BNR anunta cu cat vor creste preturile in 2014. Noile taxe, suportate de producatori

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:51
2516 citiri
BNR anunta cu cat vor creste preturile in 2014. Noile taxe, suportate de producatori

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat, joi, care sunt noile prognoze pentru inflatie pentru finalul anului 2013 si 2014. In plus, el considera ca noile taxe anuntate de guvernanti vor fi suportate de producatori, nu de populatie.

Astfel, prognoza pentru inflatie a fost schimbata de la 3,1% la 1,8% pentru anul in curs, iar cea pentru finalul anului 2014, de la 3,1% la 3%.

Ajustarea a fost anuntata dupa ce in septembrie, fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,6%, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.

In prima parte a lunii august, Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%.

Isarescu sustine ca majorarile de taxe si noile biruri vor fi suportate de producatori

In cadrul conferintei de presa care a avut ca tema inflatia, Mugur Isarescu a vorbit si despre planul Guvernului de a impune o noua taxa pe carburanti, marirea accizei la benzina si motorina, dar si despre impozitele pe cladiri speciale, care vizeaza producatorii de energie.

"La majorarea accizelor pentru diferite categorii de produse, balanta riscurilor este categoric in sus. Contributia efectiva nu putem sa o calculam, pentru ca inca nu stim metodologia de calcul a accizei. Oricum, ea va impinge datele pe care vi le-am prezentat in sus.

Daca e sa luam o pozitie clara in aceasta problema si sa le dau un mesaj, tavalugul preturilor n-are din ce sa vina. Cei care scot din burta cifre de 6%, de 10% le spunem ca nu se confirma. Cifrele sunt de 0,2-0,6 (la suta - n.red.) ", a punctat guvernatorul BNR.

El a marturisit ca orice majorare de impozite e neplacute si creaza o stare neplacuta, insa de multe ori, costurile suplimentare sunt suportate de producatori, si nu de populatie.

"Isi strange cureaua (producatorul - n.red.), mai reduce din profit, reduce din alte costuri. Va pot face o lista cu lucrurile pe care le poate face un producator: sa-si creasca si productivitatile, sa-si mai reduca din birocratiile interne. Aceasta viabilitate a trecerii pe costurile interne se va dovedi mai apropiata de realitate. Asta vom vedea, dar experienta arata ca maniera de judecata de tipul 'daca s-a majorat pretul la benzina, patrunjelul se duce de la obor la piata cu autobuzul si se dubleaza pretul'", a spus guvernatorul BNR.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BNR scadere inflatie 2013, #BNR inflatie 2014, #BNR prognoza inflatie 2014, #scadere inflatie 2013, #BNR noi taxe Guvern, #noi taxe Guvern , #Guvernator BNR