Ajunge euro 5 lei sau coboara sub 4?

Vineri, 15 Mai 2009, ora 12:31
4120 citiri
Ajunge euro 5 lei sau coboara sub 4?

BNR a intervenit in piata pentru a sprijini cursul de schimb, deoarece golul de finantare avut de Romania ar fi putut accentua deprecierea leului, daca acesta ar fi fost lasat sa fluctueze in functie de evolutiile pietei, a precizat, joi, guvernatorul Mugur Isarescu.

"Acele rapoarte (care prezentau un gol de finantare foarte mare pentru Romania n.r.) nu erau chiar deplasate. Noi, ca banca centrala, avem cu siguranta datoria de a apara leul, dar, pe un gol de finantare, o oferta si o cerere de valuta care nu este acoperita, pot duce cursul oriunde. Cum sa lasam cursul sa il duca piata cand ai gol de finantare? In momentul in care incepea degringolada, nimeni nu mai stia unde se mai opreste", a declarat guvernatorul BNR, citat de The Money Channel.

Precizarile au fost facute la doar o zi dupa discursul din Parlamentul Romaniei in care premierul Emil Boc a pus stabilitatea monedei nationale pe seama masurilor coerente de politica economica adoptate de Cabinetul pe care il conduce.

"Au aparut primele semne concrete ca economia romaneasca a incetat declinul rapid, s-a stabilizat si inregistreaza in unele sectoare valori pozitive. Situatia nu este inca rezolvata, dar actiunile guvernului incep sa isi arate eficienta. O sa va ofer un exemplu prin care putem arata ca exista semne pozitive ca lucrurile incep sa se schimbe in bine: stabilitatea cursului de schimb.

Incepand cu data de 20 martie 2009 moneda nationala a inregistrat o apreciere continua, ajungand la 4,15 in 11 mai de la 4,20 euro in 20 martie. Asta inseamna ca valoarea leului a inceput sa creasca usor, marcand aceasta tendinta de stabilizare", declara miercuri Emil Boc in plenul Parlamentului.

Chiar daca si-a arogat merite necuvenite, prin discursul sau rostit in fata deputatilor si senatorilor, reuniti pentru a vota motiunea "Marea pacaleala PDL-PSD", initiata de PNL, Emil Boc nu l-a contrazis in totalitate pe Mugur Isarescu.

Premierul a recunoscut voalat ca, fara cele 13 miliarde de euro imprumutate de la FMI, cursul de schimb ar fi fost imposibil de stabilizat.

"In fapt, esenta acordului de imprumut cu FMI a fost tocmai stabilitatea cursului leu - euro si deblocarea creditarii in economia romaneasca", a mai precizat primul-ministru in Parlament.

Boc nu a pomenit nimic despre valoarea la care ar fi putut ajunge moneda unica in situatia in care BNR nu ar fi avut suficiente fonduri la dispozitie pentru a interveni in piata. O cifra a fost totusi inaintata de guvernatorul BNR, care a vorbit despre o ipotetica depreciere a cursului de pana la 5 lei pentru un euro.

"Cu un gol de finantare care nu e acoperit, cursul de schimb se poate duce oriunde. Se poate duce si la peste 5 lei/euro", a mai declarat, joi, Mugur Isarescu.

Potrivit sefului BNR, in contextual actual in care banca centrala are 13 miliarde de euro la dispozitie pentru intarirea rezervei valutare, orice prognoza de curs de 5 lei/euro ar fi total nefundamentata.

Analistii chestionati de Ziare.com intrevad in perioada urmatoare o apreciere usoara a monedei nationale, pana spre o valoare a cursului de 4,1 lei/euro.

"Dat fiind caracterul extrem de volatil al proceselor economice pentru anul in curs, noi am avut in vedere ca paritatea EUR/RON va putea atinge si nivele aflate in proximitatea pragului de 4,0 spre sfarsitul anului. In linie cu cele mentionate mai sus, estimarea noastra pentru cursului EUR/RON la finalul primului semestru ramane neschimbata: 4.1", ne-a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD - Groupe Societe Generale.

L.H.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#curs valutar, #Mugur Isarescu, #Emil Boc, #apreciere leu, #stabilitate curs valutar, #Florian Libocor , #Guvernator BNR