Mugur Isarescu: Pretul alimentelor nu ar trebui sa creasca (Video)

Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:47
2512 citiri
Mugur Isarescu: Pretul alimentelor nu ar trebui sa creasca (Video)
Foto: Antena 3

Preturile alimentelor in Romania nu ar trebui sa se majoreze, avand in vedere ca stocurile sunt in media ultimilor zece ani sau chiar usor superioare, iar orice crestere va avea la baza ce se intampla pe pietele externe, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Potrivit unui sondaj in randul tuturor producatorilor de produse alimentare, asteptarile inflationiste, de crestere a preturilor, sunt in scadere, a precizat Mugur Isarescu, luni, in cadrul prezentarii raportului asupra inflatiei.

"Avem probleme la categoria ofertei deschise. Piata interna este deschisa si, in consecinta, negustorii din Romania se comporta ca atare si iau in considerare ce se intampla cu piata internationala", a explicat guvernatorul bancii centrale.

"Nu suntem deloc de partea celor care au lansat pe piata prognoze alarmiste. Avem un declin al cererii de produse alimentare. Acest declin plafoneaza asteparile inflationiste ale producatorilor de profil. Un sondaj in randul lor, a tuturor producatorilor de produse alimentare, nu doar a celor care apar la televizor, arata ca asteptarile lor sunt de scadere. Este vorba de indicele preturilor de productie din industria alimentara, care merge in jos, nu in sus. Intre dorinte si putinte exista o mare diferenta", a adaugat Isarescu.

Prin urmare, eventualele scumpiri ale produselor alimentare vor fi cauzate de evolutia pietei internationale, nu de situatia interna, desi efectul la nivel intern ar trebui sa fie limitat.

"Aceasta atmosfera de crestere rapida a preturilor la alimente nu o validam sub nicio forma. Datele infirma potentialul unei asemenea evolutii", si-a intarit ideea seful BNR.

Pe de alta parte, dinamica pretului petrolului va ramane o sursa de presiune inflationista, desi, potrivit datelor detinute in prezent, preturile se vor incadra in tintele de inflatie ale bancii centrale.

In trimestrul al patrulea de anul trecut, inflatia a evoluat conform asteptarilor BNR, respectiv s-a situat peste intervalul de variatie tintit, din cauza efectelor majorarii taxei pe valoarea adaugata din vara anului trecut.

De altfel, BNR a majorat usor tinta de inflatie pentru 2011, de la 3,4 la suta la 3,6 la suta, iar, pentru 2012, la 3,2 la suta.

Preturile administrate (energia electrica, energia termica, gaze naturale, medicamente, servicii de posta si telefonie fixa, servicii de apa, canal si salubritate, transportul urban si cel feroviar) vor inregistra cresterile deja anuntate, previzibile, in 2011 si 2012.

O contributie importanta la procesul de dezinflatie o va avea faptul ca nu se intrevad majorari de accize la produsele de tutun, cele care au contribuit, alaturi de TVA, la inflatia ridicata din anii precedenti.

De asemenea, o evolutie care ne avantajeaza este probabilitate extrem de scazuta de formare a unor presiuni inflationiste pe piata muncii. "Exista o reluare a productivitatii muncii si o crestere salariala sub cresterea productivitatii, care duce la cresterea competitivitatii", a precizat Isarescu.

BNR are rezerve pentru a acoperi 8 luni

Guvernatorul bancii centrale a explicat si decizia Romaniei de a nu mai trage ultima transa din imprumutul de la Fondul Monetar International prin faptul ca rezervele valutare ale BNR s-au consolidat cu 8 miliarde de euro fata de octombrie 2008.

"Am facut comparatie cu tarile care au un framework de politica monetara bazata pe flotarea cursului de schimb: Cehia, Polonia, Ungaria si Romania. In Romania, rezerva este cea mai mare, peste 8 luni de acoperire, chiar usor excesiva", a spus Isarescu.

In schimb, Ministerul Finantelor va trage ultima transa din partea Comisiei Europene, de 1,5 miliarde de euro, lucru care se va realiza pana la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie.

Potrivit oficialului BNR, rezervele se vor majora oricum, deoarece schimburile comerciale ale Romaniei cresc mai rapid decat media economiei, ele fiind motorul cresterii economice.

"Estimam cresteri de peste 10%. Acest lucru este suficient, un argument destul de puternic pentru a se avea in vedere o crestere a rezervelor valutare ale tarii", a explicat Isarescu.

In urmatorii doi ani, pe parcursul carora se va derula un nou acord de precautie cu FMI, Romania urmand sa dispuna de o linie de credit pentru urgente in valoare totala de 5 miliarde de euro, BNR va continua sa adopte masuri in vederea consolidarii capitalizarii sectorului bancar, pentru imbunatatirea accesului bancilor la lichiditate.

De asemenea, se va continua acordul de la Viena, privind expunerea bancilor pe piata din Romania, insa cu o reducere progresiva a acestei expuneri, a precizat oficialul BNR.

In plus, din 2012, vor fi introduse standardele internationale de raportare financiara, astfel incat bancile de pe plan local sa se poata compara cu cele straine.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu inflatie, #cresteri preturi alimente, #acord FMI Romania , #Guvernator BNR