Isarescu avertizeaza: Nu avem certitudinea ca inflatia se va mentine la nivel scazut

Marti, 01 Iulie 2014, ora 21:25
1861 citiri
Isarescu avertizeaza: Nu avem certitudinea ca inflatia se va mentine la nivel scazut

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca nu exista riscul deflatiei in Romania, intrucat inflatia medie anuala era de 2,1% in mai, insa banca centrala nu are certitudinea ca rata anuala va ramane la acelasi nivel pe tot anul si in 2015, analizand inca posibilitatea de reducere a prognozei.

"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste.

Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Inflatia, legata de TVA redusa la paine si pretul titeiului

Isarescu a explicat ca incertitudinile privind evolutia inflatiei sunt legate de evolutia preturilor agroalimentare, efectul de baza din TVA-ul redusa la paine, care va disparea in septembrie, dar si de pretul titeiului. Tot la capitolul "incertitudini" banca centrala noteaza deficitul de cerere si imbunatatirea anticipatiilor inflationiste.

"Publicul, pietele cred din ce in ce mai mult ca Romania a ajuns in situatia unei inflatii scazute, deci nu suntem siguri ca aceasta traiectorie, care este sensibil imbunatatita fata de traiectoria de la inceputul anului, este una de durata, adica nu se termina in partea a doua a anului, se duce si in 2015.

Algoritmul BNR este ca rata de politica monetara sa tinteasca inflatia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uitam, bineinteles, ca a ajuns la 0,9% in mai (rata anuala a inflatiei - n.red.) si e posibil sa scada chiar mai mult inflatia medie pe 12 luni, dar ne uitam la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne intereseaza mai mult", a spus Isarescu.

Decizia de ultima ora luata de BNR

El a precizat ca, BNR lucrand cu prognoze pe doi ani, tendintele inca nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului si anul viitor, putand aparea volatilitati.

"Nu avem certitudinea ca aceasta traiectorie este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca o buna parte din aceasta evolutie vine din preturile volatile, s-ar putea ca la anul sa avem alta perspectiva si atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca traiectorie este consolidata si in baza ei luam o decizie de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca, in ceea ce priveste variatiile pe termen scurt, BNR lucreaza mai mult cu managementul lichiditatilor, dobanzile in piata monetara avand rolul, impreuna cu evolutia si flexibilitatea cursului, sa se adreseze variatiei conjuncturale.

Guvernatorul BNR a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara.

El a admis voalat ca, in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata, banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#inflatie BNR, #inflatie Mugur Isarescu, #Isarescu inflatie BNR , #Guvernator BNR