Isarescu: Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 13:40
3362 citiri
Isarescu: Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca, in cazul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est, iluzia investitiilor straine a provocat mari daune.

"Acum o vedem cat de precara era. Am bagat acolo cu totii, la gramada, si investitii directe tradeables si non-tradeables, iar la non-tradeables in sectoarele neproductive am pus si cumpararile de pamant, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult.

Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea sa se autocorecteze", a spus Isarescu, cu ocazia lansarii cartii "How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis", de Bas B. Bakker si Christoph A. Klingen.

El sustine ca, in cazul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est, criza a fost provocata de anumiti factori, precum o crestere economica dezechilibrata, in esenta nesustenabila, bazata pe consum si pe dorinta de crestere a nivelului de trai.

"Erau obiective firesti ale Europei Centrale si de Est, din dorinta de a se integra mai rapid in lumea occidentala si UE, dar cresterea de consum a fost exagerata in toate tarile si din aceasta stimulare excesiva a consumului s-a ajuns la o crestere nesustenabila.

A dus la o crestere excesiva a contului curent, care ar fi trebuit sa fie corectata. Cu greu puteai sa convingi pe cineva prin 2005-2006 ca, daca ai un deficit de cont curent mai mare 5-6%, ai o problema", a afirmat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, a existat o finantare excesiva a dezvoltarii si in special a consumului din partea investitorilor straini, "nu numai a creditului, ci si pe calea investitiilor straine directe cu o statistica precara".

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Isarescu investitii straine, #Isarescu criza Europa Est, #Isarescu cauze criza , #Guvernator BNR