Isarescu ataca Guvernul: Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash

Joi, 06 Februarie 2014, ora 14:47
6900 citiri
Isarescu ataca Guvernul: Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a criticat joi decizia guvernului privind plafonarea platilor cash, observand ca aceasta masura va afecta categorii de persoane precum batranii.

"Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash. Cum reusim sa aducem un batran care are de vanzare 2.000 de metri patrati la banca? Nici nu stiti cate formalitati sunt necesare pentru vanzarea unui teren", a afirmat guvernatorul BNR, in cadrul conferintei privind raportul asupra inflatiei.

Banca Nationala a Romaniei a transmis Ministerului Finantelor Publice o serie de observatii cu privire la proiectul de act normativ care vizeaza plafonarea platilor cash si limitarea comisioanelor interbancare, a mai precizat Isarescu.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane.

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca

Astfel, platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele catre alte companii sau persoane fizice va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

De asemenea, comisioanele percepute de banci comerciantilor pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.

Veste buna pentru romani: Ce vrea sa faca Guvernul in privinta comisioanelor la carduri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Isarescu limitare plati cash, #Mugur Isarescu comisioane interbancare, #guvernator BNR plati cash , #Guvernator BNR