Macovei: Poate ca Ponta se va folosi de o retea mafiota sa bage Puterea la puscarie - Interviu (I)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 13:41
7358 citiri
Macovei: Poate ca Ponta se va folosi de o retea mafiota sa bage Puterea la puscarie - Interviu (I)

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a criticat dur, intr-un interviu acordat Ziare.com, declaratia data de presedintele PSD, Victor Ponta, care spusese ca va baga actuala Putere la inchisoare daca va castiga alegerile.

Macovei spune ca poate ca Ponta se bazeaza pe o "retea mafiota" de influentare a justitiei, cea aratata de cazul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu, adica una de judecatori si procurori corupti, pentru ca altfel un politician nu poate trimite oameni in inchisoare. Macovei afirma ca acea retea mafiota din politica si justitie inca mai exista.

Europarlamentarul PDL spune ca intelege, din declaratia liderului PSD, ca va fi "liber la furat" pentru USL daca va castiga alegerile. "Va fi o dictatura a arogantei, a minciunii si o incalcare a statului de drept", crede Macovei despre o posibila guvernare a USL, avandu-l pe Victor Ponta premier.

Macovei a mai acuzat dur si Consiliul Superior al Magistraturii pentru faptul ca nu ia masuri fata de magistratii cu probleme. Ea a aratat cu degetul in special spre cei care prelungesc "inacceptabil" procesele pana cand acestea se prescriu, dar si spre cei care acopera faradelegi in achizitii publice. In opinia sa, exista si niste "prietenii", "retele" sau "cardasii" intre oamenii din justitie, in special intre unii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii.

Fostul ministru independent al Justitiei a vorbit si despre codul de conduita al europarlamentarului, adoptat dupa scandalul de luare de mita in care e implicat si eurodeputatul roman Adrian Severin. Ea a considerat ca "e o rusine" faptul ca Severin nu si-a dat inca demisia din Parlamentul European.

Referitor la actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, Monica Macovei a spus ca si-a facut bine treaba, dar ca ar trebui sa aduca unele schimbari in Codul Penal, dar si sa iasa in spatiul public si sa ia apararea magistratilor corecti, care acum sunt sub presiune.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Monica Macovei:

Doamna Macovei, in primul rand vreau sa va intreb despre codul de conduita al europarlamentarului - ce aduce el si ce spune despre cum incep sa perceapa institutiile europene coruptia, inclusiv in interiorul lor?

Marea noutate este tocmai ca este primul. Pana acum nu a existat un cod de conduita al europarlamentarilor. Desigur, ea a venit dupa scandalul celor trei europarlamentari implicati in lobyy sau mita, depinde pe cine intrebi. Din pacate, pentru romani acest cod va fi legat mereu de cazul Adrian Severin, din cauza rusinii, inclusiv aceea ca s-a comportat diferit de ceilalti si nu si-a dat demisia.

Pana acum, exista o declaratie de interese financiare, acum avem un cod de conduita care completeaza declaratia de interese financiare si adauga alte prevederi. Defineste si conflictul de interese.

La sanctiuni, Codul prevede ca se poate ajunge pana la suspendarea sau retragerea mandatului. Obliga europarlamentarul sa arate unde a lucrat in ultimii trei ani, obliga sa declare orice activitate platita in afara celei de europarlamentar, sa declare consiliile de administratie in care e membru sau orice interes financiar care ar putea exercita o influenta asupra activitatii sale.

Sunt multe obligatii de dezvaluire, de a spune ce faci, unde esti, ce bani ai, ce alte slujbe ai. E un prim pas, cred ca o sa mergem mai departe si cred ca, actuala criza economica si de incredere, la care a contribuit si coruptia (care implica si conflictul de interese), va conduce la intarirea regulilor regulilor si inasprirea sanctiunilor. In opinia mea, trebuie interzisa participarea platita in consilii de administratie.

Acum poti, ca europarlamentar, sa fii si in consilii de administratie, trebuie doar sa declari si, desigur, nu o sa poti sa te ocupi de un act legislativ in care e implicata activitatea companiei la care esti in consiliul de administratie. Dar, daca esti europarlamentar, nu ai ce sa cauti intr-un consiliu de administratie. Slujba de europarlamentar este full time, daca vrei sa o faci, bine, daca vrei sa faci alta, "la revedere", du-te si fa alta.

