Sa "crizuim" despre coruptie si clintelism! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:52
6700 citiri
Sa "crizuim" despre coruptie si clintelism! (Opinii)
Foto: toonpool.com

Am o veste pentru cei care se comporta ca traitori pe insula autista Romania: toata Europa e in criza si se indreapta spre o noua recesiune. Si nu numai Europa.

Recent o stire "ingalbenea" ecranele televiziunilor serioase din intrega lume: pentru pima data dupa 30 de ani Japonia a inregistrat deficit comercial. Sincer, ati auzit-o macar mentionata, daca nu si comentata, pe la vreo televiziune de stiri care face breaking news la fiecare 10 oameni adunati in Piata Universitatii? Asadar nu criza e specificul nostru, ci "crizuirea", vorba lui Mugur Isarescu.

Si tocmai pentru ca intreaga UE are mari probleme, liderii europeni isi bat de luni intregi capul, isi racesc gura si isi pierd noptile in incercarea de a pune cap la cap, intr-o forma cat mai larg acceptabila, viitorul tratat european. In linii foarte mari, el contine doua paliere principale: pe de-o parte impune statelor o disciplina fiscala drastica, sub sanctiuni fara precedent, pentru a impiedica revenirea letalei prosperitati pe datorie, pe de alta parte da o alta cheie pentru prosperitate si anume crearea de locuri de munca.

Primul palier seamana foarte tare cu regulile impuse de FMI pentru acordarea de imprumuturi si acesta este motivul pentru care Romania este mai avansata in aplicarea lui decat multe alte partenere europene. Actuala putere nu are meritul de a fi decis aceste masuri, pentru ca decizia a fost luata, de facto, de FMI, dar are meritul de a fi respectat decizia Fondului. Si acest merit trebuie sa-i fie recunoscut lui Emil Boc, pentru ca e probabil singurul.

In privinta celui de-al doilea palier suntem insa la coada, chiar dincolo de ea. Actualul guvern s-a blocat practic in austeritate, spre deosebire de UE care incearca sa o foloseasca ca pe un fundament pentru o viitoare prosperitate. Daca meritul guvernului este ca a luat masurile de austeritate, imensa lui culpa este ca ca nu a facut nimic petnru stimularea crearii locurilor de munca.

Am trait ani de zile cu obsesia ca numai capitalul strain poate aduce aceste noi slujbe, asa ca intreg efortul s-a concentrat in atragerea marilor investitori. Nimeni nu zicea sa-i alungam, Doamne fereste!, dar un dram de realism ar fi trebuit sa dicteze ca din acelasi motiv pentru care vin, vor si pleca mai departe pe masura ce nivelul de trai si lefurile vor creste in Romania. Multinationalele sunt pasari calatoare care-si aseaza cuibul acolo unde costurile cu forta de munca sunt mai mici. Nokia asa cum a venit din Germania, asa a plecat mai departe catre est.

Dar macar aceasa vanatoare de investitori straini sa fi fost una serioasa. Degeaba le promiti marea cu sarea si, eventual, le oferi niste facilitati fiscale si de infrastructura, cand pe partea cealalta ii ingropi in coruptie. Sa nu uitam ca dosarul monstru Apostu a pornit de la reprezentantul unei mare investitor francez caruia primarul Clujului i-a cerut mita. In plus, cine investeste cu inima deschisa intr-o tara cu o legislatie fiscala la fel de stabila ca nisipurile miscatoare.

In acelasi timp, guvernul a ignorat aproape cu desavarsire o alta sursa importanta, poate cea mai importanta si sigura, de locuri de munca: capitalul autohton. Greu de imaginat vreo masura care sa nu fi fost luata impotriva acestuia. Firmele romanesti infrunta un cost urias al fortei de munca, o birocratie monstruoasa si adesea stupida, inabilitatea fiscala, dar mai ales infrunta coruptia si clientelismul.

Coruptia cohortelor de inspectori de la zeci de institutii, mai mult sau mai putin utile, de control, care sigur vor gasi o prostioara in neregula si care sa sa lase fie cu amenda, fie cu spaga. Coruptia celor care au pe mana fondurile publice pe care le impart strict pe criterii clientelare si/sau de comision. Cine nu cotizeaza undeva, intr-un buzunar, intr-o pusculita de partid, nu supravietuieste.

Ei bine, iata ca acum descoperim cu stupoare ca de la investitorii straini nu e mare lucru de asteptat. Chiar UE se straduieste sa gaseasca solutii de impiedicare a migratiei galopante a acestora in afara spatiului european. Si ne intoarcem ochii catre Cenusareasa autohtona. E o descoperire benefica, dar cat timp coruptia si clientelismul vor ramane la aceleasi cote teribile, nu cred ca Cenusareasa are vreo sansa sa iasa din zdrente, adica sa se dezvolte si sa genereze locuri de munca.

Asa ca daca tot vrem sa crizuim 24 din 24, 7 din 7, mai bine despre ele crizui. Caci indiferent ce tratate europene am semna, cat timp coruptia si clietelismul vor ramane la nivel de politica de stat, tot de austeritatea impusa populatiei vom depinde.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#criza financiara romania, #coruptie Romania, #coruptie clientelism , #criza