BNR pregateste masuri fata de explozia cererii si efectele ei: inflatie, importuri masive, presiune pe curs

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 12:42
2702 citiri
BNR pregateste masuri fata de explozia cererii si efectele ei: inflatie, importuri masive, presiune pe curs
Foto: Arhiva Ziare.com

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a dat miercuri un semnal important cu privire la intentia bancii centrale de a inaspri politica monetara mai devreme decat se preconiza anterior.

Obiectivul bancii centrale este de a raspunde exploziei consumului - preconizata sa treaca pe excedent din luna iulie a acestui an, ca urmare a relaxarii fiscale din 2015 - care va duce la reaprinderea inflatiei si la cresterea importurilor, cu efecte negative asupra contului curent al balantei de plati si, implicit, la presiune pe curs.

Semnalul BNR vine pe anticiparile analistilor, care apreciaza ca dincolo de luna iunie a acestui an, cererea agregata va trece pe excedent - va depasi, adica, oferta - lucru care va pune presiune pe balanta comerciala (va creste deficitul comercial prin explozia importurilor), pe inflatie si, implicit, pe cursul de schimb. Astfel ca BNR va adopta o politica anticiclica - asa cum avertiza, inca de anul trecut, guvernatorul, care anticipa masuri opuse decat cele construite pana in anul 2015.

Mugur Isarescu: Gogomania darii in plata, o lege a haiduciei, in afara legii

Consecinta directa a inaspririi politicii monetare: "scumpirea banilor", respectiv cresterea dobanzilor pe piata monetara.

Dupa injectia masiva a Trezoreriei statului de la finele anului 2015, care a aruncat in piata, intr-o singura luna, echivalentul a 2% din lichiditatea existenta, ROBOR a atins un nivel minim record si a scazut sub pragul psihologic de 1%.

Indicatorul ROBOR este folosit de bancile comerciale pentru calcularea dobanzilor creditelor acordate companiilor si populatiei.

Citeste mai departe despre BNR pregateste masuri fata de explozia cererii si efectele ei: inflatie, importuri masive, presiune pe curs pe CursDeGuvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#BNR Isarescu cerere, #BNR explozie cerere, #BNR masuri cerere , #Guvernator BNR