De asemenea, orice alta slujba - unii au firme de avocatura si fac consultanta exact pe domeniile si legislatia care se discuta in Parlamentul European- trebuie interzisa in opinia mea. Putem face exceptii pentru profesori care predau vinerea, sambata si alte activitati care nu aduc riscul unui conflict de interese.

Credeti ca procesul de lobby nu e reglementat bine, astfel incat europarlamentarii se pot agata de asta? Domnul Severin se agata de faptul ca ar fi legal?

Daca ma intrebati pe mine, nu e legal in acest caz, am auzit cu totii conversatia - a cerut bani pentru amendamente. Eu nu numesc asta consultanta. Revenind la lobby, este permis si se practica.

Dar cred ca ar trebui redus si reglementat mai clar. Avem un registru de lobby comun cu cel al Comisiei Europene, din pacate, nu este obligatoriu. Firmele de lobby se pot trece in registru sau nu, dar in Parlamentul European am adoptat o decizie prin care europarlamentarii sa nu se intalneasca cu acei lobbysti care nu se inregistreaza in registru. In acest registru trebuie sa dai date despre compania de lobby la care lucrezi.

In Europa insa, cand apar conflicte de interese sau fapte de coruptie, ele s-au rezolvat prin demisii, nu a fost nevoie de reglementari explicite. In clipa in care se intampla asa ceva, persoana, imediat, isi dadea demisia. Acum, cand s-au mai schimbat lucrurile, trebuie introduse reguli, pentru ca sunt politicieni care nu reactioneaza imediat prin demisie si nici toate partidele nu reactioneaza prin a-si cere scuze electoratului pentru punerea pe liste a unor astfel de persoane.

Domnul Severin spunea ca fiecare zi in care nu-si da demisia din Parlamentul European e o zi in care Romania arata ca nu se lasa

Lumea in continuare e uimita in Parlamentul European ca dl Severin nu si-a dat demisia. Adrian Severin nu e Romania, dimpotriva, nu ne reprezinta, este in continuare o rusine pentru noi. Prezenta lui in Parlamentul European nu aduce niciun beneficiu Romaniei, din contra. Vedeti cat de penibila a fost situatia in care domnul Severin conferentia la Bucuresti, la institutul lui Adrian Nastase despre coruptie in timp ce noi la Bruxelles adoptam Codul etic care interzice conflictul de interese, coruptia.

Este incredibil tupeul unora. Vorbesc cu colegi de la alte grupuri politice si ma intreaba: "De ce nu a demisionat?" Ei nu inteleg atitudinea asta politica.

In tara, PDL a devenit o tinta a Opozitiei pe tema coruptiei - credeti ca va poate da lectii acum pe aceasta tema?

In niciun caz. Opozitia e impertinenta si mincinoasta. Are coruptie, la fel ca in toate partidele. Diferenta este ca unii nu intervin in justitie. Asta este o mare diferenta. Din 2005, vedem ca este cercetata si Puterea!

Am vazut si declaratiile recente ale dlui Ponta, in care ameninta ca va baga Opozitia la puscarie cand va ajunge la Putere, mie imi suna a reintoarcere la vremurile cand numai Opozitia era cercetata. Inseamna ca dosarele vor fi la comanda politica si liber pentru PSD, liberali si pentru PC sa fure si sa nu fie cercetati niciodata. Asta imi spune declaratia domnului Ponta. Este o afirmatie foarte grava, in opinia mea.

Concluzia ca numai PDL este corupt este gresita. Coruptia este in toate partidele. S-a lamurit toata lumea. Asa cum dosarele astea de la Cluj nu sunt dosare politice, nu e nici la Adrian Nastase dosar politic, nici la Remes, nici la Voiculescu, nici la Copos, ca sa dau doar cateva exemple din dosarele penale cu politicieni.

Deci nu dati nicio sansa anticoruptiei in eventualitatea in care Victor Ponta ajunge premier?

Nu, nicio sansa. Va fi o dictatura a arogantei, a minciunii si o incalcare a statului de drept. Si sper sa nu se vina cu interventii brutale ale USL in justitie, ceea ce am reusit sa oprim in ultimii sapte ani de zile, din 2005. Repet, ce inseamna "o sa bagam Opozitia la inchisoare?" Inseamna ca eu (Victor Ponta - n.red.) o sa aranjez cu procurorii si judecatorii sa bag Opozitia la inchisoare si sa nu-i bag pe ai mei.

