Isarescu: Exista sase motive pentru care Romania nu va fi afectata de criza

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 16:07
3129 citiri
Isarescu: Exista sase motive pentru care Romania nu va fi afectata de criza

Sistemul bancar romanesc este bine dezvoltat, motiv pentru care criza financiara de pe pietele internationale nu ne va afecta in mod direct, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in fata Parlamentului.

In urma cu o luna, tot acesta a sustinut ca bancile romanesti desfasoara activitati primitive, sintagma evitata de data aceasta in fata parlamentarilor, desi contextul a fos acelasi.

Considerand ca evolutiile bursiere nu sunt de natura sa ne ingrijoreze, seful BNR si-a axat discursul pe marginea soliditatii sistemului bancar, prin intermediul caruia se acorda peste 90% din credite.

In fata Parlamentului, Isarescu a enumerat sase motive pentru care sistemul bancar autohton nu va fi afectat in mod direct de criza financiara.

In primul rand, sistemul bancar a fost ferit de produsele financiare extrem de sofisticate (derivative), calificate ulterior drept "toxice".

In acelasi timp, acesta a exclus posibilitatea unui efect de domino, prin care problemele financiare de pe pietele occidentale sa se propage catre bancile comerciale din Romania prin intermediul bancilor mama.

"Doar in cazul celor doua filiale (n.r. ING Bank si Garanti Bank) exista o legatura directa cu bancile mama. Toate celelalte banci din Romania sunt independente de bancile mama", a subliniat Isarescu.

Acesta si-a continuat discursul mentionand ca, la solicitarea BNR, toate bancile din Romania si-au intocmit un plan de urgenta.

"Acestea ar trebui sa se activeze daca anumiti indicatori se deterioreaza. Niciun plan nu a intrat in vigoare pana acum, semn ca bancile sunt departe de a avea probleme", a mai precizat guvernatorul BNR.

Seful Bancii Centrale a reamintit in fata Parlamentului ca lichiditatea din sistemul bancar este super-abundenta si ca bancile comerciale sunt foarte bine capitalizate.

Nu in ultimul rand, Isarescu le-a reamintit alesilor ca indemnurile repetate ale BNR catre bancile comerciale de a avea "drept stindard" prudenta si nu cota de piata isi fac simtite efectele acum.

"Nu toate bancile ne-au ascultat. Acestea sunt primele care se plang acum ca respira mai greu", a incheiat Isarescu.

Acesta a atras atentia parlamentarilor ca deciziile politice sunt singurele care pot amplifica efectele indirecte, caz in care economia Romaniei ar putea intampina probleme.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Mugur Isarescu, #Parlament, #discurs , #criza