Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Portret autentic al lui Mozart, descoperit la Londra

Sambata, 15 Martie 2008, ora 14:00
3170 citiri
Portret autentic al lui Mozart, descoperit la Londra

Un portret al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart a fost autentificat de un expert al King's College din Londra si este considerat cea mai importanta descoperire a unei imagini a artistului de la moartea sa din 1791, anunta AFP.

Portetul in ulei pe panza masoara 35/48 cm si il infatiseaza pe Mozart din profil, imbracat intr-o haina rosie, ce corespunde aproape cu exactitate celei pe care compozitorul o descrie intr-o scrisoare catre tatal sau, in septembrie 1782.

Tabloul a fost "fara indoiala" realizat inainte de 1783 de pictorul Joseph Hickel, de la curtea imperiala a Austriei, si este estimat la cateva milioane de dolari.

"Putem spune ca este vorba despre cel mai important portret al lui Mozart descoperit vreodata de la moartea compozitorului din 1791, si al patrulea portret al sau autentificat", a declarat profesorul Cliff Eisen intr-un comunicat al King's College.

Expertul a precizat si ca portretul il prezinta pe compozitor in "anii vienezi, epoca celor mai mari succese profesionale si a celor mai mari compozitii ale sale".

"In masura in care nu exista decat putine imagini autentificate ale lui Mozart in ultimii zece ani ai vietii sale, aceasta descoperire este importanta", a spus si profesorul Simon Keefe de la universitatea din

Sheffield.

Necunoscut timp de peste 200 de ani, tabloul a fost cumparat de un colectionar american in 2005, iar inainte a apartinut mostenitorilor lui Johann Lorenz Hagenauer, un prieten al tatalui lui Mozart.

Potrivit lui Keefe, tabloul "ar trebui sa fie alaturat celorlalte doua portrete celebre ale lui Mozart adult - un tablou neterminat al cumnatului lui Mozart, Joseph Lange, si un altul, postum, de Barbara Kraft".

Nascut in 1756, Wolfgang Amadeus Mozart s-a mutat la Viena in 1781, unde a murit zece ani mai tarziu, la varsta de 35 de ani, si unde a compus cele mai multe dintre capodoperele sale.

Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#portret, #autentic, #Mozart, #descoperit, #Londra , #compozitor