Ce credeti ca trebuie facut in primul rand in justitie, care e primul lucru de care are nevoie acum?

Cea mai mare critica e lipsa de actiune a CSM in curatarea sistemului judiciar. Aceste atributii sunt numai la CSM. Nici la ministru, nici la presedinte, nici la Guvern, nici la Parlament.

Ar fi trebuit deja, pe legea pe care o au, sa fi sanctionat si dat afara magistrati - si judecatori, si procurori. Pentru dosarele care sunt tinute ani de zile, de exemplu (asta nu face parte din independenta, sa tii un dosar patru-cinci ani de zile), pentru dosarele care in care s-a prescris raspunderea penala. E inacceptabil, s-ar cutremura sistemul de justitie daca in Germania sau Marea Britanie s-ar prescrie raspunderea penala in timp ce dosarul este pe rolul unui judecator.

Am vazut si cazul in care a fost judecator doamna Costiniu, in recurs, unde inculpatul fusese condamnat in fond si apel, iar in recurs, stiind ca se implineste prescriptia, a dat termen in continuare si s-a implinit prescriptia, deci condamnarea a disparut si tot efortul judiciar de pina atunci s-a anulat; ca sa nu mai spun cat ne costa pe toti, din banii publici, un proces (cazul Savu- n.red).

Oamenii acestia trebuie sa plece din sistem, iar lucrul asta e in mainile CSM.

De asemenea, exista acum in lege o abatere disciplinara legata de incalcarea privind declaratiile de interese si avere. In opinia mea, orice judecator si procuror care nu si-a depus la timp declaratiile de avere si de interese ar trebui sanctionat de Inspectia Judiciara, prin excludere. La fel, daca sunt diferente aparente intre declaratii si realitate, afara! Nu vorbim de condamnari penale sau de confiscari, ci de dat afara din sistem.

Pentru ca vorbim de magistrati, primii care trebuie sa respecte legea. Cum sa le ceri sa respecte legea cu privire la altii daca nu o respecta cu privire la ei? Toate acestea sunt in mainile CSM si nu le face.

Dimpotriva, vedem ce decizii adopta. Ma refer, de pilda, la decizia privind respingerea cererii DNA, care a cerut ca sotia inculpatului judecator Florin Costiniu (care intre timp timp s-a pensionat, tot cu aprobarea CSM), trimis in judecata, sa nu mai intre in dosarele DNA. Va dati seama ca nu mai exista nici macar o aparenta de impartialitate in privinta sotiei in aceste dosare. A fost o cerere facuta de DNA, respinsa de sectia de judecatori si acum citeva zile a respins-o si plenul CSM.

In cazul Birsan, ati vazut, domnul judecator Birsan de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu mai intra in dosarele romanesti, tocmai ca reclamantii romani sa nu aiba dubii asupra impartialitatii CEDO in timp ce sotia dansului este cercetata penal.

Aceeasi situatie este si aici - sotul e cercetat si sotia (Viorica Costiniu-n.red.) e judecator. Nici vorba sa se abtina, sa se retraga. Intra chiar in dosarele DNA, e incredibil. Dansa ar fi trebuit sa se suspende din orice dosar penal, in opinia mea.

Credeti ca e un ghem de interese?

Nu ma intereseaza ce ghem de interese este, rezultatul conteaza. Ma intereseaza ce n-a facut CSM (ce a facut bine a intrat in costul salariului si a obligatiei functiei publice) si trebuie sa-l impingem sa-si faca treaba; ma refer la inspectia judiciara si la sectiile de judecatori sau procurori care decid cu privire la abaterile disciplinare.

De pilda, un bun (in speta, un tanc) care costa in realitate citeva mii de euro fost achizitionat de o companie de stat (Romsilva) cu citeva sute de mii de euro, iar decizia ICCJ a fost de achitare. Ceea ce vreau sa spun este ca inspectia CSM trebuie sa verifice inclusiv deciziile pe fond chiar daca sunt definitive. In acest exemplu este clar un prejudiciu adus banului public.

Poate ca astfel de magistrati trebuie sa mai faca niste scoala sau poate gasim altii care sa inteleaga si sa aplice legea corect. Exista decizii absurde si contrare legii, iar cei care le dau nu mai au de ce sa ramina in sistemul judiciar, care trebuie sa fie unul de elita. In acest moment, unii sunt in elita, altii nu, iar CSM trebuie sa trieze si nu mai are mult timp, pentru ca de 6 ani asteptam. Ca sa nu mai amintesc si de obligatiile luate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (CVM), important atit pentru populatie cit si pentru intrarea in spatiul Schengen.

