Monica Macovei implineste 51 de ani

Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:04
2033 citiri
Monica Macovei implineste 51 de ani

Monica Luisa Macovei (nascuta Gherghescu) s-a nascut la data de 4 februarie 1959 in orasul Bucuresti. Tatal ei, Vasile Gherghescu, era originar din Giurgiu, fiind de profesie jurist. A studiat la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (1978-1982), absolvind-o cu diploma de merit.

Monica Macovei a lucrat ca procuror intre anii 1983-1997. Dupa absolvirea facultatii, a fost repartizata ca procuror in cadrul Procuraturii Locale Giurgiu. La scurt timp dupa definitivat, s-a transferat ca procuror la Procuratura Sectorului 1 din Bucuresti, unde a activat pana la inceputul anului 1990. In aceasta perioada, ea a instrumentat dosare din domeniul transporturilor.

In anul 1990, a fost numita in functia de sef al Biroului de supraveghere cercetari penale din cadrul Procuraturii Municipiului Bucuresti, fiind promovata in anul 1993 in cadrul Parchetului General, la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie.

S-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007.

Desi nu facea parte din Partidul Democrat a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, ca independent.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tarciceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In iunie 2009, a candidat la un loc de europarlamentar din partea PD-L (fostul PD) si a reusit sa intre in PE.

In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

Monica Macovei este divortata si are un copil. Fostul ei sot, Valentin Macovei, este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Monica Macovei zi nastere, #Monica Macovei biografie, #Monica Luiza Macovei , #stiri Monica Macovei
Comentarii