Isarescu si Basescu, despre deficitul bugetar si fondurile europene

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 13:54
2024 citiri
Isarescu si Basescu, despre deficitul bugetar si fondurile europene

In Romania, nici institutiile de specialitate si nici cetatenii nu inteleg notiunea de "deficit bugetar structural", iar argumentul ca in urma cu doi ani, inainte de inceperea crizei, am fi avut bani nu este unul real, sustine guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Nu este usor sa iesi dintr-o politica prociclica. La noi, politica economica, mai ales fiscala si salariala, a fost puternic prociclica in anii dinaintea crizei. Am tras gloantele supraincalzind economia. Mai avem o problema majora, care nu este a BNR, ci una de credibilitate.

Nu se intelege ce este acela un deficit bugetar structural. Cuvintele trec asa, in goana calului, pe langa ureche. Deficitul structural inainte de criza s-a apropiat de 10%. La doi ani de la declansarea crizei, sa invocam argumentul 'aveam bani atunci cand s-au facut majorarile' arata ca nu intelgem prin ce am trecut si ce problema avem", a precizat, joi, seful BNR, in cadrul conferintei "Bursa de Valori Bucuresti - 15 ani de Bursa moderna".

Guvernatorul Bancii Centrale considera ca, daca marim deficitul in ideea ca iesim din criza, nu facem, de fapt, decat sa o adancim.

"Exista solutia unor politici prociclice, dar asta daca ai instrumente. Trebuie sa inteleaga lumea unde suntem. Daca noi marim deficitul bugetar in ideea ca astfel iesim din criza, noi ne adancim in criza si tot surplusul bugetar se va duce la plata dobanzilor si a diferentelor de curs. Abia asteapta bancile sa citeasca un esec major", a precizat Isarescu.

Absorbtia fondurilor UE, o chestiune de vointa

Conform guvernatorului BNR, banii comunitari sunt solutia anticiclica si trebuie sa vedem ce este de facut pentru a-i utiliza.

"Avem un singur instrument pe care il putem folosi: banii europeni, pentru ca ei nu intra in deficit. Am auzit de atatea ori in ultimele trei luni ca trebuie sa folosim bani europeni incat sunt si eu ingrijorat. Absorbia fondurilor este o chestie de vointa, nu la nivelul unui birocrat sau altul, ci la nivelul unei tari. Tot venim cu solutii din acestea care sunt false si nu ne scot din criza", a sugerat Mugur Isarescu.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a precizat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca problema legata de fondurile europene este una majora, din cauza faptului ca nu s-au facut in timp util unitati de management pentru acesti bani.

"Aici sunt greseli si daca zic ani nu vizez niciun partid. Romania a intrat in UE in 2007. Si in 2007, si in 2008 am cerut Guvernului accelerarea proceselor de pregatire a absorbtiei banilor europeni. La 1 ianuarie 2009 nu exista nicio unitate de management pe cele sapte programe operationale. In noiembrie 2009, s-a reusit autoritizarea acestor unitati in ministere. Avem o pierdere de 2 ani pe care ne-am asumat-o", a completat seful statului.

Potrivit presedintelui, in acest an, o mare problema este legata de constructia de autostrazi, iar Romania trebuie sa profite de banii europeni pentru infrastructura.

"Se vor lansa licitatii pentru constructia de autostrazi. In doua luni s-a obtinut avizul pentru cinci proiecte. Vreau sa cred ca lucrarile vor fi atribuite pana in ianurie-martie, ca lucrarile sa poata incepe.

Daca auziti un politician care zice ca nu poate lucra pentru ca nu are bani in buget, dumneavoastra, ziaristilor, sa le ziceti "minti!", pentru ca se dau avansuri de 10-30%, in functie de lucrare. Povestea 'nu mi-a dat bugetul bani' nu este una reala", a conchis Traian Basescu.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#deficit Romania, #probleme criza deficit, #isarescu deficit , #criza