Cota obligatorie de femei la alegeri? Vezi ce cred Macovei, Vass si Birchall

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 23:53
3043 citiri
Cota obligatorie de femei la alegeri? Vezi ce cred Macovei, Vass si Birchall
Foto:9am.ro

Fostul ministrul al Justitiei, Monica Macovei, consilierul prim ministrului, Andreea Paul Vass si social-democrata Ana Birchall s-au pronuntat pentru fixarea unei cote obligatorii de femei pe listele partidelor politice la alegeri

Desi cele trei politiciene au avut nuante diferite in legatura cu subiectul, opinia generala a fost aceea ca ar putea fi o masura buna.

Vass: Lipsa promovarii femeii in politica, semnul subdezvoltarii

Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, considera ca faptul ca romancele sunt mai mult de jumatate din populatia Romaniei, dar sub 10% din totalul parlamentarilor e semnul "unei democratii imature, al subdezvoltarii".

Vass, care si-a lansat chiar joi cartea "Forta politica a femeilor", mai crede ca e inexplicabil de ce aceasta resursa umana nu este valorificata in Romania. "Competenta nu are gen", a spus aceasta, in cadrul emisiunii "Judeca tu!", de la TVR 1.

Ea a dat exemplul unor state cu democratii avansate, precum Spania, Finlanda, Belgia sau Danemarca, unde sunt impuse cote obligatorii de reprezentare pentru femei, considerand ca ar trebui sa copiem modele care s-au dovedit de succes.

Vass a respins ideea ca femeile nu se pricep la politica sau ca femeile nu voteaza femei, ci spune ca partidele nu impun suficienti candidati pe listele electorale.

"Ponderea candidatelor femei se suprapune cu numarul de castigatoare. Nu femeile nu voteaza femei, ci ca la linia de start se aliniaza prea putine femei. In acest proiect e vorba de romance, de doamne care nu au curajul sa faca acest pas. Daca aceasta usa o deschidem ceva mai larg, stim ca merita sa intre in politica", a spus Vass, referindu-se la stabilirea unei cote minimale de candidati eligibili de sex feminin, vorbind de aproximativ 30%.

Birchall: Femeile nu se solidarizeaza

Politicianul PSD Ana Birchall e si ea de partea stabilirii unui anumit procent de locuri eligibile pentru femei, dar crede ca e doar o solutie pe termen scurt, necesara pentru ca femeile sa aiba o deschidere in politica.

"Aceste cote nu sunt neaparat solutia pe termen mediu si lung, dar poate sunt o solutie de moment. Nu sunt pe termen mediu si lung pentru cote, dar, poate ca intr-un anumit moment al societatii, femeilor nu li se da vreo sansa. Nu cred ca cineva crede o secunda ca impui candidaturi si rezultate. Nu! Dai sanse reale unui numar de femei", a spus Birchall.

"Niciodata n-am fost de acord ca o femei sa fie promovata doar pentru ca este femeie, dar nici sa fie penalizata doar pentru ca este femeie", a mai spus aceasta.

Ea a vorbit si despre PSD, care, desi a respectat o cota de 30% candidati femei, a alocat majoritatii dintre acestea colegii necastigatoare sau cu sanse minime.

"E si lipsa de solidaritate intre femei. Daca ne uitam putin mai in spate, multe colege nu se implica atat de mult, le e teama sa faca pasul spre o candidatura, din diverse motive", a mai spus Birchall, care crede ca majoritatea covarsitoare a celor care participa la campaniile electorale sunt femei.

Macovei: Nu e greu ca sunt femeie, e greu ca sunt om normal

Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, crede ca nu atat calitatea de femeie i-a adus necazuri in cariera, ci faptul ca traieste intr-o societate care nu apreciaza normalitatea.

"Niciodata nu mi-a fost greu ca sunt femeie. In politica romaneasca ai de lupta cand esti normal", a spus europarlamentarul PD-L.

Ea considera ca stabilirea unor cote obligatorii nu e neaparat o idee extraordinara, dar ar putea da rezultate pe termen scurt.

"In general asta nu place activistilor de drepturile omului-arata discriminare. Daca suntem intr-o societate in care e un numar mare de barbati, si asta ar putea fi o solutie temporara, prin care sa educi politicienii si publicul.

Varujan, impotriva: femeile sunt mai sensibile

Senatorul PNL Varujan Vosganian a spus ca se opune stabilirii unei anumite cote, dat fiind ca aceasta ar fi o fortare si nu ar reflecta barometrul opiniei publice.

"Vina e a noastra, a societatii, a clerului, a birocratiilor de partid. E si o sfiala a femeilor de a se implica in lupta electorala, femeile sunt mai sensibile", a spus acesta.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#cote femei liste alegeri, #femei politica reprezentare, #Vass Macovei Birchall femei , #PDL
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in occident e demult si rezultatele se vad ! totul se duce de rapa
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Sunt necesare mai multe femei in politica romaneasca. Cu 52% femei in Romania si sub 10% in Parlament, ceva nu este in regula...