Macovei, la Chisinau: R. Moldova este tara cea mai iubita de UE, un "copil rasfatat"

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 19:11
2556 citiri
Macovei, la Chisinau: R. Moldova este tara cea mai iubita de UE, un "copil rasfatat"

Monica Macovei subliniaza rolul istoric al ridicarii vizelor pentru cetatenii moldoveni si spune ca Republica Moldova este cea mai iubita tara din Uniunea Europeana in acest moment, un "copil rasfatat" al Uniunii.

Europarlamentarii PDL Monica Macovei, Theodor Stolojan si Marian Jean Marinescu au sustinut, vineri, o conferinta de presa la Chisinau, alaturi de presedintele PLDM, Vlad Filat, la doar o zi dupa ce Parlamentul European a votat in favoarea ridicarii vizelor de calatorie pentru moldovenii care au pasaport biometric.

Moment istoric pentru R. Moldova: Fara vize in Europa

"Daca ieri am spus in Parlamentul European ca este un moment istoric pentru Republica Moldova si pentru Uniunea Europeana pentru ca votam liberalizarea vizelor, era absolut normal ca astazi sa vin la Chisinau si sa spun acelasi lucru: este un moment istoric pentru cetatenii Republicii Moldova", a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul democrat-liberal a prezentat ce urmeaza, din punct de vedere procedural.

"Un vot in Consiliu, format din statele membre, care o sa fie in martie sau in aprilie. Ne preocupam in continuare in mod cert in fiecare zi de acest lucru, ca sa se intample cat mai repede. Probabil la mijlocul lunii mai sau pana la sfarsitul lunii mai va fi o realitate, adica se va calatori fara vize.

Procedura este deci: inca un vot in Consiliu si apoi publicarea in Gazeta Uniunii Europene si in 20 de zile de la publicare intra in vigoare. Iar, apropo de statele membre, ele deja si-au dat un acord in principiu toate, in decembrie. Deci, acesta-i parcursul. Toti vom fi foarte vigilenti sa nu apara nimic pe acest parcurs si sa nu-l intoarca nimic din drum", a subliniat Macovei.

Totodata, aceasta a multumit tuturor cetatenilor moldoveni pentru eforturile lor de a face reforma si a se apropia de Europa.

"Trebuie sa stiti ca, in acest moment, Republica Moldova este tara cea mai iubita de Uniunea Europeana si cred ca va dati seama de ce, avand in vedere tot ce se intampla in Est, dar nu numai de-asta. Oricum, a fost cea care a mers cu progresele cele mai rapide in acesti 4 ani si jumatate, a ajuns foarte departe in 4 ani si jumatate. De-asta a si ajuns un fel de copil rasfatat al Uniunii Europene. Pe merit", a declarat Monica Macovei.

Cu toate acestea, Macovei a subliniat ca este foarte important sa se semneze Acordul de Asociere cat mai repede si a precizat ca nu putem exclude "presiuni, intimidari, diverse actiuni din partea Federatiei Ruse", la fel cum s-a intamplat si in Ucraina.

"Cu cat reduci perioada de risc, cu atat e mai bine. Continuam eforturile impreuna cu colegii din Chisinau si cu cei din Bruxelles sa aiba loc cat mai repede semnarea Acordului", a subliniat Monica Macovei, enumerand apoi toate beneficiile de care se vor bucura moldovenii dupa aderare.

C.B.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Macovei Chisinau Moldova iubita, #Macovei Moldova copil rasfatat, #Macovei vize Moldova , #PDL