Ziare.com

Isarescu: Avem un numar mic de bancnote contrafacute

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 12:40

   

Isarescu: Avem un numar mic de bancnote contrafacute
Numarul bancnotelor romanesti falsificate este extrem de mic, dar au circulat bancnote falsificate rudimentar pentru ca publicul nu este suficient de informat, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la un simpozion dedicat marcarii a 130 de ani de la imprimarea primei bancnote emise de BNR.

Isarescu a amintit ca bancnotele romanesti au un substrat de polimer care fac aproape imposibila contrafacerea, iar falsurile pot fi identificate foarte usor, chiar la simpla atingere a bancnotei.

"Cu toate acestea am gasit un numar de bancnote falsificate, iar falsificarea este rudimentara. Un procent de 2% dintre bancnotele expertizate la BNR s-a incercat sa fie imprimate pe material plastic, imita polimerul, dar pot fi depistate la simpla atingere. Banii romanesti nu sunt de plastic, ci de polimer. Ne da de gandit ca bancnote falsificate rudimentar au putut sa circule cel putin o data. Unele au fost fotocopii pe hartie. Este vorba mai degraba de insuficienta informare a publicului. Lumea trebuie sa stie ca bancnotele romanesti nu sunt de hartie, ci de polimer", a afirmat guvernatorul BNR.

Seful bancii centrale a spus ca, desi in lumea producatorilor de bani se spune ca nu exista bancnota care sa nu poata fi falsificata, de la un anumit punct elementele de siguranta fac imposibil acest lucru.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Isarescu a mentionat ca in Romania numarul de contrafaceri este extrem de mic comparativ cu zona euro, iar elementul descurajant este substratul de polimer special, la care se adauga fereastra transparenta, imposibila pe o bancnota de hartie.

Citeste mai multe despre Isarescu bancnote contrafacute Isarescu
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1065 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor