Dragnea il atrage in ambuscada pe Isarescu, ca sa joace rolul de presedinte al Romaniei, dar nu poate opri inflatia

Duminica, 06 Mai 2018, ora 12:23
20666 citiri
Dragnea il atrage in ambuscada pe Isarescu, ca sa joace rolul de presedinte al Romaniei, dar nu poate opri inflatia
Foto: Digi24 TV

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, 2 mai, ca a doua zi, la Palatul Victoria, va avea loc o discutie intre premierul Viorica Dancila si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Dupa intalnirea dintre doamna prim-ministru si domnul guvernator al BNR, lumea trebuie sa vada ca intre ei este o relatie de colaborare. Pe agenda de discutii de joi se vor afla subiecte precum ROBOR, inflatie si alte astfel de subiecte", a declarat ministrul Finantelor.

In cursul zilei de joi, jurnalistii asteptau cu sufletul la gura intalnirea dintre guvernator si prim-ministru, multi dintre ei fiind sceptici ca aceasta va avea consistenta, avand in vedere gafele in serie produse de doamna Dancila in ultima saptamana, care au culminat cu interviul televizat de la Romania TV.

O intalnire care se muta de la Palatul Victoria la Casa Poporului

Scepticismul s-a dovedit a fi intemeiat. Sedinta de guvern s-a incheiat in jurul orei 14.30, iar doamna Dancila a plecat de urgenta din Palatul Victoria pentru ca in jurul orei 15:30 sa intre in biroul lui Liviu Dragnea de la "Casa Poporului".

Exista o mare posibilitate ca doamna Dancila sa-l fi sunat pe guvernatorul BNR chiar din biroul liderului PSD ca sa-l anunte ca intalnirea dintre ei nu va mai avea loc la Palatul Victoria, ci la Camera Deputatilor.

Surse oficiale au declarat pentru Ziare.com ca intalnirea guvernatorului cu doamna Viorica Dancila era programata la Palatul Victoria. "Schimbarea locului de desfasurare a acesteia si participarea domnului Liviu Dragnea au fost anuntate ulterior", au precizat acestea.

Visand la Cotroceni

Interventia presedintelui PSD in relatia Guvern-BNR nu poate fi explicata decat prin dorinta acestuia de a-si asuma rolul de mediator intre cele doua institutii intr-o criza creata chiar de catre actuala majoritate parlamentara si in care cele mai acide declaratii i-au apartinut chiar lui Liviu Dragnea.

"In cadrul intrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situatia si evolutiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influenta a ratei de inflatie, precum si referitor la perspectivele acesteia pentru anul in curs si 2019. S-a subliniat faptul ca o mare parte din cresterea preturilor inregistrata in ultimele luni a fost cauzata de factori externi, exogeni, raportati la actiunea Guvernului si, respectiv, a BNR", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre "Cabinetul domnului Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor".

Mugur Isarescu s-a pregatit pentru o intalnire cu premierul Viorica Dancila, dar s-a trezit fata in fata cu Liviu Dragnea, presedintele PSD - Foto: Hepta.ro

Acest comunicat asumat de catre liderul PSD nu a fost semnat nici de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si nici de premierul Romaniei, doamna Viorica Dancila. In text, Liviu Dragnea sustine faptul ca inflatia de aproape 5% a fost provocata de "straini", fara a explica in niciun fel cine sunt acesti factori "externi si exogeni" si ce rol au avut.

Surse BNR au precizat faptul ca guvernatorul Mugur Isarescu acceptase o intalnire cu domnul Liviu Dragnea, dar nu fusese fixata o data ferma.

Politistul bun, politistul rau

Intalnirea de joi a inceput in jurul orei 17:00 si s-a incheiat putin inainte de ora 20:00. In afara domnului Dragnea si a doamnei Dancila, din partea PSD au participat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, consilierul premierului, Darius Valcov, condamnat la opt ani de inchisoare cu executare in prima instanta intr-un dosar de coruptie, si Cristian Socol, consilier pe probleme economice al lui Liviu Dragnea si co-autor al programului de guvernare.

Din partea BNR au participat guvernatorul Mugur Isarescu si viceguvernatorul Florin Georgescu.

Cristian Socol "are o influenta extraordinara asupra presedintelui PSD, fiind cel care a creat tensiunile dintre Liviu Dragnea si BNR", sustine un parlamentar social-democrat familiarizat cu subiectul.

De altfel, potrivit unor surse din interiorul discutiilor, la intalnire, Cristian Socol a avut o "atitudine critica" fata de conducerea BNR, in timp ce Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a avut o pozitie "impaciuitoare". Acesta a incercat "sa stinga tensiunile si sa refaca puntile de comunicare cu BNR".

