Monica Macovei, presedinte. Trece cineva testul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Martie 2012, ora 15:37
6656 citiri
Monica Macovei, presedinte. Trece cineva testul? (Opinii)

"Poate o sa candidez la presedintia Romaniei in 2014, daca nu o sa pot sa fiu ministru", a declarat - razand, ce-i drept - Monica Macovei, dupa ce UDMR, cu complicitatea colegilor sai din PDL, a pus la adapost clasa politica de cosmarul, oricand posibil, ca ministrul Justitiei cel mai temut din ultimii 22 de ani sa reajunga in aceasta functie sau, cine stie, in aceea de sef al DNA.

Dar daca ridicola lege a lustratiei o va impiedica pe Monica Macovei, fost procuror despre care nimeni nu a dovedit ca ar fi comis vreodata un abuz sau politie politica, sa fie numita intr-o demnitate publica, nu o va impiedica sa candideze pentru orice functie in statul roman, inclusiv pentru cea mai inalta.

Chiar asa, se baga cineva sa o sustina pe Monica Macovei? Este vreun partid politic apt sa treaca acest test de integritate si vointa reformista?

Sigur ca se pot inventa o multime de motive impotriva. In primul rand cel sexist - romanii nu ar accepta niciodata o femeie presedinte. Da, nu niciodata o femeie ca Elena Udrea nu va fi votata presedinte. Dar va amintesc ca Monca Musca se afla constant in topul popularitatii si al intentiilor de vot desi niciodata nu si-a exprimat intentia clara de a candida la presedintia Romaniei. Si nu putini sunt cei care cred ca de la aceasta popularitate periculoasa i s-a tras si sfarsitul politic.

Apoi, se va spune, Monica Macovei e prea austera, prea putin carismatica, are un aer de profesoara exigenta care sperie electoratul. Asa e, d-na Macovei nu este un personaj "glamuros", nu are nici limbajul si nici gesticulatia opulente ale altor lideri polici, nu cucereste cu vreun zambet iliescian dintr-o ureche in alta. Dar ma intreb cum se face ca avand o oferta atat de larga de carismatici luxurianti si spectaculosi, cei mai multi dintre romani nu au inca niciun preferat. Poate pentru ca s-au saturat de forme generoase si vor un fond consistent?

Sondajele de opinie nu au inclus niciodata intentia de vot in privinta Monicai Macovei, pentru ca niciun partid nu s-a jucat, nici macar in gluma, cu un foc atat de periculos. Daca ar face-o, am putea avea o uriasa surpriza. E drept ca romanii sunt intr-o oarecare masura tributari unui misoginism balcanic, dar ma intreb daca el nu a fost depasit de fobiile provocate de oferta masculina jalnica, tot mai dezamagitoare. Nu stiu daca romanii sunt mai inspaimantati sa fie condusi de o femeie sau de perpetuarea traditiilor politicii romanesti corupte, clietelare, demagogice, dominata de masculi alfa agresivi, dar fara pic de substanta si caracter.

Pana una alta, d-na Macovei si-a dovedit si verticalitatea, si consecventa fara fisura in apararea principiilor, si vointa reformista, si incrancenarea anticoruptie. Si a platit scump fiecare dintre aceste "defecte" unice si de neiertat in politica romaneasca. Si tocmai ele o recomanda mai mult decat pe oricare alt politician roman pentru functia suprema in stat.

Dar tot ele o fac o solutie imposibla si indezirabila pentru absolut toate partidele politice. E drept, solutia Macovei ar putea fi socul castigator al viitoarelor alegeri pentru ca ar putea mobiliza tot electoratul pasiv, dezamagit si nereprezenat in acest moment. Monica Macovei la Palatul Cotroceni ar putea fi exact acel factor coagulant pentru masa critica reformista a acestei tari, care sa forteze un seism al clasei politice. Ar fi semnalul autentic al ruperii de trecut si al intrarii intr-o noua logica politica. Adica exact ceea ce ii trebuie acestei tari.

Dar tocmai de aceea ar fi o victorie sinucigasa pentru orice partid politic. Pentru ca oricine ar sustine-o, si-ar planta cu propria mana in cea mai inalta functie in stat un cenzor inflexibil, dotat cu aceeasi masura pentru toata lumea, care nu sfieste sa puna lucrurilor pe nume, verde in fata si care iubeste mai mult principiile decat puterea.

Vrea cineva asa ceva? O sustine cineva pe Monica Macovei pentru presedintia Romaniei in 2014? Testul Macovei este deschis, dar ma tem ca niciun partid politic nu-l va trece. Niciunul dintre cele existente deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Monica Macovei presedintie, #Monica Macovei ministru, #Macovei presedintie 2014 , #PDL