Monica Macovei: Fostii colaboratori ai Securitatii nu pot construi o democratie

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 22:34
4102 citiri
Monica Macovei: Fostii colaboratori ai Securitatii nu pot construi o democratie
Foto: Blogspot

Dosarele fostilor colaboratori trebuie deschise complet si puse sub control independent, in caz contrar sistemul ramane otravit pentru ca fostii colaboratori nu sunt oamenii care sa construiasca o democratie, a declarat Monica Macovei.

New York Times publica joi un articol referitor la scandalul iscat saptamana trecuta la Berlin privind trecutul de colaboratori ai STASI al unor parlamentari ai partidului Die Linke, succesorul Partidului Comunist in Germania.

"Existenta dosarelor privind colaborarea cu politia secreta nu alimenteaza numai dezbaterea publica din Germania, ci si din Europa de Est. Chiar si unii care s-au opus comunistilor spun ca deschiderea unor astfel de dosare ar pata clasa politica intrucat ar putea fi santajati in scopuri politice. Altii spun ca politica nu isi va reveni niciodata din starea de otravire daca aceste dosare sunt tinute secrete", scrie NY Times (NYT) si o ofera pe Monica Macovei drept exponent al celei de a doua pozitii.

"Daca nu deschidem complet dosarele si nu le punem sub un control independent, atunci sistemul va ramane otravit. Fostii colaboratori nu sunt oamenii care sa construiasca o democratie", spune Monica Macovei, fostul ministru de justitie al Romaniei, despre care NYT face precizarea ca "a luptat impotriva coruptiei si a influentei perpetue a Securitatii".

NYT mai atrage atentia ca dosarele fostei Securitati au fost deschise in Romania abia in 2005, la 15 ani dupa cele din Germania sau Cehia. In plus, se precizeaza in articol, ca numai cateva dintre cele doua milioane de doasare au ajuns in justitie pentru ca partidele politice decid ce cazuri trebuie urmarite. Chiar si atunci, judecatorii nu sunt intotdeauna impartiali, scrie ziarul.

"Exista atatea retele in care oamenii se protejeaza sau se santajeaza reciproc. De aceea nu pot spune ca 'ceea ce e de ajuns e de ajuns' cand vine vorba de inchiderea dosarelor", spune Monica Macovei.

Cotidianul american atrage atentia ca Macovei "in ciuda - sau poate ca tocmai din cauza - angajamentului ei pentru deschidere, a fost remaniata din functia de ministru la numai cateva saptamani dupa ce Romania a intrat in UE, iar acum este parlamentar european".

In articol se mai arata ca nici situatia din tara vecina Romaniei, Bulgaria, nu este mai buna. Acolo, guvernele care au urmat dupa 1989 "au facut putine pentru a impiedica fostii colaboratori sau agenti ai politiei secrete de a detine inalte functii guvernamentale".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Monica Macovei construire democratie, #interviu New York Times , #stiri Monica Macovei
Comentarii
Poza Memnon
Memnon
rank 5
Dar fostii procurori comunisti, ca Monica Macovei, anchetatoare constiincioasa la Magurele a protestatarilor din Piata Universitatii.
Poza UN_TARANIST
UN_TARANIST
rank 5
VORBESTI NUMAI IN DODII CUCOANA MACOVEI, TE INTERESEAZA PE TINE DESCHIDEREA "DOSARELOR" TOT ASA CUM MA INTERESEAZA PE MINE SA AFLU CAND S-A DESCOPERIT PADUCHELE?!