Opinii: Batjocorirea Monicai Macovei

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 22:50
9491 citiri
Opinii: Batjocorirea Monicai Macovei
Foto: petruandrei.wordpress.com

Monica Macovei nu este doar detestata, nu este doar izolata in PD-L. Omul care a avut curajul nebun de a declansa reforma Justitiei, care se bucura de un imens si nestirbit respect la Bruxelles, omul angajat de Foreign Office-ul britanic in domeniul anticoruptiei, a ajuns batjocorit in partidul care candva castiga alegeri dupa alegeri facand din reformism, anticoruptie si anticlientelism diferenta specifica dintre el si restul clasei politice.

Monica Macovei este batjocorita in PD-L pentru ca a propus partidului un proiect de reformare a statutului care prevede separarea politicii de afacerile cu statul si excluderea din partid a urmaritilor penal. Adica exact lucuri pe care, in Opozitie fiind, PD si apoi PD-L le-au sustinut cu tarie.

"Credeti ca ea-si inchipuie ca e vreo sansa sa intre in statut asa ceva? (...)Un partid de dreapta se sprijina pe oameni de afaceri. Cum ii reprezinta ea, acolo, la Bruxelles? Daca ar fi numai Monici Macovei, partidul asta n-ar mai avea nicio legatura cu nimic", spune Radu Berceanu, pana mai ieri ministru al Transporturilor incapabil sa atraga un sfant din banii europeni, dar si sef peste PD-L Dolj, titular, impreuna cu baietii sai, al unor deosebit de profitabile afaceri cu statul.

"Transmiteti-i salutari din partea mea Monicai Macovei. Nicio sansa", a raspuns si Ioan Oltean, vicepresedinte al partidului, cel caruia anul trecut broasca PSD ii statea in gat nevoie mare. Se pare insa ca de neinghitit nu erau practicile PSD, ci doar functiile detinute de social democrati dupa care PD-L tanjea.

La randul sau, Sever Voinescu admite resemnat ca numarul celor dispusi sa voteze asa ceva in PD-L ar fi cel mult egal cu al celor care au dorit depunerea mandatului actualului guvern.

Cristian Preda, prima voce reformatoare care s-a ridicat public pentru a aminti partidului ce-a sustinut prin campanii, a fost pus la colt pentru ca nu a urmat calea procedurala si s-a manifestat mai mult pe bloguri decat prin proiecte. Cand a facut, procedural, un proiect de reformare a statutului, acesta a ajuns direct in tomberonul de gunoi din Aleea Modrogan.

Iata ca Monica Macovei a venit si ea cu un proiect. S-a mentinut strict in limitele competentelor sale si, mai ales, in limitele promisiunilor facute de partid, promisiuni in numele carora s-a si alaturat PD-L.

Adevarul este ca Monica Macovei a facut, prin propunerea sa, un gest de sinucidere politica. Cum se putea astepta la altceva, cat timp rezolutia privind tocmai separarea politicii de afaceri, adoptata populist, in vara, de PD-L, a fost ingropata fara preot si parastas in aceasta toamna, cand Silviu Prigoana a revenit victorios in partid?

Cum se putea astepta la altceva cat timp niciun democrat liberal nu s-a gandit sa faca un proiect de reformare a finantarii partidelor politice, sursa relelor in politica romaneasca? Cum se putea astepta la altceva auzind cum seful DNA se roaga de luni de zile fara succes sa obtina un aviz pentru o perchezitie informatica in cazul Ridzi?

Cum putea spera sa impuna reforma cat timp Guvernul Boc numai ce s-a opus proiectului european, sustinut de d-na Macovei la Bruxelles, de combatere transfrontaliera a coruptiei?

Cu siguranta Monica Macovei nu va fi exclusa din PD-L. Nici Cristian Preda. Caci amandoi sunt perceputi ca oamenii presedintelui si dau bine in vitrina unui partid care, din cand in cand, are nevoie sa se dea reformist. Ceea ce nu inteleg este de ce mai ramane Monica Macovei in PD-L? Ce o mai poate lega de acest nou PSD care o batjocoreste pe fata, dar se foloseste de imaginea sa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Monica Macovei Radu Berceanu, #Macovei Berceanu PDL , #PDL