Averea lui Mugur Isarescu, verificata de ANI

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 10:13
8087 citiri
Averea lui Mugur Isarescu, verificata de ANI
Foto: Hepta.ro

Averea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este verificata de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

"Este doar o verificare pornita de la o sesizare", a explicat purtatorul de cuvant al institutiei, Dan Suciu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

ANI a fost sesizata in data de 18 februarie de catre Asociatia Parakletos, un ONG care militeaza pentru drepturile consumatorilor, care a cerut sa se stabileasca daca exista "vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese intre calitatea domnului Mugur Isarescu de debitorul al bancii Volksbank si aceea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei", arata Economica.net.

"Nu e prima data cand se intampla acest lucru si cred ca vom avea foarte repede o solutie si situatia se va clarifica.

Pot sa va reamintesc ca in cazul creditului despre care se vorbea, acesta a fost luat la un moment dat si inchis, stiu ca declaratiile guvernatorului au fost confuze la un moment dat, dar sper ca s-au lamurit intre timp", a explicat Suciu, care a mai spus ca imprumutul respectiv este mentionat in declaratiile de avere ale lui Mugur Isarescu.

Sursa: Facebook/Asociatia Parakletos

Guvernatorul BNR a declarat ca nu a avut niciodata un credit de la Volksbank, insa acest imprumut a fost mentionat in declaratia de avere din 2007.

"Toate declaratiile de avere sunt publicate pe site-ul BNR, pot fi citite si urmarite", a mai spus Dan Suciu.

Isarescu sustine ca nu a avut credit la Volksbank. In declaratia de avere scrie altceva

In declaratia de avere din noiembrie 2007, Isarescu mentioneaza ca a contractat un credit de la Volskbank Romania in 2006, cu scadenta in 2016, soldul fiind de 698.617 lei.

Insa, in urmatorii doi ani, numele creditorului nu mai apare, dar imprumutul este in continuare prezent, cu un sold redus. In 2010, creditul nu mai este mentionat deloc, acesta fiind achitat anticipat.

In conferinta de presa din 4 februarie 2015, Isarescu a precizat ca nu a avut niciodata un credit la Volksbank Romania.

Isarescu: Volksbank, o banca cu probleme, vanduta cu discount

"Nu am luat niciodata un credit de la Volksbank, am avut un singur credit la UniCredit, prin 2011", a spus guvernatorul BNR.

Info: Afirmatia guvernatorului este la minutul 21

La o zi dupa declaratia lui Isarescu, consilierul sau, Adrian Vasilescu, a venit cu explicatii.

"Imprumutul a fost luat in 2006 de la Volksbank, intr-adevar, dar in 2007 si-a mutat creditul de la Volksbank la alta banca printr-un proces de refinantare. I-a ramas in cap nu banca de unde a luat creditul, ci banca unde a platit. Sunt zece ani de atunci, e normal sa uite", a spus atunci Adrian Vasilescu.

"Oamenii incepeau sa se orienteze dupa aceste declaratii de avere, de aici a fost decizia luata, in intelegere cu ANI, ca sa nu mai apara bancile unde au conturi cei de la Banca Nationala", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

In aceste conditii, Asociatia Parakletos, condusa de avocatul Gheorghe Piperea, a cerut ANI sa verifice o eventuala stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese in care s-ar afla Mugur Isarescu si sa comunice daca a existat o derogare pentru personalul BNR in privinta declaratiilor de avere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#avere Isarescu verificata ANI , #Guvernator BNR