Cine este urmasa Monicai Macovei? "Nu e sanatos sa asteptam sa schimbe DNA tot. Tara asta trebuie ridicata" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Iulie 2016, ora 06:40
14553 citiri
Cine este urmasa Monicai Macovei? "Nu e sanatos sa asteptam sa schimbe DNA tot. Tara asta trebuie ridicata" Interviu
Foto: Arhiva personala Ioana Constantin

Daca DNA face totul, s-ar putea ca peste cativa ani sa nu mai avem politicieni. Din pacate, tinerii politicieni din partidele vechi sunt crescuti dupa chipul si asemanarea liderilor lor, afirma Ioana Constantin, noul presedinte al M10, partidul creat de Monica Macovei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioana Constantin, in varsta de 25 de ani, a explicat care este proiectul ei politic si ce planuri are pentru partid.

Ioana Constantin l-a acuzat pe Nicusor Dan ca a refuzat o alianta inainte de alegerile locale din egoism, iar acum intentioneaza sa preia om cu om sau filiale intregi din M10: "Un partid nou, care pretinde ca nu are metehnele celor vechi, nu poate fi construit astfel. Nu ne putem aseza la masa stiind ca tu vrei sa imi preiei filialele".

Sunteti, la 25 de ani, cel mai tanar presedinte de partid din Romania. Ce cautati in politica, locul atat de dispretuit si detestat mai ales de catre tineri?

Sunt absolventa de management si comunicare, am doua masterate in domeniul comunicarii. Lucrand mult cu studentii in ultimii ani, la Facultatea de Management din cadrul SNSPA, am inteles ca e nevoie sa ne implicam si noi, cei tineri.

Da, perceptia in privinta politicii este cel mai greu de batut si m-am convins de acest lucru si in campanie. Le ceri oamenilor o semnatura si ei iti spun ca nu ii intereseaza, pentru ca toti politicienii sunt la fel. Dar eu sper ca generatia mea poate schimba lucrurile, suntem tineri, integri, nu avem obligatii fata de nimeni altcineva in afara de cetateni.

Oamenii cu care lucram acum sunt nisati pe anumite subiecte, identifica probleme din comunitatea lor, vor sa le rezolve, despre asta e vorba acum in politica, nu mai este despre marile partide si despre politicienii grei.

Dar nu se poate face politica fara partide, fara politicieni.

Deci va asumati conditia de om politic si o anumita ideologie? Se poarta anti-sistemul non-ideologic.

Sigur ca da, sunt presedinte de partid, membru fondator al partidului. Suntem un partid anti-sistem, dar consevatori si reformisti. Asta inseamna ca vrem sa conservam ceea ce e bun si sa reformam acolo unde lucrurile nu merg.

Ce ar trebui conservat in Romania?

In toate domeniile trebuie identificat ceea ce e bun. Nu vreau sa decid eu ce anume, pentru ca un lucru la care as dori sa renuntam este ca cineva se pricepe la toate si isi da cu parerea despre orice. Fiecare se pricepe la bucatica lui si acolo trebuie sa spuna ce ar trebui conservat si ce ar trebui reformat.

De unde ar trebui sa inceapa reforma in viziunea dvs?

De la clasa politica atat de corupta.

Cu asta se ocupa DNA.

Da, dar nu DNA opreste dosarele in Parlament, nu DNA se ocupa de imunitati. Uitati-va la dosarul lui Titus Corlatean. Nu e sanatos pentru noi ca popor sa asteptam sa schimbe DNA tot.

Din pacate, tinerii politicieni din partidele vechi sunt crescuti dupa chipul si asemanarea liderilor lor. Iar, daca DNA face totul, s-ar putea ca peste cativa ani sa nu mai avem politicieni. De aceea, este bine ca apar tineri care se implica in politica si care trebuie sa convinga oamenii sa ii voteze.

Apoi, trebuie reformat sistemul de sanatate si educatie. Acestea sunt prioritatile. Educatia e baza oricarei societati. Tot incerc sa gasesc date publice despre tot felul de aspecte, de exemplu, rata abandonului scolar. Nu exista, nici macar nu stim multe dintre lucrurile care se intampla in tara asta.

Ati ajuns presedinte de partid la varsta la care in politica esti cel mult presedinte de organizatie de tineret. Care a fost atuul cu care v-ati convins colegii si ar trebui sa convingeti electoratul?

Nu mai trebuie sa facem aceste diferentieri intre cei tineri si restul membrilor, diferentieri care exista in partidele clasice. Nu varsta conteaza, ci capacitatea de organizare, competentele intr-un anumit domeniu. Am alaturi in Biroul Politic National si colegi mai tineri decat mine.

