Saptamana politica: PD-L fura la fel ca PNL si PSD. Nimic nou

Marti, 01 Iunie 2010, ora 13:23
2041 citiri
Saptamana politica: PD-L fura la fel ca PNL si PSD. Nimic nou

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

24 mai-30 mai 2009

Evenimente palpitante, dezvaluiri halucinante din sfera puterii, greve si mitinguri. In acest fel poate fi caracterizata, pe scurt, saptamana care a trecut. Dezvaluirile au debutat, la inceput de saptamana, cu interviul europarlamentarului democrat-liberal, Monica Macovei, care a declarat ca toata lumea fura, inclusiv cei de la PD-L.

Au urmat descoperirile presei din intalnirea lui Traian Basescu cu parlamentarii puterii in care acesta a socat prin sinceritatea declaratiei: "(...) Probabil eram sub influenta bauturilor alcoolice (...)". Emil Boc "a amenintat" ca va utiliza articolul 53 din Constitutia Romaniei pentru a putea reduce salariile si pensiile, iar sindicalistii nu au putut sa se puna de acord cum, cand si cati vor participa la greva.

PD-L fura la fel ca PNL si PSD. Nimic nou

Cine s-ar fi gandit ca si PD-L este bagat pana la gat in afaceri cu statul, ca in aceaste timpuri de criza mai exista si firme care capuseaza prosperand din contracte grase cu statul? Din pacate, cei care urmaresc viata politica, dezvaluirile jurnalistilor de investigatie, care mai au un dram de minte si pentru a judeca singuri ceea ce se intampla in societatea romaneasca, stiau aceste lucruri. Poate nu aveam declaratii clare din gradina democrat-liberala, insa aceste lucruri nu erau chiar noutati.

Cu toate acestea, Monica Macovei a tinut sa ne confirme ca si PD-L fura. Cu alte cuvinte, nu era corect ca idealistii sa continue sa creada ca PD-L este singurul partid neprihanit din politica romaneasca, ca lupta impotriva coruptiei si modernizarea statului sunt obiectivele politice fundamentale si ca Traian Basescu este arhanghelul care se lupta cu sistemul invechit, clientelar si corupt.

Asa ca, intr-un moment de sinceritate sau din interes politico-personal, Monica Macovei a sanctionat PD-L cu o declaratie care a spulberat si ultimul dubiu al naivilor ca partidul prezidential este altfel.

La alegerile europarlamentare de anul trecut PD-L a mers cu fruntea sus afisandu-se cu sloganul "La bine si la greu", tintind un mesaj de solidaritate fata de populatia aflata in criza. Mai mult, acesta avea si conotatia solidaritatii interne, intre membri si lideri, dar si intre lideri si lideri. Acum, la greu, PD-L se vede bombardat de declaratii si dezvaluiri ce duc usor-usor la decredibilizare.

PD-L se joaca cu focul. Mai bine spus, o parte a liderilor PD-L se joaca cu focul si par ca-si saboteaza propria nava. Este de admirat ca un lider democrat-liberal, mentinand traditia grupului civic din PD-L de a se slobozi la gura fara frica, se joaca cu sinceritatea. Intrebarea cinstita ar fi, de ce acum?

Fara aliante! Prin noi insine!

Opozitia a atacat si in aceasta saptamana cu toata munitia, cam invechita ce-i drept, puterea balbaita si nesigura de propriile actiuni guvernamentale. Incepand cu Palatul Cotroceni, trecand prin Palatul Victoria, si oprindu-se in ministere, in special cele ale lui Seitan si Vladescu, toate au fost bombardate de liderii Opozitiei cu critici. Au fost invocate motiuni de cenzura de catre ambele partide. Am putea spune ca Opozitia isi face datoria si ataca nemilos, gata-gata sa demonteze orice politica propusa de putere.

Singura problema, si una majora, este ca PSD si PNL nu sunt coordonate. Nu au cazut de acord in privinta unei actiuni de amploare comune. In tot acest joc politic au intervenit orgoliile ideologice, propriile frustrari si incapacitati politice, personale sau de grup. Se lupta pentru suprematie in cadrul opozitiei. Fiecare dintre cei doi lideri ai principalelor partide de opozitie cauta sa apara in fata opiniei publice ca principal erou in lupta cu monstrul bicefal de la Cotroceni si Victoria.

Motiunea de cenzura anuntata de PSD nu pare sa aiba sustinerea liberalilor. Asta inseamna ca si sansele Guvernului de a ramane in functie sunt din ce in ce mai mari. Explicatia ar putea fi privita in doua moduri. Fie Opozitia constientizeaza ca nu sunt sanse reale ca Executivul sa cada in fund, ca independentii sunt prea dependenti de putere, fie nu sunt capabili sa se coordoneze intr-o actiune comuna cu o miza politica uriasa: caderea, pentru a doua oara consecutiv in douazeci de ani de democratie autohtona, a Cabinetului Boc.

In contextul politic al sfarsitului de saptamana, Miron Mitrea a aparut cu o propunere: o alianta intre PNL si PSD. Atacat in orgoliul liderului, Victor Ponta s-a aratat extrem de deranjat de aceasta propunere, mai ales in conditiile in care social-democratii au fost mitraliati de liberalii dornici de a acumula capital de imagine de pe doua fronturi.

Din fericire sau din pacate, opozitia pare a fi incapabila sa sanctioneze puterea. Explicatia este ca o instabilitate politica ar duce Romania la fundul esecului, insa o politica ezitanta si paguboasa a Guvernului ar mentine starea de tensiune sociala si de incertitudine cu privire la destinul societatii romanesti.

Greve, greve, si nu prea

Liderii sindicali, atacati de Traian Basescu, confruntati cu incapacitatea de a rezolva problemele celor pe care ii reprezinta si pe alocuri cu scaderea credibilitatii, au intrat in vrie. Pe de o parte se razboiesc cu puterea, pe de alta parta se ataca reciproc. Cu alte cuvinte, scad sansele ca sindicatele sa joace un rol fundamental in sanctionarea guvernului. Grevele pe care le-au facut pana acum nu si-au atins obiectivul propus. Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, iar sindicatele vor ramane fara obiectul muncii.

Daca masurile de austeritate se vor pune in aplicare sindicatele se vor confrunta, probabil, cu furia membrilor. Ce rost ar mai avea ca un profesor sa cotizeze o suma de bani pentru o organizatie care nu este in stare sa-i apere interesele? Miza liderilor sindicali este dubla. In primul rand, daca nu vor reusi sa amelioreze masurile de austeritate asumate de Guvern vor esua in fata membrilor ca organizatie reprezentativa pentru apararea intereselor. In al doilea rand, liderii sindicali se vor confrunta cu decredibilizarea. In final, puterea va iesi mai putin mototolita din lupta cu sindicatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#greva generala Romania, #PSD PNL atac PDL, #Monica Macovei PDL fura , #PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Se scriu dupa cum se vede sute de articole menite sa demonstreze cat de ticalos e PDL . Care sa incite la violenta , care sa instige .
Poza andrap
andrap
rank 5
Si de ce ar fi declaratia Monicai Macovei mai surprinzatoare