Isarescu: Suntem cu arma la picior, gata de interventie in cazul unei crize

Luni, 08 August 2011, ora 11:32
3759 citiri
Isarescu: Suntem cu arma la picior, gata de interventie in cazul unei crize
Foto: Money Channel

Romania este pregatita sa faca fata unei eventuale noi crize pe plan international, datorita programului cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Este un program foarte bun. Acum se intelege mai bine ca a fost o ancora buna, pentru ca a atacat chestiuni care acum devin clare pentru toate tarile", a comentat Mugur Isarescu, luni, in cadrul unei conferinte in care a prezentat raportul despre inflatie.

Potrivit spuselor sale, decizia recenta a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, de scadere a ratingului Statelor Unite cu o treapta, la AA+, arata faptul ca si SUA trebuie sa se ajusteze.

"Cand ai datorii mari, pana la urma trebuie sa iei masurile de ajustare. Romania le-a luat. Cu datele actuale, noi nu vedem masuri suplimentare. Dar, trebuie sa fim, de regula, si acum cu atat mai mult, prudenti, pentru ca avem o economie deschisa la miscari de capitaluri, la fenomene de incertitudine, contagiune", a precizat Isarescu.

"Publicului putem sa-i spunem ca suntem si pregatiti si cu arma la picior si gata de interventie, avem planificate si intrumentele si planul juridic de interventie. Dar nu este cazul sa intram in detalii. Populatia ar deveni agitata inutil. Va spunem doar ca, daca lucrurile se vor intampla, avem ce sa facem", a adaugat seful BNR.

El a explicat faptul ca efectele negative de contagiune din cauza problemelor din strainatate sunt, deocamdata, compensate printr-o evolutie economica pozitiva in Romania, mai ales in industrie, care a ajuns aproape de nivelul dinainte de recesiune.

De asemenea, cursul de schimb valutar joaca un rol important, guvernatorul bancii centrale cerand chiar presei sa nu mai relateze despre fluctuatiile de 2 - 3 procente. "Noi dam acest sfat romanilor: sa nu prea bagati in seama miscari de 2 - 3 la suta a cursului. Cursul este si un stabilizator automat al economiei. Lasati-l putin sa se plimbe in miscari de nimeni stiute, pentru ca, in felul asta, echilibreaza lucrurile. Cand ai iesiri de capital, ceva trebuie sa se miste, altfel este ca o oala sub presiune. Nici nu e cazul sa faceti stiri. Cursul sta pe unde trebuie", a precizat Isarescu.

Rata inflatiei arata mai bine pentru sfarsitul anului

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza pentru rata inflatiei pentru sfarsitul acestui an, de la 5,1 la suta la 4,6 la suta.

Potrivit guvernatorului BNR, motivul unei prognoze mai optimiste are la baza o scadere a preturilor la legume si fructe.

"Modificarea vine de la evolutia preturilor volatile. Ele ne-au facut, in prima jumatate a anului, sa ne ducem cu prognoza destul de in sus. La inceputul anului, datele nu ne aratau o inrautatire, vedeam chiar incadrarea in tinta. Din cauza pretului energiei, pretului titeiului, preturilor la produsele agroalimentare, in special a legumelor, prognozele s-au deteriorat", a spus guvernatorul BNR.

De asemenea, pentru 2012, banca centrala estimeaza o scadere a inflatiei de la 3,6 la suta la 3,5 procente.

Pentru perioada urmatoare, Isarescu estimeaza o cadere a ratei inflatiei, spre 5 la suta sau chiar sub acest nivel. "Depinde de cum vor evolua preturile produselor agroalimentare. Pana spre sfarsitul anului, vedem o relativa stagnare si intrarea ratei inflatiei in intervalul nostru de variatie, in jurul tintei", a precizat el.

De altfel, potrivit guvernatorului BNR, un an agricol bun in Romania inseamna un plus de 1 miliard de euro, adica aproximativ 1 la suta din produsul intern brut.

"De fiecare data, va spunem cum se vad lucrurile in momentul respectiv. Nu suntem schimbatori, dar ne actualizam datele in functie de cum evolueaza lucrurile. Acum, situatia este cu totul alta. Suntem la revenirea preturilor la produsele agroalimentare la ceea ce erau in toamna anului trecut. Daca ele vor continua sa scada, lucrurile vor arata chiar mai bine. Dar nu sarim intr-un picior. Asa cum scad, asa pot sa si creasca. Toamna se numara bobocii, nu suntem inca in toamna. Trebuie sa mai treaca cateva luni ca sa constatam ca aceste scaderi de preturi se stabilizeaza", a precizat seful bancii centrale.

Ce a cerut BNR bancilor cu multe credite in franci elvetieni?

Guvernatorul bancii centrale a comentat si la adresa eventualelor probleme care ar putea aparea din cauza aprecierii semnificative a francului elvetian in raport cu moneda nationala.

O situatia similara a avut loc si in Ungaria, unde portofoliul de credite in aceasta moneda este mult mai mare. "Acolo nu s-a produs decat o usurare temporara, s-a facut un fel de esalonare. S-a stabilit un curs limita si plusul de plata se aduna intr-un cont si se va plati peste 2, 3 ani. Personal, cred ca abordarea trebuie sa fie individuala. Poate unei persoane ii convine, sugrumat de povara platilor, sa continue un serviciu al datoriei normal, suportabil. A usura povara datoriei, de obicei, este falsa", a explicat Isarescu.

El a adaugat ca riscurile, in cazul Romaniei, sunt rezonabile, iar celor 2 - 3 banci, care au oferit mai multe credite in franci elvetieni, li s-a cerut sa provizioneze aceste riscuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#rata inflatie 2011, #Mugur Isarescu , #Guvernator BNR