Guvernul, considerat factor de risc de BNR

Vineri, 06 August 2010, ora 12:51
3188 citiri
Guvernul, considerat factor de risc de BNR
Foto: Money Channel

BNR a trebuit sa majoreze prognoza de inflatie atat pentru 2010, la 7,8%, precum si pentru 2011, la 3,1%. In calculele sale, BNR a luat in considerare mai multe elemente, insa principalul factor de risc se pare ca este Guvernul.

Astfel, desi in estimari au fost oricum luate in calcul scenarii mai putin optimiste, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat vineri care ar fi potentialele cauze de abatere - cea mai importanta fiind aceea ca Guvernul nu o sa respecte intocmai acordul cu FMI.

"Am luat in calcul si potentiale cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata. In sus, dificultati in implementarea politicii fiscale si a politicii veniturilor in sectorul public.

Credem ca exista un risc de intarzieri in implementarea sau punerea in practica incompleta a masurilor prevazute cu FMI, ceea ce ar avea un efect negativ si asupra preturilor", a spus Isarescu, in cadrul conferintei de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Un al doilea factor de risc ar fi preturile administrate, care anul trecut "s-au dovedit mai vioaie decat ne-am imaginat noi si atunci".

Totodata, un factor de risc in sus sunt si "marfurile alimenare, din cauza fenomenelor care par ca se vor manifesta pe piata internatioanala a cerealelor, la grau, in urma inundatiilor".

"Socuri generate de materializarea oricarui risc dintre cele mentionate ar putea conduce la deteriorarea anticipatiilor privind inflatia si la amplificarea efectelor de runda a doua ale majorarii cotei TVA", a mai declarat Isarescu.

BNR: Prognoza de inflatie creste de la 3,7% la 7,8%

Majorarea TVA, efect permanent asupra preturilor - majorari de 3%

Vorbind despre efectul majorarii TVA asupra preturilor, guvernatorul BNR a aratat ca daca asupra indicelui de pret, si deci a inflatiei, efectele sunt doar temporare, asupra preturilor ele sunt permanente.

Impactul majorarii cotei TVA asupra nivelului preturilor este permanent, dar asupra ratei inflatiei este temporar afectand rata trimestriala doar in trimestrul in care se incorporeaza in preturi noua cota TVA si rata anuala a inflatiei pe parcursul a patru trimestre.

"Pentru ca efectul de prima runda il putem localiza cam la 3 luni, are loc o galma majora dupa care cresterile trimestriale revin in rata normala, sau, mai bine zis, rata fara efect TVA de prima runda sau rata neta de majorare a TVA-ului.

Rata anula a inflatiei, pe ultimele 12 luni, mentine aceasta galma de circa 3 procente pana cand dispre efectul de baza", a explicat guvernatorul.

Majorarea TVA de pe o zi pe alta a inrautatit lucrurile

El a dat si cateva exemple ale altor tari din regiune, printre care Ungaria, Republica Ceha, Mexic, dar si Germania.

Vorbind de Germania, Isarescu a facut o trimitere la pripa in care Guvernul Boc a decis majorarea TVA, de pe-o zi pe alta - "In Germania avem un caz special, majoararea TVA-ului nu s-a anuntat cu 3 zile inainte de a se introduce, ci cu vreo 6 luni si atunci impactul a fost disipat".

Astfel, el a concluzionat ca majorarea TVA cu 5% va conduce intr-o prima runda la o crestere a preturilor cu 3%.

"Noi am mai rafinat calculele, cum v-am spus calculul aritmetic si efectul maximal ar fi undeva pana in 4 procente. Efectul probabil din runda intai se va situa undeva in jur de 3%, cu o transmitere de 75% in scenariul de baza.

Estimam acum efecte modeste de runda a doua. Probabil ca ati remarcat ca FMI vorbea chiar de lipsa efectelor de runda a doua, noi nu suntem chiar atat de optimisti. Banca Nationala se va bate pentru a diminua efectele de runda a doua", a mai spus guvernatorul BNR.

El a arata ca este o inflatie fiscala, deci BNR nu poate interveni: "Eu nu spun ca este inflatie buna, este o inflatie fiscala si nu avem cum sa o tratam".

Dolarul poate ajunge la paritate cu euro... sau poate sa scada

Referindu-se la conditiile economice externe, guvernatorul a aratat ca BNR nu sustine nici ca dolarul va ajunge la paritate cu euro, dar nici ca va ajunge la nivelul de 1,5.

"Suntem neutri in ceea ce priveste cursul de schimb euro-dolar, nu-i credem nici pe cei care au spus ca se va ajunge la o paritate si nici pe cei care cred ca se va duce din nou spre 1,5. Cu alte cuvinte, prognoza noastra are in vedere ca riscurile sunt aproape egale ca acest raport euro-dolar sa se duca in ambele directii", a spus Isarescu.

"Zona euro nu va intra intr-o perioada de crestere accelerata, iar inflatia se va stabiliza in jur de 1,5% ceea ce se poate spune ca este obiectivul Bancii Europene Centrale", a mai spus seful BNR.

Raspuns pentru Basescu: Guvernele Romaniei poate au invatat din greseli

Raspunzand unei intrebari referitoare la declaratiile sefului statului cu privire la "bancile obraznice care au bagat tara in criza si apoi au venit sa dea lectii", Isarescu a spus ca daca pana la urma este normal comportamentul prociclic al bancilor, ceea ce nu a fost normal a fost acelasi comportament din partea Guvernului.

"In ceea ce priveste comportamentul prociclic al bancilor in 2007-2008 nu mai trebuie sa repet pozitia BNR, pentru ca v-am plictisit destul cu ea. Comportamentul prociclic al bancilor este ceva normal, al Guvernului nu e ceva normal. Iar comportamentul Guvernului a alimentat si mai mult prociclicitatea bancilor - prin majorarile salariale luate de Guvern si legile date de Guvern, bancile si-au facut calcule si si-au largit marja pentru creditul de consum", a criticat guvernatorul.

El si-a exprimat, insa, speranta ca politicienii romani au invatat ceva din aceasta perioada si ca nu vor mai repeta aceleasi greseli.

Tigarile se scumpesc cu peste 5%

"Guvernele au invatat si ele, probabil ca si Guvernul Romaniei va invata dupa acest experiment nefericit. Este primul ciclu total pe care il traieste Romania dupa comunism si putea cel mult sa invete din experienta altor tari, dar exista proverbul romanesc 'pana nu dai cu capul nu te inveti minte'.

Este momentul sa speram ca de data aceasta autoritatile romane invata cum trebuie asupra periculozitatii unei politici fiscale prociclice. Nu este usor cand ai venituri mari sa te abti, cam asta e problema. Acolo judecatile sunt politice, logica este politica si probabil ca de aia si bancile centrale trebuie sa traga si semnale de alarma", a conchis Mugur Isarescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu BNR Guvern, #efecte crestere TVA Guvern, #BNR inflatie crestere TVA , #Guvernator BNR