Eu am lucrat foarte mult cu organizatiile din tara, stiu cum s-a constituit si cum a crescut fiecare organizatie. Am fost de la inceputurile acestei constructii si m-am implicat in campanie. Este o chestiune de notorietate in interiorul paridului. Oamenii stiu ca avem interese impreuna si putem lucra impreuna.

Am candidat cu ideea ca M10 este un proiect pe termen lung, care trebuie sa isi pastreze identitatea. Asta necesita rabdare, intelepciune, echilibru. Avem organizatii in jumatate dintre judetele din tara, unele sunt mai solide, altele mai fragile, crestem sanatos, mai gresim, mai reparam...

Nu va temeti ca veti ramane mereu in umbra dnei Macovei?

Monica Macovei a fondat acest partid, sigur ca va ramane un membru foarte important, dar nu pot spune astazi daca voi ramane in umbra, fiecare are locul sau. Nu gandesc in acesti termeni, a ramane sau nu in umbra cuiva. Sunt obisnuita sa lucrez luand de la fiecare persoana ideile bune, le trec prin filtrul propriu si caut sa gasesc cele mai bune variante.

Exista suspiciunea ca sunteti doar un paravan al innoirii, dar dna Macovei a ramas, de fapt, la butoane.

Nu e asa si timpul va demonstra. Avem o noua echipa de conducere, aleasa, care va lua propriile decizii, in interesul partidului, in urma consultarii cu partidul. Suntem un partid democratic in interiorul caruia membrii sunt consultati.

De exemplu, asa cum toti membrii voteaza conducerea, toti membrii voteaza si daca vor sa facem o alianta sau o fuziune. La alegerile locale, in unele filiale, membrii au votat inclusiv ordinea pe lista a consilierilor.

Va multumeste scorul de la locale?

Stiam ca nu vom avea un scor extraordinar, pentru ca nu am candidat in foarte multe localitati. Problema partidelor mici e ca nu reusesc sa candideze din cauza numeroaselor obstacole, de la semnaturi, la prag electoral, chestiuni de finantare. Noi am candidat in 109 localitati si am reusit in jumatate dintre ele sa trecem pragul, in unele locuri cu scoruri foarte bune.

Daca privesc strict unde am candidat, scorul ma multumeste, daca ma raportez la nivel global, ma nemultumeste ca nu am reusit sa candidam in mai multe locuri. Au fost orase foarte mari in care nu am reusit sa candidam. Avem, insa, multe filiale in mediul rural.

Care e explicatia?

Acolo oamenii se aduna mai usor, e mai usor sa explici ce vrei sa faci. In unele judete colegii au pus afise simple cu cateva informatii de baza si datele de contact, iar oamenii au sunat si au venit catre noi. Vor sa incerce intr-un partid nou. Cei mai multi spun ca la ei in comuna sunt aceiasi oameni de la aceleasi partide care se rotesc intre ei. Am reusit in multe astfel de locuri sa spargem monopolul partidelor mari.

Cei mai multi consilieri pe care ii avem sunt in mediul rural. A fost o surpriza si pentru noi. Dupa prezidentiale am crezut ca mediul nostru predilect trebuie sa fie urbanul mare. Iata ca la locale nu a fost asa.

In schimb, nu a fost bine in Bucuresti. Aveti o problema cu organizatia din Capitala?

Organizatia e mai fragila, inclusiv din cauza existentei USB, oamenii au mai migrat acolo de-a lungul timpului. Un argument este ca au fost alaturi de Nicusor Dan inca din prima lui campanie. Am impresia insa ca oamenii, in unele cazuri, au cautat caile de a ajunge mai usor spre putere.

Acum avem un nou coordonator pentru Bucuresti - Ilfov, in perioada urmatoare reasezam lucrurile si la organizatia de Bucuresti.

Adevarul e ca USB, partid mai tanar decat M10, a obtinut un scor mare in Bucuresti.

USB este un partid local, a obtinut un scor bun, dar pe o prezenta de numai 30%, in conditiile in care alte partide s-au jucat cu candidatii pana sa prezinte unul relevant. Nicusor Dan a construit 10 ani ideea ca lucreaza pentru Bucuresti.

De ce a refuzat si pare sa refuze in continuare Nicusor Dan o alianta cu M10?

Pe de-o parte, a vrut sa arate ca poate ajunge singur acolo, dar e si un soi de egoism: toata lumea trebuie sa se dea la o parte sa ma sustina sa fiu eu singurul candidat. Pentru parlamentare, am constatat ca USR este foarte interesat de filialele M10.

Interesat in ce sens?

