Confiscarea averilor ilicite propusa de Macovei, adoptata in comisia LIBE a PE

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 09:25
3085 citiri
Confiscarea averilor ilicite propusa de Macovei, adoptata in comisia LIBE a PE

Raportul eurodeputatei PDL Monica Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni a fost adoptat, marti, in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) cu 48 de voturi pentru, 7 impotriva si 2 abtineri.

In urma votului, Monica Macovei a primit mandat pentru inceperea negocierilor cu Consiliul UE si Comisia Europeana (CE) pentru stabilirea variantei finale a directivei.

Raportoarea a precizat, dupa vot, ca punctul cel mai puternic dezbatut in negocierile politice a fost cel referitor la confiscarea bunurilor fara existenta unei sentinte, precizand ca s-au adaugat garantii pentru ca aceasta procedura sa fie in acord cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cu dreptul la un proces corect.

"Punctul cel mai sensibil, dar si cel mai important, este posibilitatea confiscarii bunurilor provenite din infractiuni fara a exista o sentinta de condamnare. Este, de altfel, si marele pariu pe care il fac. Este mult mai important sa confiscam bunurile si banii produsi ilegal decat sa punem doi sau trei oameni in spatele gratiilor si sa lasam banii murdari sa circule in retele de crima organizata si sa finanteze terorismul. Cel mai important principiu urmareste si confisca banii care provin din activitati de natura penala, chiar in lipsa unei condamnari.

Iar pentru asta avem nevoie sa folosim nu doar proceduri penale, ci si proceduri civile, cum se intampla, de exemplu, in Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria sau SUA, pentru ca activitatile de crima organizata se extind rapid si trebuie sa le dam un raspuns pe masura. De aceea, sunt convinsa ca si statele membre care acum au avut rezerve vor dori astfel de proceduri in viitorul apropiat", a declarat Monica Macovei.

In ce cazuri se adopta masuri pentru confiscarea bunurilor

Potrivit raportului Macovei votat marti de Comisia LIBE, fiecare stat membru trebuie sa adopte masuri pentru confiscarea bunurilor si in absenta unei sentinte penale de condamnare in cazurile urmatoare: daca o instanta este convinsa ca banii sau bunurile provin din activitati de natura penala, cat timp procedura de confiscare respecta articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces corect; cand decesul sau o boala permanenta a persoanei anchetate fac imposibile urmarirea si condamnarea penala sau cand boala sau sustragerea de la urmarirea penala sau de la condamnare impiedica finalizarea unui proces intr-un termen rezonabil si exista riscul implinirii prescriptiei.

'Cea mai critica chestiune a fost aceea a cazului in care persoana este bine, sanatoasa, in tara, dar nu se alege calea condamnarii penale, pentru ca nu-ti doresti neaparat sa o pui la inchisoare, ci iti doresti sa-i confisti averea. Si atunci se merge pe o procedura care urmareste confiscarea averii, dar trebuie dovedit iarasi de catre autoritati ca aceasta avere provine din activitati de natura penala', a spus Monica Macovei.

Propunerea de directiva prevede masuri de protectie a drepturilor civile. Astfel, confiscarea poate fi dispusa numai de judecator, iar dreptul la aparare si cerintele procesului corect trebuie respectate. De asemenea, de la tertii cumparatori se poate confisca numai daca se poate dovedi ca acestia stiau ca bunurile respective provin din infractiuni.

In ceea ce priveste aplicarea pe plan intern a directivei, pentru care statele membre vor avea un termen de unul sau doi ani de la adoptarea variantei finale, Monica Macovei a precizat ca autoritatile romane ar trebui sa foloseasca prilejul amendarii din acest an a Constitutiei pentru a inlatura prevederea potrivit careia averea se prezuma a fi licita.

"Trebuie eliminata acea prevedere din constitutia Romaniei, unica de altfel in lume, numai moldovenii au copiat-o dupa noi, in care se prezuma ca licita averea. Atata timp cat dovedesti ca provine din activitati penale nu ai de ce s-o prezumi licita si, ca atare, poate fi confiscata de o instanta civila, penala sau de orice alta natura. Deci trebuie sa dispara acea prevedere anacronica si care a fost numai in folosul hotilor de tranzitie din constitutia Romaniei", a afirmat Monica Macovei.

"Exista si o recomandare catre statele membre privind posibila destinatie a bunurilor confiscate, respectiv pentru a compensa victimele, a intari organele de aplicare a legii sau refolosirea sociala a bunurilor, cum se intampla in Italia", a mai spus Monica Macovei.

Eurodeputata PDL a mai precizat ca spera ca trialogul sa poata fi finalizat in timpul presedintiei irlandeze a Consiliului UE, astfel incat varianta finala a directivei rezultata din negocieri sa poata fi adoptata in plenul PE in luna iulie.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Monica MAcovei raport adoptat PE, #Macovei confiscare bunuri UE , #PDL