Gitenstein: Monica Macovei este mentorul meu, ma consult mereu cu ea

Joi, 22 Martie 2012, ora 15:00
4534 citiri
Gitenstein: Monica Macovei este mentorul meu, ma consult mereu cu ea
Foto: TVR Info

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat joi ca Monica Macovei este mentorul sau si primul om pe care il suna pentru a afla cum trebuie sa pledeze in Romania in privinta reformei justitiei.

"Monica Macovei este pentru mine inima reformei sistemului judiciar de aici, din Romania. A fost ministru al justitiei aici, este membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este ca ea este mentorul meu", a declarat ambasadorul SUA, la conferinta privind reforma sistemului judiciar, organizata de Departamentul american de Stat si de Centrul Marshall.

"Cand incerc sa aflu ce este corect sa fac, pentru ce ar fi corect sa pledez aici in Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar - si noua in SUA ne pasa de integritatea sistemului dvs. judiciar, deoarece vrem sa fiti un aliat puternic si stabil - ei bine, cind iau aceste aceste decizii, cind incerc sa aflu ce ar trebui sa spun ca sa va ajut sa indepliniti toate aceste lucruri aici in Romania, prima persoana pe care o sun este Monica", a povestit Mark Gitenstein.

Unii ministri ai justitiei au incercat sa intervina in procesul judiciar

Totodata, acesta a marturisit ca a avut o discutie cu ministrul Catalin Predoiu privind modul in care unii ministri ai justitiei au incercat sa intervina in procesul judiciar.

"Am aflat ieri niste lucruri despre Romania, lucruri pe care nu le stiam. Am avut o discutie lunga cu ministrul Predoiu despre cum a fost istoria si despre ce au facut unii ministri ai justitiei aici, in sensul in care au incercat sa intervina in procesul judiciar si nu este un lucru valabil doar pentru perioada comunista. Probabil ca nu toti ministrii justitiei au fost atat de integri ca Monica Macovei si au incercat sa intervina in procesul judiciar asa ca exista motive pentru care se construiesc adevarate ziduri pentru independenta sistemului judiciar. Dar, pe de alta parte, sistemul judiciar trebuie sa fie deschis la reforma", le-a spus Mark Gitenstein participantilor.

Mark Gitenstein a precizat ca, in opinia sa, Internetul poate fi utilizat pentru a imbunatati transparenta sistemului judiciar.

"Facem acest lucru cu destul de mult succes in SUA, desi aplicarea nu este consecventa si, din experienta mea cu sistemul american, va pot spune ca unele tribunale fac bine acest lucru, iar altele nu. Ar fi bine daca, in cazul tuturor instantelor ar fi usor si pentru dumneavoastra si pentru oamenii din presa sa afle ce se intampla in sala de judecata, prin publicarea pe site-ul instantelor a statutului diverselor proceduri judiciare, a numelui judecatorului, a pledoariilor, motivatiilor si opiniilor", a spus ambasadorul SUA.

El a mentionat ca in Romania este foarte greu sa faci rost de opinii in acest stadiu al procesului.

"E un lucru care costa, iar Banca Mondiala face cheltuieli mari pentru acest lucru in Romania. Pe termen lung, de fapt, nu este chiar atat de scumpa postarea de informatii, iar ea poate fi foarte valoroasa prin faptul ca adauga transparenta procesului", a mai spus Gitenstein.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mark Gitenstein Monica Macovei mentor, #Gitenstein sistem justitie Romania, #ambasador SUA Monica Macovei , #PDL