Isarescu avertizeaza iar ca veniturile la buget sunt mult mai mici decat cheltuielile cu pensiile si salariile

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 16:44
6810 citiri
Isarescu avertizeaza iar ca veniturile la buget sunt mult mai mici decat cheltuielile cu pensiile si salariile
Foto: BNR/YouTube

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia cu privire la dezechilibrele din bugetul pe 2019, intre venituri si cheltuieli, si precizeaza ca valoarea foarte mare a cheltuielilor cu pensiile si salariile ofera un spatiu fiscal foarte mic.

"Avem o problema in domeniul fiscal si l-am spus aici in repetate randuri. Nu atat deficitul reprezinta o problema, cat calitatea bugetului. Daca va uitati in buget, veniturile fiscale au scazut sub 30%. Asta nu e tara europeana. Putem sa o spunem direct. Asta e pe partea de venituri.

Pe partea de cheltuieli, ponderea foarte mare a acestor cheltuieli rigide cu pensii si salarii care iti da un spatiul fiscal foarte mic si o pondere relativ mica fata de nevoi a investitiilor publice. Dezechilibrul pe care l-am semnalat de 3-4 ani de zile intre investitiile publice si consum se vede pe strada. Daca va duceti sa va uitati pe strada, masini multe si drumuri putine. Nu mai au loc masinile pe drum", a declarat joi Mugur Isarescu, intr-o conferinta in care a prezentat decizia BNR privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an.

In ceea ce priveste inflatia, guvernatorul BNR spune ca aceasta se va mentine peste tinta pana la finalul acestui an.

"Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finele anului curent, pe o traiectorie usor inferioara celei evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2019", a spus Isarescu.

Totodata, el a precizat ca, in contextul alegerilor din 2019-2020, politica fiscala reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei.

"Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri reprezinta o sursa de incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei, inclusiv in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupanta.

Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slabirea tot mai evidenta a economiei zonei euro si a celei globale, precum si din cresterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, in contextul razboiului comercial si al Brexit", a subliniat Mugur Isarescu.

Leul nu s-a depreciat. S-a plimbat intr-o marja ingusta

Referitor la cursul valutar, guvernatorul BNR nu considera ca leul s-a depreciat in ultima perioada. El a explicat ca euro a scazut destul de mult in vara, iar acum a inceput sa creasca, astfel ca acum se vorbeste de o depreciere.

"Taraboiul acesta este exagerat cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat in ultimele luni. S-a apreciat in vara, de pe la 4,76 la 4,72 si apoi s-a dus spre 4,75. Este mai rau decat o exagerare.

In ceea ce priveste evolutia leului fata de dolar, nu putem sa tintim in doua locuri si nici sa ne uitam in zeci de parti, este vorba despre o apreciere a dolarului si o depreciere a monedei euro, in contextul unui razboi comercial si valutar. Ne preocupa, dar nu avem noi ce face. Nu putem sa influentam evolutia cursului euro fata de dolar.

Nu ne putem permite cu marota aceasta ca la orice miscare a cursului cu un ban, in sus, in jos, a venit sfarsitul lumii. Cred ca trebuie sa lasam cursul si piata sa functioneze. Nu putem spune ca in vara, in ultimele luni, leul s-a depreciat. S-a plimbat intr-o marja relativ ingusta", a mai declarat Isarescu.

BNR a pastrat dobanda de politica monetara la 2,50%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 2,50% pe an, pentru a 10-a oara consecutiv.

Ultima data cand BNR a decis cresterea ratei dobanzii de politica monetara, de la 2,25% la 2,50% pe an, a fost in 7 mai 2018.

BNR a precizat ca a luat aceasta decizie in contextul in care rata medie anuala a inflatiei a continuat sa scada, iar datele arata o usoara decelerare a PIB-ului real, in timp ce accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai ingrijoratoare.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Mugur Isarescu inflatie, #Mugur Isarescu curs valutar , #Guvernator BNR