Isarescu a comparat macroeconomia cu sanatatea: Iti dai seama ca e importanta cand n-o mai ai

Marti, 04 August 2015, ora 22:08
2439 citiri
Isarescu a comparat macroeconomia cu sanatatea: Iti dai seama ca e importanta cand n-o mai ai
Foto: Hepta.ro

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a pledat din nou, marti, pentru o relaxare fiscala "la momentul potrivit" si cu masura, considerand ca aplicarea tuturor masurilor cuprinse in Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016 nu este sustenabila.

"Gramada neinteleapta de sase masuri, toate cu impact mare, incepand de la 1 ianuarie 2016... poate era bine sa fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu incape!", a declarat guvernatorul, intr-o conferinta de presa.

Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?

Potrivit guvernatorului BNR, macrostabilitatea poate fi comparata cu sanatatea.

"Iti dai seama cat de importanta este cand o pierzi, iar reparatiile, tratamentele sunt dureroase, asa cum se intampla si cu sanatatea. De aceea, sub nicio forma nu trebuie s-o pierdem", a precizat Mugur Isarescu.

In alta ordine de idei, el a spus ca a avut o noua discutie cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la Codul Fiscal, insa fiecare si-a mentinut punctul de vedere.

"Ieri (luni - n. red.) ne-am vazut cu ministrul Finantelor. Intalnirea este institutionala, trebuie sa spun ca nu este nimic nou. Aceste intalniri fac parte din intalnirile institutionale si din conlucrarea celor doua institutii. (...) Schimbul de informatii a fost foarte bun, nu ne-am spus lucruri noi, pentru ca ne stim pozitiile. Noi am reiterat riscurile (aplicarii unor masuri din noul Cod Fiscal - n. red.) la adresa stabilitatii, dansul a subliniat si contextul politic in care are loc aceasta dezbatere despre Codul Fiscal.

Isarescu si Teodorovici, discutii pe Codul Fiscal (Video)

Noi am subliniat inca o data ca pozitia noastra nu se refera la Codul Fiscal, ca sunt multe elemente bune, se refera la acest pachet de masuri, de reducere de taxe si impozite, aglomerate intr-o perioada foarte scurta de timp. Nu e vorba nici de alb-negru, da sau impotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau nu impotriva masurilor fiscale, este vorba de dozaj, de masuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proportiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2% - 2,3% din PIB. Ea pare mica, dar este o cifra foarte mare. Ea poate sa schimbe traiectoria economiei romanesti pentru ca este prinsa intr-o perioada foarte scurta si, chiar daca am vrea, nu putem sa compensam dintr-odata. De aceea, dozajul este cheia problemei", a subliniat seful BNR.

"Mergem in aceeasi directie cu FMI"

Mugur Isarescu a facut referire si la opinia reprezentantilor Fondului Monetar International cu privire la aplicarea Codului Fiscal.

"Am citit si eu comunicatul Fondului si mi se pare ca merge in aceeasi directie si insista pe aceleasi lucruri. In sfarsit, dansii, fiind mai apropiati pe probleme fiscale cu Ministerul de Finante, fac si recomandari privind unele optiuni. (...) Este un comunicat foarte dens. Fac un apel catre economistii din Romania sa il citeasca cu atentie", a subliniat seful Bancii Centrale.

El a facut aceasta remarca in contextul in care exista opinii potrivit carora masurile de relaxare fiscala ar trebui contracarate prin masuri de politica monetara.

"Am auzit ca BNR nu are vana, ca trebuie sa vina sa contracareze (masurile de relaxare fiscala - n. red.) Ce inseamna asta? Sa te duci cu dobanzile in ceruri... Si nu contracareaza politica fiscala suficient, dar omoara economia de piata, sectorul privat, populatia. (...) Atentie la lantul de consecinte care pot sa apara dintr-o combinatie nefericita dintre politica monetara si politica fiscal-bugetara. E ca la o prajitura buna...ingredientele nu se compenseaza unele pe altele. Nu exista substitut la politici macroeconomice coerente. Apropo si de comitet (Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala - n. red.)... e mult mai bine sa discuti inainte sa gasesti dozajul optim", a incheiat Mugur Isarescu.

Codul Fiscal, in forma aprobata de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizarile economice obtinute de Romania in ultimii ani si va determina revenirea la austeritate, se arata in documentul intitulat 'O Decizie Cruciala', semnat de seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Andrea Schaechter, si de reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

"Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta. In mod alternativ, pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie", se mentioneaza in documentul citat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu macroeconomie, #Isarescu Cod Fiscal , #Guvernator BNR