Isarescu avertizeaza iar ca veniturile la buget sunt mult mai mici decat cheltuielile cu pensiile si salariile

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 16:44
6663 citiri
Isarescu avertizeaza iar ca veniturile la buget sunt mult mai mici decat cheltuielile cu pensiile si salariile
Foto: BNR/YouTube

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia cu privire la dezechilibrele din bugetul pe 2019, intre venituri si cheltuieli, si precizeaza ca valoarea foarte mare a cheltuielilor cu pensiile si salariile ofera un spatiu fiscal foarte mic.

"Avem o problema in domeniul fiscal si l-am spus aici in repetate randuri. Nu atat deficitul reprezinta o problema, cat calitatea bugetului. Daca va uitati in buget, veniturile fiscale au scazut sub 30%. Asta nu e tara europeana. Putem sa o spunem direct. Asta e pe partea de venituri.

Pe partea de cheltuieli, ponderea foarte mare a acestor cheltuieli rigide cu pensii si salarii care iti da un spatiul fiscal foarte mic si o pondere relativ mica fata de nevoi a investitiilor publice. Dezechilibrul pe care l-am semnalat de 3-4 ani de zile intre investitiile publice si consum se vede pe strada. Daca va duceti sa va uitati pe strada, masini multe si drumuri putine. Nu mai au loc masinile pe drum", a declarat joi Mugur Isarescu, intr-o conferinta in care a prezentat decizia BNR privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.

In ceea ce priveste inflatia, guvernatorul BNR spune ca aceasta se va mentine peste tinta pana la finalul acestui an.

"Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2019", a spus Isarescu.

Totodata, el a precizat ca, in contextul alegerilor din 2019-2020, politica fiscala reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei.

"Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei, inclusiv in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupanta.

Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slabirea tot mai evidenta a economiei zonei euro si a celei globale, precum si din cresterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, in contextul razboiului comercial si al Brexit", a subliniat Mugur Isarescu.

Leul nu s-a depreciat. S-a plimbat intr-o marja ingusta

Referitor la cursul valutar, guvernatorul BNR nu considera ca leul s-a depreciat in ultima perioada. El a explicat ca euro a scazut destul de mult in vara, iar acum a inceput sa creasca, astfel ca acum se vorbeste de o depreciere.

"Taraboiul acesta este exagerat cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat in ultimele luni. S-a apreciat in vara, de pe la 4,76 la 4,72 si apoi s-a dus spre 4,75. Este mai rau decat o exagerare.

In ceea ce priveste evolutia leului fata de dolar, nu putem sa tintim in doua locuri si nici sa ne uitam in zeci de parti, este vorba despre o apreciere a dolarului si o depreciere a monedei euro, in contextul unui razboi comercial si valutar. Ne preocupa, dar nu avem noi ce face. Nu putem sa influentam evolutia cursului euro fata de dolar.

Nu ne putem permite cu marota aceasta ca la orice miscare a cursului cu un ban, in sus, in jos, a venit sfarsitul lumii. Cred ca trebuie sa lasam cursul si piata sa functioneze. Nu putem spune ca in vara, in ultimele luni, leul s-a depreciat. S-a plimbat intr-o marja relativ ingusta", a mai declarat Isarescu.

BNR a pastrat dobanda de politica monetara la 2,50%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 2,50% pe an, pentru a 10-a oara consecutiv.

Ultima data cand BNR a decis cresterea ratei dobanzii de politica monetara, de la 2,25% la 2,50% pe an, a fost in 7 mai 2018.

BNR a precizat ca a luat aceasta decizie in contextul in care rata medie anuala a inflatiei a continuat sa scada, iar datele arata o usoara decelerare a PIB-ului real, in timp ce accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai ingrijoratoare.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mugur Isarescu inflatie, #Mugur Isarescu curs valutar , #Guvernator BNR