Isarescu: "Daca suntem in UE trebuie sa traim ca in UE", doar un slogan populist

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 22:20
3516 citiri
Isarescu: "Daca suntem in UE trebuie sa traim ca in UE", doar un slogan populist
Foto: Reuters

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a atras din nou atentia asupra populismului din discursul public si a subliniat ca nivelul de trai nu depinde de legile date in Parlament, ci de productivitate. El a amintit, in acest context, de discursurile care spuneau ca romanii vor trai mai bine imediat ce vor adera la UE.

"Imediat dupa admitere, a aparut sloganul ca "daca suntem in UE trebuie sa traim ca in UE". Asta depinde de productivitate, dar un slogan populist prinde mult mai bine. Toata lumea vrea sa traiasca mai bine. Eu am mers in Parlament si am spus ca daca nivelul de trai poate sa fie determinat de o lege, spuneti-mi mie tara in care nu se poate trai bine. Nu se poate ca Parlamentul sa dea o lege care sa duca la cresterea nivelului de trai", a declarat Isarescu la TVR 2.

Guvernatorul BNR a explicat si declaratiile pe care le-a facut recent in legatura cu bunele intentii din discursurile politicienilor si "drumul spre iad", precizand ca rolul Bancii Nationale este sa le aduca aminte romanilor care este realitatea. El a transmis si ca nu ne putem astepta la certitudini cand vine vorba de economia de piata, ci doar de probabilitati.

"Nu e vorba de a critica. Discursul public care promite si care omite lucrurile serioase din economie a fost tinta unei critici. Cred ca e rolul acestei institutii este sa readuca aminte societatii ca sunt niste limite financiare in care traim. Aceste limite financiare izbesc foarte tare", a mai spus Mugur Isarescu.

"Tanarul trebuie sa fie educat ca previziunile au o anumita probabilitate intr-o economie de piata. Sa lucreze cu probabilitati, nu cu verdicte, cu certitudini", a adaugat oficialul BNR.

Mugur Isarescu declara recent ca politicul este un factor de risc pentru economia romaneasca si populismul care domina discursurile alesilor "este exact drumul spre Iad".

"Nu este suficient sa ai intentii bune si sa vorbesti bine la televizor. Capcana populismului ne pandeste si este aproape dominanta in discursul public de astazi si este exact drumul spre Iad (...) Riscul de a confunda dorinta cu putinta a facut deja foarte mult rau Romaniei. Riscul ne pandeste pentru ca alegerile se apropie si tentatia de a promite mai mult decat poate acorda economia este mare", a spus el intr-o conferinta.

Isarescu a mai spus atunci si ca romanii traiesc cu iluzia unei cresteri economice prin deprecierea cursului si sustinerea exporturilor. "Peste tot in lume exista solutii din acestea, iluzorii. Nu vrem sa facem o confuzie intre ceea ce se poate si ceea ce se doreste", a completat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Isarescu populism, #Isarescu discurs populist, #Isarescu iesire criza economica , #criza
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"Capcana populismului ne pandeste si este aproape dominanta in discursul public de astazi "
Poza bum
bum
rank 5
eeeeeeehhhhhheeeeeeeee , cate nu trebuie ? toti stim ce trebuie , dar sunt unii ancorati in politica de 20 de ani care fac invers de cum trebuie ; cechieru-i la Bruxel , inainte era tinut de Moscova ( datoriile sunt la FMI ) si in mijloc e poporul roman