Macovei: Ministrul Pivniceru sa demisioneze, candidatii propusi s-au facut de ras

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:06
4787 citiri
Macovei: Ministrul Pivniceru sa demisioneze, candidatii propusi s-au facut de ras
Foto: Arhiva

Monica Macovei apreciaza ca actualul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, poarta cea mai mare raspundere pentru cele doua propuneri de procurori sefi avizate negativ, joi, de CSM, iar din acest motiv ministrul ar trebui sa isi dea demisia.

"Ministrul Pivniceru a fost cea care i-a selectat in urma interviului pe care l-a organizat la Ministerul Justitiei. Interviul pe care candidatii l-au sustinut in fata ministrului Justitiei a fost cu usile inchise, dar, dupa raspunsurile date astazi la CSM, putem banui ca nu au fost intrebati nici despre rolul Comisiei Europene in elaborarea raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare si Evaluare si nici despre rezultatele activitatii DNA.

Este inacceptabil ca propunerea ministrului Justitiei pentru functia de procuror sef al DNA, Ioan Irimie, sa nu cunoasca date despre activitatea specifica, cum ar fi date statistice despre condamnari si achitari, sau sa confunde Consiliul Europei cu Comisia Europeana, iar in ultimul an de activitate sa nu fi facut niciun rechizitoriu. La fel de inacceptabil este ca propunerea ministrului Justitiei pentru functia de Procuror general al PICCJ, Tiberiu Nitu, sa nu stie efectele asa-numitei legi a 'micii reforme' si sa nu prezinte nicio propunere concreta pentru gestionarea PICCJ", scrie Monica Macovei pe blog.

In aceste conditii, europarlamentarul PDL considera ca Mona Pivniceru ar trebui sa demisioneze.

"Ministrul Mona Pivniceru trebuie sa-si asume raspunderea propunerilor inaintate CSM, sa se rusineze de modul in care s-au prezentat si sa isi dea demisia", sustine fostul ministru al Justitiei.

CSM a dat aviz negativ pentru ambele propuneri de procurori sefi

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, ambele propuneri facute de ministrul Mona Pivniceru pentru functiile de procuror sef al Parchetului general si procuror sef al DNA.

Atat Ioan Irimie cat si Tiberiu Nitu au primit doar 1 vot pentru, in timp ce 5 voturi au fost impotriva.

Cei doi au fost prezenti in fata membrilor sectiei de procurori a CSM, unde, timp de cate doua ore, fiecare si-a prezentat proiectele si viziunea cu privire la managementul institutiei pe care ar fi dorit sa o conduca. Ei au raspuns unui tir de intrebari din partea membrilor CSM, printre care s-au aflat si Daniel Morar, fostul sef al DNA, in prezent procuror general interimar, si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

Dupa ce va fi redactata motivarea deciziei CSM de astazi, in termen legal de 30 de zile, Mona Pivniceru va trebui sa decida daca mentine propunerile si le trimite la presedintele Romaniei, daca trece la urmatorii doi nominalizati, Claudiu Dumitrescu si Elena Hach, sau daca reia procedura de desemnare a procurorului general si procurorului sef al DNA de la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Monica Macovei demisie Pivniceru, #Macovei procurori nominalizati Pivniceru , #justitie