M. Macovei, despre Schengen: CSM si Parlamentul trebuie sa treaca rapid la treaba

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 14:28
2595 citiri
M. Macovei, despre Schengen: CSM si Parlamentul trebuie sa treaca rapid la treaba
Foto: TVR Info

Fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul Monica Macovei, le cere tuturor responsabililor din justitia romana sa ia rapid masurile necesare pentru a indeplini recomandarile Comisiei Europene privind reformarea Justitiei, astfel incat Romania sa poata accede anul viitor la spatiul Schengen.

Faptul ca Olanda si Finlanda au invocat, joi, lipsa increderii in capacitatea Romaniei de a lupta impotriva coruptiei si lipsa progreselor in implementarea statului de drept pentru a explica opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen trebuie sa determine sistemul de justitie sa isi ia in serios atributiile, considera Monica Macovei.

Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

"Stim cu totii ca am indeplinit conditiile tehnice, ce mi se pare cel mai important este ca sistemul de justitie sa isi asume responsabilitatea si rapid sa isi faca treaba, adica macar cateva din recomandarile CE pe MCV sa fie puse in aplicare", a declarat Monica Macovei, vineri, la TVR Info.

Europarlamentarul roman a dat si cateva exemple in acest sens, printre care judecarea cu celeritate a proceselor in care sunt implicati politicieni si care asteapta acum chiar si 3-4 ani la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fixarea de termene zilnice sau saptamanale in procese, dar si sanctionarea imediata a judecatorilor care tergiverseaza luarea unor decizii, mai ales in cazul in care se implinesc si termenele de prescriptie.

De asemenea, Monica Macovei cere ca magistratii care nu depun declaratiile de avere la termen sa fie scanctionati prin excludere, prevederea putand fi pusa in aplicare imediat, deoarece exista cadrul legislativ.

"CSM trebuie sa treaca la treaba de azi(...) Poate ca vine clipa in care inteleg ce responsabilitate au si se uita la rapoarte", a declarat aceasta.

Pe de alta parte, si Parlamentul trebuie sa ia in considerare solicitarile Comisiei Europene, de exemplu in privinta ridicarii imunitatii parlamentarilor.

"Exista o solutie: schimbat rapid regulamentul si la Camera si la Senat si sa se decida prin vot public, in 48 de ore, ridicarea de imunitate. Si fara sa se uite pe probe inainte", a propus fostul ministru al Justitiei, explicand ca doar prin acest gen de masuri Olanda si Finlanda vor putea fi convinse ca nu mai exista motive de neincredere in Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania Schengen, #Macovei Romania Schengen, #amanare aderare Romania Schengen , #justitie