Opinii: Mugur Isarescu, deprimant exercitiu de profesionalism

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 13:03
11244 citiri
Opinii: Mugur Isarescu, deprimant exercitiu de profesionalism

Este si reconfortant, dar, in mod paradoxal, si teribil de deprimant atunci cand primim cate o injectie de profesionalim si luciditate in haosul si amatorismul care sufoca Romania.

Dupa ce intreaga clasa politica, putere si opozitie, s-a dat in stamba cat de tare a putut, emitand cele mai aberante solutii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a iesit cu una dintre cele mai lungi declaratii din ultima vreme cel putin pentru a pune cateva lucuri la punct. Prima pe lista a fost aberatia potrivit careia BNR ar trebui sa puna la bataie rezerva de aur pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii.

Ei bine, dincolo de faptul ca, potrivit normelor UE, banca centrala nu are voie sa finanteze deficitele bugetare, o asemenea miscare nu ar folosi nimanui. Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii, iar statul nu s-ar mai putea imprumuta, a explicat guvernatorul BNR.

Apoi, intreaga rezerva de aur a BNR ar ajunge pentru a acoperi un singur an deficitul bugetului de pensii. Si dupa aceea ce am face cu un nou deficit pe cap, caci ele este structural, nu temporar, si fara rezerva?

"Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile", le-a transmis dl. Isarescu, politicienilor.

Dar Mugur Isarescu a dus chiar mai departe umilirea unei clase poltice care nici nu merita un astfel de tratament: "Intr-o familie, atunci cand copilul vine si ii cere tatalui bani, iar tatal nu mai are de unde sa ii dea, ii spune in mod natural ca asta e, nu mai e de unde. Cand aceeasi problema se translateaza la nivel de stat, apar tot felul de filozofii gen Conu Leonida". Si ce a facut la noi tatal cand n-a mai avut bani? A marit TVA.

"Noi (BNR n.r.) cand ne-am opus cresterii TVA, nu am facut-o nici ca sa ia BNR medalii, nici ca Mugur Isarescu sa primeasca o nota mare, ci pentru ca ne era teama de efectele de ordin secund, tert si asa mai departe. Cand apare inflatia, apare si presiunea pe dobanzi. Si uitati-va la ce e acum in piata. Batalia cu inflatia e foarte perfida (...)Ce va face cota TVA marita? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a explicat Mugur Isarescu, pe intelesul tuturor.

Iesirea publica a guvernatorului vine dupa ce consilierii sai au obosit explicand oricui voia sa auda de ce anumite masuri trebuie luate, de ce unele nu trebuie luate si care sunt efectele in ambele cazuri. Nu i-a ascultat nimeni pentru ca politicienii nu sunt dispusi sa tina cont de profesionisti nici macar in ceasul al 12-lea.

De cand BNR a inceput sa-si expuna public viziunea (singura viziune autentica vadita de vreo institutie din Romania) au inceput si atacurile tot mai furibunde impotriva guvernatorului. Crin Antonescu l-a acuzat frontal ca face un joc proprezidential, Calin Popescu Tariceanu a cerut impozitarea profitului BNR, din care 85% deja se duce la buget, alte voci ilustre au raspandit prin publicatii obscure ca rezerva de aur a Romaniei nu mai e in tara, prin Academia Catavencu apareau dezvaluri despre donatiile BNR pentru constructia de biserici, doi slujbasi de mare calibru ai lui SOV insinuau ca in ograda BNR ar fi mari nereguli si ca guvernatorul ar fi potentat criza prin obsesia sa referitoare la inflatie, in vreme ce un personaj laptop si normalitate psihiatrica discutabila ce bantuie pe la Antena3 s-a dedat la un atac golanesc, ca fond si forma, la adresa lui Mugur Isarescu.

Din pacate, nici insusi presedintele nu a fost dispus intr-un moment cheie sa mearga pe mana guvernatorului. Alta ar fi fost acum soarta economica a Romaniei daca din decembrie 2009 la carma Romaniei s-ar fi aflat practic guvernatorul prin Lucian Croitoru invatacelul sau, daca nu chiar prin mana sa lunga.

E asadar o bucurie sa-l auzi pe guvernator punand lucrurile la punct, dar astfel de declaratii pline de miez si viziune provoaca, ulteior, si mai multa depresie pentru ca pun orbitor in evidenta diferenta dintre ceea ce ar trebui sa fie in capul guvernantilor/opozitie si ce este cu adevarat acolo.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#mugur isarescu bnr, #Isarescu pensii salarii BNR, #guvern BNR Isarescu , #Guvernator BNR