De ce se contrazice Liviu Dragnea? Pentru ca poate

Dupa incheierea intalnirii, Liviu Dragnea a venit in fata jurnalistilor si a declarat ca nu exista nicio tensiune intre el si BNR. Ca este un sustinator al actualei conduceri a bancii centrale si ca Guvernul va colabora cu BNR in ce priveste politica economica a Romaniei.

Efectiv, liderul PSD a spus ca nu a avut niciodata un conflict cu Banca Nationala pe tema dezechilibrelor economice generate de Revolutia Fiscala si de aplicarea Legii salarizarii unitare.

"...consider ca politica monetara trebuie sa se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere, imi exprim ingrijorarea fata de masurile intreprinse la inceput de an (n.r. 2017) de catre BNR si care, in opinia mea, nu reprezinta cea mai potrivita cale de coordonare a politicilor macroeconomice", ii scria Liviu Dragnea guvernatorului BNR intr-o scrisoare din luna februarie a acestui an, data publicitatii vineri, 4 mai.

Cresterea rapida a inflatiei si a dobanzii de referinta l-au determinat pe presedintele PSD sa gaseasca un tap ispasitor, iar Banca Nationala care are atributii in stabilirea politicii monetare a devenit "vinovatul de serviciu".

La trei luni de la acel episod, Liviu Dragnea a venit in fata jurnalistilor si a negat orice conflict.

Liviu Dragnea a declarat in fata jurnalistilor ca nu exista tensiuni intre el si conducerea BNR, desi, in mai multe randuri, a acuzat Banca Nationala ca nu sprijina realizarea programului de guvernare al PSD orice ar fi insemnat acest lucru - Foto: Hepta.ro

In aceeasi scrisoare, liderul social-democrat scria ca "membrii Consiliului de Administratie al BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neincredere in Guvern", domnul Dragnea nefacand niciun fel de referire la faptul ca o astfel de "stare de neincredere" este generata si atunci cand presedintele partidului de guvernamant initiaza o motiune de cenzura impotriva propriului premier, exact cum a procedat domnia sa ca sa scape de Sorin Grindeanu.

Intre timp, BNR a publicat indicele dobanzii de referinta, ROBOR, care a ajuns la 2,54%, un nou maximum istoric pentru ultimii patru ani, aceasta insemnand o noua marire a ratelor la creditele in lei.

Mihai Tudose, noul vinovat de serviciu pentru haosul din economie

"La intalnirea cu guvernatorul BNR, Liviu Dragnea a parut ca se afla in cautarea unei solutii de iesire, acesta parand dezorientat, neasteptandu-se ca deciziile sale sa produca astfel de efecte in economie", mai sustin sursele citate.

Mai mult, in timpul discutiei, Liviu Dragnea a spus ca cele mai multe masuri au fost luate de Guvernul Tudose, sustinand ca premierul Dancila va indrepta lucrurile.

O batalie s-a terminat, ce ramane in urma?

Dupa ce a cerut demisia premierului Dancila, deoarece considera ca nu poate sa isi indeplineasca indatoririle pe care le are, presedintele Klaus Iohannis a rupt public orice legatura informala si cu Liviu Dragnea.

"Alte discutii, de informare sau de armonizare, nu vor mai exista. Dragnea, prin felul in care a procedat in ultima vreme, nu mai reprezinta pentru mine un partener de dialog altfel decat institutional", a declarat presedintele Romaniei facand referire la rolul de mediator pe care si l-a asumat Liviu Dragnea in relatia dintre BNR si Guvern, uzurpand in mod simbolic atributiile presedintelui.

Reamintim faptul ca premierul Viorica Dancila a refuzat in mod brutal in urma cu cateva zile invitatia presedintelui Iohannis de a veni la Cotroceni ca sa poarte discutii in vederea detensionarii relatiei dintre Executiv si Banca Nationala.

Interesant, dar deloc intamplator, din acest tablou in care in prim-plan se afla Liviu Dragnea lipseste partenerul sau de coalitie, presedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu.

Reprezentanti ai BNR ne-au declarat sub protectia anonimatului ca "vom face mai mult si vom vorbi si mai putin ca pana acum" pentru a indeplini obiectivul fundamental al bancii, acela de a "asigura si mentine stabilitatea preturilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea Isarescu intalnire, #BNR Guvern tensiuni, #Dragnea inflatie crescuta, #Dragnea credite scumpe, #Dragnea program de guvernare , #Guvernator BNR