Sa le preia, cu totul sau oameni din ele. Ar trebui sa inceteze aceasta practica. Un partid nou, care pretinde ca nu are metehnele celor vechi, nu poate fi construit astfel. Nu e o constructie sanatoasa si nici nu ne putem aseza la masa stiind ca tu vrei sa imi preiei filialele.

Dl Dan v-a propus sa va asezati la masa? A existat o intalnire la Predeal cu Dan Masca, cu Andrei Postolache. Ati fost acolo?

Nu ne-a invitat, nu ne-a propus. Cu noi are alte intentii, v-am spus. Doar ca Nicusor Dan si partidul lui nu inteleg ca oamenii care au venit in M10 si care au muncit sa construiasca M10 nu renunta si nu pleaca, ci vor sa continue constructia partidului.

Ce va propuneti pentru parlamentare?

Suntem in proces de consolidare si dezvoltare teritoriala. Suntem in jumatate din tara, dar trebuie sa fim si in cealalta. Discutam cu partide mai mici, noi, unele locale, care doresc sa creasca sanatos. Nu va pot spune acum daca va fi o alianta clasica, vom clarifica probabil in urmatoarele doua-trei saptamani.

Nu se pune insa problema de fuziuni, pentru ca vrem sa ne pastram identitatea.

V-ati propus un scor pentru parlamentare?

Sa intram in Parlament.

Cum ar trebui sa arate Romania Ioanei Constantin?

Ar trebui sa fie tanara si moderna in toate zonele tarii, o Romanie in care se investeste, o Romanie educata, in care diaspora e respectata si revine acasa. E foarte importanta chestiunea votului prin corespondenta, a votului electronic. Noi, in alegerile interne, am votat electronic.

Cum va explicati interesul redus pentru votul prin corespondenta?

Nu numai ca nu a fost suficient mediatizat, dar legea in sine este un esec. Te pune pe drumuri, procesul de inregistrare e greoi, birocratic. Noi nu inlocuim deplasarea din ziua votului, ci punem una in plus.

Votul prin corespondenta ar trebui sa fie pentru toate tipurile de alegeri si ar trebui sa existe si votul electronic. E modern si simplu. Dar politicienii nu vor asta pentru ca ar fi inceputul sfarsitului lor.

Ar fi? Suntem in tara in care un primar aflat in arest preventiv pentru luare de mita a fost votat cu 70%. Nu stiu daca votul electronic ar schimba asta. Problema nereformarii clasei politice e asadar la partide sau la electorat?

In ambele parti, dar nu as invinovati electoratul. Oamenii nu mai au incredere in politica, in partide, in politicieni care au indus sentimentul ca vointa poporului oricum nu conteaza, fie ca e exprimata la vot sau pe strada.

Oamenii isi vad de viata lor si nu mai iese la vot decat un nucleu dur. Marea provocare este sa-i convingem ca suntem oameni decenti, fara interese ascunse si avem proiecte pentru tara.

Deci electoratul este pregatit pentru reforma clasei politice?

Da, mai ales electoratul tanar. Alegerile locale au fost o lectie, dar ne vom convinge la parlamentare. E rolul nostru, al generatiei tinere si al partidelor noi, sa schimbam perceptia oamenilor si sa le demonstram ca se poate face si altfel de politica, o politica pentru cetatean, pentru comunitate, o politica in care promisiunile sunt respectate si nu uitate dupa campania electorala.

In contextul Brexit se vorbeste foarte mult despre un nou proiect de tara. Care credeti ca ar trebui sa fie esenta acestuia?

Mie mi se pare ca presedintele Iohannis s-a resemnat in privinta Brexit-ului. Pare convins ca MB va iesi, nu mai are nimic de spus pe acest subiect. Iohannis trebuie sa spuna cu mult mai ferm ca Romania este alaturi de UE si NATO.

Si dvs credeti ca MB nu iese din UE?

Este adevarat ca MB a respectat intotdeauna vointa poporului. Ramane de vazut si oricum, daca iese, nu se va intampla azi.

In ceea ce priveste proiectul de tara, trebuie sa ne propunem chestiuni care tin de siguranta nationala si de prosperitate, o tara in care investiile aduc prosperitate, investitii in mediul rural, in educatie, in sanatate, tara asta trebuie ridicata.

Trebuie stimulat antreprenoriatul, mai ales cel in randul tinerilor. Am vazut la studentii mei care incercau sa-si faca propriile afaceri micute, mai ales in zona de online: se blocau fie in birocratie, fie in taxe.

Pe de alta parte, a devenit o practica la clasa politica actuala sa faca tot felul de proiecte, de strategii, dar nu se tine de ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ioana Constantin presedinte M10 , #M10