Isarescu: Suntem incoerenti daca vorbim de scaderea TVA ca masura de iesire din criza

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 20:01
2169 citiri
Isarescu: Suntem incoerenti daca vorbim de scaderea TVA ca masura de iesire din criza
Foto: Reuters

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca incoerenta politicilor economice si a mesajului transmis in exterior a facut ca Romania sa aiba o prima de risc, reflectata in CDS (costul de asigurare la restructurare/default), este cu 300 de puncte de baza peste cel al tarilor europene performante.

"CDS in Romania reflecta o coerenta scazuta, ca sa nu zic altfel, daca nu in politici, macar in mesajul pe care-l transmitem in exterior. Platim cu totii si cautam vinovati in alte locuri decat ar trebui (..) Cum putem sa vorbim de coerenta daca discursul public vorbeste acum de reducerea TVA ca o solutie de iesire din criza. Suntem total incoerenti daca dupa trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isarescu la un seminar, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a afirmat ca majorarea TVA a obligat banca centrala sa intrerupa programul de reducere a dobanzii, dar era necesara pentru a micsora deficitul bugetar.

"Prin forta lucrurilor, tara asta a trebuit sa majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a interupt noua, BNR, un intreg ciclu de reducere a dobanzii si nu este o chestie de joaca, sa ai o anumita tinuta in politica monetara si sa fii intrerupt brutal, si chiar sa existe riscul intoarcerii", a adaugat Isarescu.

El a mai spus si ca factorul esential in diferentierea statelor democratice este coerenta politicilor publice, a politicilor economice si financiare, iar tarile care dovedesc coerenta si maturitate se vor dezvolta.

Mugur Isarescu a adaugat ca politicile dezvoltate in 2009 si 2010 sunt coerente, desi nu par, iar ajustarea este resimtita mai grav de populatie.

"Nu mai avem economie planificata, asa ca ajustarea odata plecata este greu de tinut. Cred ca ajustarea este putin cam tare. Scaderea nivelului de trai nu ar trebui sa duca la populism, pentru ca s-a vazut ce a facut populismul in 2007 -2008", a incheiat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Isarescu reducere TVA, #Isarescu risc tara, #Isarescu incoerenta Romania , #criza