Toate aceste lucruri din justitie trebuie verificate, nu de politicieni, ci de colegii lor judecatori din CSM. Or, in acest moment, ei nu fac asta, sau au programat verificari peste "o vreme" si nu e clar ca vor curate sistemul. Nu e clar de loc, pentru ca pina acum acum au facut-o timid sau de loc.

Dosarul Voicu a aratat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie o increngatura de interese...

Presa ar trebui sa reia, din cand in cand, pasaje din dosarul Voicu, acele discutii ale senatorului Voicu cu diversi politicieni si magistrati. Iti arata exact sistemul de mafie.

Din justitie?

Si din politica. Imi aduc aminte doua afirmatii ale domnului Voicu, era inainte de alegerile pentru presedintele tarii din 2009. Cu circumstantele atenuarii memoriei in timp, prima era "si daca pierdem alegerile, reteaua functioneaza". Un alt citat, asa cum mi-l amintesc, era "unde nu am reusit sa obtin achitare, am obtinut condamnare cu suspendare".

Ce vrei mai mult? Sigur ca eu si multa lume in tara asta, se intreaba cati sunt in reteaua asta, asteptam sa fie prinsi, cati sunt in Inalta Curte, legati de dosarul cu domnul fost judecator Costiniu, cati sunt la Sectia Penala care judeca inculpati politicieni, sau...

Credeti ca mai exista reteaua mafiota?

Cred ca exista. Este posibil ca pe reteaua asta sa se bazeze domnul Ponta cand spune "o sa bag Opozitia la puscarie". Domnul Voicu provine din PSD si asta am vazut in interceptarile facute publice, ca aranjeaza achitari, suspendari, aranjeaza dosare.

Asta e reteaua de servitori in justitie care lucreaza la comanda.

Pe mine m-a inspaimantat declaratia domnului Ponta. "Ii bag la puscarie, ca la asta chiar ma pricep". E incredibil.

Vedeti cumva o cardasie intre institutiile cele mai criticate in lupta anticoruptie - CSM, ICCJ si Curtea Constitutionala?

Nu pot sa dau un raspuns clar in acest sens, nu am informatii despre o cardasie. Dar exista clar o legatura intre Inalta Curte si CSM, au reprezentanti in CSM si vedeti cum voteaza. Exista prietenii, le putem denumi retele, le putem denumi poate cardasii. Nu stiu despre Curtea Constitutionala.

Credeti ca actualul ministru al Justitiei isi face treaba sau ati dori mai mult?

In principiu, da. Trebuie insa aduse modificari Codului Penal, de pilda, trebuie aduse modificari institutiei prescriptiei,care a ramas ca acum 50 de ani si suntem intre putinii din Europa care avem institutia prescriptiei speciale si din pacate a fost pastrata in Codul Penal, voi propune eliminarea ei si inlocuirea cu o reglementari europene in domeniul prescriptiei.

As vrea sa adaug, nu exista un drept la prescriptia raspunderii penale sau a executarii pedepsei, nu o sa gasiti asta in nici o conventie internationala, si in nici un caz in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care s-a si pronuntat in acest sens.

In rest, domnul Predoiu nu a adus pace in relatia cu CSM, dar nu cred ca pacea este solutia. S-au incercat toate variantele si nu cred ca, dupa sase ani de zile in care asistam la un esec al acestei institutii, pacea si prietenia ne duc la rezultate bune.

In fine, poate incerca, dar trebuie sa fim realisti. Am intrat in UE acum 5 ani si CSM continua sa fie o piatra de moara (ca si multi politicieni, de altfel, dar asta nu este o scuza pentru CSM, care este liber de orice ingerinta politica si nu a produs rezultatele asteptate de opinia publica si Europa).

In Codul Penal ar fi trebuit niste lucruri modernizate. In plus, o prezenta mai activa in spatiul public, pentru sprijinirea judecatorilor si procurorilor corecti, care sunt sub presiune in diverse momente, cum a fost cazul de la Pitesti sau declaratii politice de amenintare, voalate sau directe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Macovei Ponta reteaua mafiota, #Macovei Ponta puscarie retea, #Macovei critici CSM, #Macovei Adrian Severin , #PDL