie sa avem grija - ca noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecatorului - de...in cazul Lukoil sunt 3.500 de angajati. Ma bucur ca o sa isi primeasca salariile vineri si sa avem de fiecare data o gandire de a salva locurile de munca si interesele economice", a spus Ponta, in cadrul sedintei de guvern din 6 octombrie.

Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica

Tot atunci, premierul declara ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.

El a insistat asupra faptului ca Lukoil are 3.500 de angajati, iar activitatea acesteia este foarte importanta si pentru alte companii din economia romaneasca, aratand ca nimeni nu fugea din tara cu conductele companiei, indisponibilizate acum, si exprimandu-si speranta ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea"- n.red.) sa fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu si la moartea lumii.

Mesajul sindicalistilor

De asemenea, intr-o scrisoarea transmisa la Cancelaria prim-ministrului in 3 octombrie, sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile celor 2.500 de angajati, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii.

In scrisoare, sindicatul salariatilor din Petrotel-Lukoil si Uniunea Sindicatelor Lukoil din Romania, in numele carora semneaza presedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societatii, astfel incat rafinaria Petrotel-Lukoil sa poata functiona normal si sa poata fi platite salariile muncitorilor.

In 7 octombrie, Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizand ca rafinaria incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.

In aceeasi zi, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Procurorii au facut, in 2 octombrie, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel-Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

In 3 octombrie, la o zi de la perchezitii, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

De asemenea, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel-Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti.

In acest context, Lukoil a anuntat ca rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, motiv care a si provocat aparitia afirmatiilor premierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Monica Macovei Lukoil, #Monica Macovei independenta justitie , #justitie